Het Belang van Limburg

Naar zestiende finales als groepswinn­aar

Standard uitgeschak­eld

- Marnik GEUKENS

KRC Genk weet maandag wie op 14 (uit) en 21 februari (thuis) de tegenstrev­er wordt in de zestiende finales van de Europa League. Racing had tegen Sarpsborg slechts vier(!) minuten nodig om zich van de verdiende groepszege te verzekeren. 2-0 stond het na een blitzstart, 4-0 luidde het verdict. Er staat inmiddels (inclusief de tv-rechten) al meer dan 9 miljoen euro extra op de bankrekeni­ng, deze Europese campagne is sowieso een succes.

Met Seck en Gano in plaats van Malinovsky­i en Samatta toonde Philippe Clement respect voor de kwaliteite­n van Sarpsborg: de Noren moesten vooral gevreesd worden op hoekschopp­en, vrije trappen en verre inworpen.

Het bleek ook offensief de juiste zet, de secondewij­zer had zijn tweede ronde nog niet afgemaakt of Gano had de thuisploeg al op rozen gezet met een prachtige spitsengoa­l. Hij kroop op een voorzet van Berge voor zijn tegenstrev­er om doelman Vasyutin met buitenkant links overhoeks te verslaan (1-0).

Dik twee minuten later was de buit al binnen. Pozuelo zorgde voor de assist. Paintsil, die de voorkeur had gekregen op Ndongala, rondde af via een Noorse voet. 2-0 voor het einde van de vijfde minuut, de laatkomers geloofden hun ogen niet toen ze hun plaats innamen. De match zat er al op vooraleer ze goed en wel begonnen was.

Paal

Meteen mocht de thuisploeg bewijzen dat ze lessen had getrokken uit de misstap in Bröndby. Racing zou geen tweede keer een dubbele voorsprong prijsgeven, de sleutel bleef op de deur. Sarpsborg kreeg via Mortensen na een heerlijke pana van Zachariass­en nog wel een kans, maar het Noorse alles-of-nietsvoetb­al leidde vooral tot een zee van ruimte op de counter. De thuisploeg sprong daar te slordig mee om. Paintsil had te weinig oog voor Trossard en Pozuelo, toen hij een open kans zelf op de paal knalde.

Hoekschopp­en

Het kon de pret amper bederven. Na rust moesten de moedige maar uitgeputte Noren zoals verwacht de rol helemaal lossen. Tijd om de trouwe aanhang te vermaken met een resem ééntweetje­s en hieltjes. En om de score nog verder uit te diepen. Berge maakte tegen zijn landgenote­n met een gelukje de 3-0, uitblinker Gano verlengde een hoekschop van Pozuelo uitgereken­d tegen zijn linkerknie. Ook een dolgelukki­ge Aidoo mocht zijn goaltje meepikken (4-0), de assist was - alweer op hoekschop - van invaller Malinovsky­i.

Vier op een rij

Zo werd het de perfecte avond voor coach Clement, die Pozuelo, Uronen en Trossard nog even rust kon gunnen. De rotatie werkt en de Europese campagne krijgt nu al het predicaat ‘geslaagd’ mee. Voor de vierde keer op rij overleeft KRC Genk de groepsfase van de Europa League. Een zegen voor de clubkas én de Belgische coëfficiën­t. Maandag weten we waar het volgende hoofdstuk geschreven wordt. Al zal alle focus nog gaan naar de vier wedstrijde­n die vol vertrouwen in 2018 nog moeten worden afgewerkt.

KRC GENK: Vukovic - Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen - Seck, Berge - Paintsil, Pozuelo, Trossard - Gano. Vielen niet in: Jackers, Wouters, Heynen, Samatta. 19de man: Seigers. SARPSBORG 08: Vasyutin - Tveita, Horn, Tamm, Thomassen - Halvorsen, Lund-Nielsen, Zachariass­en, Heintz - Muhammed, Mortensen. DOELPUNTEN: 2’ Gano 1-0, 5’ Paintsil 2-0, 64’ Berge 3-0, 67’ Aidoo 4-0.

VERVANGING­EN: 56’ Thomassen door Askar, 61’ Muhammed door Strand Larsen, 65’ Pozuelo door Malinovsky­i, 74’ Uronen door Nastic, 80’ Trossard door Ndongala, 82’ Halvorsen door Larsen.

GELE KAARTEN: 28’ Uronen (late tackle). TOESCHOUWE­RS: 12.240. SCHEIDSREC­HTER: Istvan Kovacs (Roemenië).

 ??  ??
 ?? GAENS
FOTO JEFFREY ?? Aidoo was dolgelukki­g met zijn doelpunt.
GAENS FOTO JEFFREY Aidoo was dolgelukki­g met zijn doelpunt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium