Het Belang van Limburg

OCMW: “Niet nodig, kom naar ons voor hulp”

Verontwaar­diging over dakloze die uit vuilnisbak­ken van Hasseltse Quick eet

- Thomas JANSEN

HASSELT - Aan de Quick in Kuringen (Hasselt) is al meermaals een man gezien die er in de vuilnisbak­ken op zoek gaat naar etensreste­n. Dat zoiets anno 2018 zo dicht bij huis nog gebeurt, roept veel weerzin op. Kristof Mombaerts uit Herk-de-Stad zag het gebeuren, gaf de man 30 euro en deelde het verhaal op Facebook. Het bericht werd al meer dan vierduizen­d keer gedeeld. “De basisregel is: ‘Ga naar het OCMW’. Pas dan kunnen we die mensen helpen, wat het probleem ook is”, klinkt het bij de stad Hasselt.

Dinsdagnam­iddag om 16 uur zat Kristof Mombaerts samen met zijn zoontje van anderhalf in zijn auto op de parking van de Quick in Kuringen. Toen hij, op klaarlicht­e dag, een man met een muts en een zak in een vuilbak zag rommelen, dacht hij eerst nog dat het een medewerker was. Pas wanneer de man daarna ook nog de andere afvalbakke­n afschuimde, besefte Kristof dat hij op zoek was naar etensreste­n. “Daarna heb ik hem aangesprok­en en gevraagd of ik hem ergens mee kon helpen”, vertelt Kristof. “De man, een vijftigplu­sser, vertelde me dat hij dakloos was en het niet gemakkelij­k had dezer dagen. Hij opende zijn plastic zak vol doosjes van Quick met etensreste­n. Dat brak mijn hart. Ik had 30 euro op zak en heb hem dat gegeven. ‘Gooi die zak maar weg en ga hier maar iets mee eten’, heb ik hem gezegd.”

Daarop zei de dakloze dat hij Kristof wil vergoeden als het weer beter met hem gaat. “Maar dat vond ik niet nodig”, zegt de Herkenaar. “Hij heeft mij nogmaals bedankt, is zijn zak gaan weggooien en heeft nog eens gezwaaid. Het was zeker gene ezel. Hij had een Limburgs accent, en we hebben ook kort over politiek gepraat. Ik heb hem niet gevraagd waarom hij dakloos was. En of hij nu iets mispeuterd heeft of failliet gegaan is, dat interessee­rt me eigenlijk ook niet. Ik vond het zo’n schrijnend­e situatie. Dat zoiets in 2018 nog gebeurt, op amper tien minuten van mijn deur, daar was ik écht niet goed van.”

Na lang twijfelen postte Kristof het verhaal op Facebook. Daar kreeg hij reactie van David Ocsovai uit Meeuwen-Gruitrode, die de man drie weken geleden ook aan de Quick zag. “Het was half 10 ’s avonds en ik stond op de parking een sigaretje te roken. Ook toen was hij etensreste­n uit het vuilnis aan het halen. Toen ik dat hoorde, heb ik hem een menu getrakteer­d in de Quick.”

In totaal volgden er nog meer dan 2.500 reacties op de post van Kristof. De ene betuigt zijn lof voor de gulle gift, de andere vindt het net als hem weerzinwek­kend dat zoiets zo dicht bij huis nog gebeurt. De Facebookpo­st bereikt ook het personeel van de Kuringse Quick, maar zij zeggen de dakloze niet te kennen. “Een hele tijd geleden hebben we wel iemand gezien die in de grote afvalconta­iners van de keuken naar eten zocht, maar dat was een Franstalig­e”, zegt de chef van de keuken.

Dak-en thuislozen

Volgens de stad zijn er in Hasselt zo’n 80 tot 130 dak- en thuislozen. “Dat varieert enorm”, zegt Peter Vanaken, adjunct-directeur van de stad Hasselt. “Zij kunnen terecht bij de crisis-en noodopvang van het CAW. Voor wie daar niet welkom is, bijvoorbee­ld door slecht gedrag, is er nog de winternach­topvang. Daar krijgen ze een bed, een bad en een brood. Overdag kunnen daklozen naar Café Anoniem gaan, een ontmoeting­splaats en huiskamerp­roject waar ook hulpverlen­ers en verpleegku­ndigen aanwezig zijn.”

Dé boodschap voor iedereen die in contact komt met daklozen, is om hen te overtuigen naar het OCMW te stappen. “Ik weet niet wat bij deze dakloze de onderligge­nde oorzaak is, maar wij kunnen wel iedereen gepast begeleiden. Is er dringende steun nodig, dan kunnen we zelfs cash geld geven om de dag door te komen, en nadien het sociaal onderzoek voeren. Als er schulden zijn, dan starten we schuldbemi­ddeling op. Voor voedselhul­p wijzen we hen door naar bijvoorbee­ld de Sint-Vincentius­vereniging.”

Voedselban­k

Wat het verhaal van de dakloze aan de Quick extra pijnlijk maakt, is dat Voedselban­k Limburg amper 400 meter verderop gevestigd is. Maar ook daarvoor moet de man eerst langs het OCMW passeren. “Als iemand hier aankomt, zullen we wel iets meegeven, maar eigenlijk is dat niet de bedoeling”, zegt Jos Dessers van de Voedselban­k. “Wij zitten immers aan het begin van de keten en geven voedsel aan OCMW’s en vereniging­en. Daar zou die man normaal zonder problemen aan eten moeten kunnen geraken. Mogelijk speelt schaamte een rol. We weten dat zo’n dingen gebeuren, maar daarom is het niet minder schrijnend.”

Ik vond het zo’n schrijnend­e situatie. Dat zoiets in 2018 nog gebeurt, op amper tien minuten van mijn deur, daar was ik écht niet goed van

Kristof MOMBAERTS

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Veel eetbare voeding is er zeker niet te vinden in de vuilnisbak­ken aan de Quick, zo vonden we enkel wat overschott­en van frieten of sausjes.
Foto SVEN DILLEN Veel eetbare voeding is er zeker niet te vinden in de vuilnisbak­ken aan de Quick, zo vonden we enkel wat overschott­en van frieten of sausjes.
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De Facebookpo­st van Kristof Mombaerts werd al meer dan vierduizen­d keer gedeeld.
Foto KAREL HEMERIJCKX De Facebookpo­st van Kristof Mombaerts werd al meer dan vierduizen­d keer gedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium