Het Belang van Limburg

“Stop epidemie van onverschil­ligheid”

Artsen Zonder Grenzen lanceert spraakmake­nde campagne om Vlaming uit zijn schulp te lokken

- Gunter WILLEKENS www.msf-azg.be/

Nogal wat mensen hebben zich de voorbije dagen wellicht in hun koffie verslikt toen ze de nieuwste radiospot van Artsen Zonder Grenzen hoorden. ‘Of u het normaal vindt dat een meisje van 11 wordt afgeslacht?’, klinkt het ongeveer. “We willen de epidemie van de onverschil­ligheid stoppen”, zegt de hulporgani­satie.

“ls u het normaal vindt dat een elfjarig meisje in een brandend huis wordt gegooid waar ze net haar familie heeft zien afgeslacht worden. En als ze vol brandwonde­n haar dorp moet ontvluchte­n, op zoek naar hulp, en u dan zegt: ‘Ja, en dan? Is dat mijn probleem of wat?’ Als u dat normaal vindt, is het normaal dat u ons niet steunt.” Zo gaat een van de vier radiospotj­es waarmee Artsen Zonder Grenzen (AZG), zo elk uur rond het nieuws, de luisteraar een geweten schopt. Ook op televisie zendt AZG met een gelijkaard­ig filmpje met dezelfde boodschap uit. “Het is bewust een campagne met een provoceren­de toon”, beaamt de organisati­e. “Of we hiermee meer geld willen inzamelen? Natuurlijk hebben wij fondsen nodig om ons werk op het veld uit te kunnen voeren. Maar geld inzamelen is niet het hoofddoel van deze campagne. Bedoeling is om de strijd met de onverschil­ligheid aan te binden.”

“Die onverschil­ligheid neemt sterk toe. Dat zie je op sociale media, waar je heel veel haat en racisme vindt. Ook wij worden als organisati­e vaak aangevalle­n en beschuldig­d. Aan de andere kant zijn er onze medewerker­s, die uit oorlogsgeb­ied terugkomen en behoefte hebben om te daarover te praten, maar ervaren dat ze steeds vaker op een muur van onverschil­ligheid botsen.”

Hoe dan ook, de campagne is geslaagd. “Vooral in de eindejaars­periode worden zoveel boodschapp­en van goede doelen op ons afgevuurd. Choqueren kan dan helpen om op te vallen”, zegt Malaika Brengman, docent marketing aan de VUB. “Ik denk dat je met dit soort campagnes vooral de twijfelaar­s uit hun schulp kan halen. De media pikken de boodschap op, en dat is toch ook altijd meegenomen.”

Twee jaar geleden voerde ook Damiaanact­ie een scherpe actie, en publiceerd­e advertenti­es met de tekst: “Dit weekeinde loop je onze vrijwillig­ers tegen het lijf. Ze zullen je voorstelle­n om stiftjes te kopen. En je zal hen zeggen dat je geen interesse hebt.” “Die campagne bleek van geen invloed op onze fondsenwer­ving”, zegt een woordvoerd­er van Damiaanact­ie. “Onze medewerker­s verkochten niet meer of minder stiftjes. Maar er werd toen wel over gepraat. Dat was het doel. De mensen laten nadenken. Niet de ziekte doodt, maar de onverschil­ligheid.”

 ??  ?? Met confronter­ende beelden en de vraag of u die normaal vindt, bindt Artsen Zonder Grenzen de strijd aan met onverschil­ligheid.
Met confronter­ende beelden en de vraag of u die normaal vindt, bindt Artsen Zonder Grenzen de strijd aan met onverschil­ligheid.
 ?? FOTO ARTSEN ZONDER GRENZEN ??
FOTO ARTSEN ZONDER GRENZEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium