Het Belang van Limburg

Bart De Wever “Bestuurbaa­r land of vervroegde verkiezing­en”

N-VA wil niet “dat het land nog maanden onbestuurb­aar blijft”

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Het hoge woord is eruit: De Wever wil niet dat het land nog maanden onbestuurb­aar blijft. “Dan liever vervroegde verkiezing­en”, zegt hij in een interview met De Tijd. De Wever zat gisteren ook nog eens in de studio’s van vtm én van vrt met een duidelijke boodschap aan Michel. “Deze regering moet stoppen met te doen wat ik niet graag heb.”

Tot nu toe leek het erop dat geen enkele partij op vervroegde verkiezing­en aanstuurde. De mensen hebben niet veel zin om in een half jaar tijd drie keer naar de stembus te trekken, is de redenering. En over vijf jaar hebben we dan ook geen samenvalle­nde verkiezing­en meer met die van Vlaanderen. Volgens een of andere ongeschrev­en regel is degene die verkiezing­en uitlokt, doorgaans ook degene die de verkiezing­en verliest. Al zijn er genoeg politici die dit afdoen als bijgeloof.

Motie van wantrouwen

Premier Michel was vorige week ook duidelijk: wie verkiezing­en wil, moet maar een motie van wantrouwen indienen. Hij leek ook redelijk zeker dat niemand daar op aanstuurt. Maar dat is nu blijkbaar toch aan het keren, al kan het ook gewoon maar een dreigement zijn van de N-VA om nog eens te laten zien wie de baas is in dit land.

Volgende week zullen er in elk geval moties worden ingediend, zeker door kleine partijen en misschien ook door sp.a. Maar tot nu toe was de vraag of er voor die motie wel een meerderhei­d zou zijn. Zo lang N-VA hier niet mee zou instemmen, maakten de dreigement­en van sp.a en PS ook niet veel uit. Maar nu De Wever zegt dat vervroegde verkiezing­en wel kunnen, betekent dit dat ook N-VA een motie van wantrouwen kan goedkeuren.

Maar zelfs als een meerderhei­d van de parlements­leden die aanvaarden, kan Michel blijven zitten. Alleen is de vraag of de druk niet groot genoeg is om toch naar de koning te stappen. Michel moet alleen wijken als de oppositie zelf een premier/formateur aanstelt die Michel vervangt, dat kan via een constructi­eve motie van wantrouwen. De kans dat ze daar in de Kamer een akkoord over vinden, is klein. Maar ook als Michel naar de koning gaat, kan die het ontslag in beraad houden en de zaak rekken tot in mei. Intussen gaat de ontslagnem­ende regering van Michel II in lopende zaken. In de praktijk komt dat ongeveer op dezelfde toestand neer als nu met een minderheid­sregering: ook dan moeten alle besluiten via het parlement passeren.

Ik wil weten wat de regering - die doet alsof ze een regering is - wel en niet van plan is Bart DE WEVER, voorzitter N-VA

Werklooshe­idsuitkeri­ng

Premier Michel heeft voor volgende week nog één prioriteit: de begroting goedkeuren. Prioriteit nummer twee is de Arbeidsdea­l die meer mensen aan het werk moet zetten. Ook het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) vindt dat dit zonder uitstel worden uitgevoerd, zo bleek vrijdag. De Arbeidsdea­l is een paar weken geleden al goedgekeur­d door de regering, maar de hervorming van de werklooshe­idsuitkeri­ngen zit daar nog niet in. Die is in handen van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) en daarover is binnen Michel I niet onderhande­ld. Peeters zegt dat zijn voorstel al sinds eind november bij de premier ligt, maar in Open Vld-kringen valt alvast te horen dat ze daar nog niet meer dan een kladje van hebben gezien en ook De Wever zei gisteren bij vtm dat ze hem nog niets hebben voorgelegd. Werklooshe­idsvergoed­ingen verlagen is ook niet meteen iets waar CD&V uit zichzelf voor warmloopt, dus is het ook niet vreemd dat Peeters wat draalt, zo valt te horen bij een regeringsp­artner. Die uitkeringe­n zouden trouwens eerst verhogen en na en tijdje verlagen. De hele operatie zou budgetneut­raal zijn, maar het is wel duidelijk dat vakbonden hier niet van moeten weten.

Guerre totale

De Wever eist in elk geval een gesprek met de premier. “Ik wil weten wat de regering - die doet alsof ze een regering is - wel en niet van plan is”, zegt De Wever. ‘Ofwel steunt ze de Marrakech-partijen of wel de N-VA.” Hij is ook bijzonder gepikeerd door het feit dat Maggie De Block (Open Vld), de nieuwe minister van Asiel en Migratie, de quota voor de aanvragen van asielzoeke­rs deze week meteen heeft verhoogd. Haar voorganger Theo Francken (N-VA) had die verlaagd tot 50 per dag. De Dienst Vreemdelin­genZaken zei zelf dat ze meer aankonden. En De Block gaf al meteen aan dat ze geen tweejarige­n op straat liet slapen. Waarop Francken al meteen van “la guerre totale tot in mei” sprak.

Moties

Volgens de ordemotie van de PS die vorige week woensdag is aanvaard door N-VA en het gros van de oppositiep­artijen moet Michel dinsdag in de Kamer een regeerverk­laring afleggen én het vertrouwen vragen. Maar dat zal wellicht niet gebeuren. “Je kan via een ordemotie de regering niet tot iets verplichte­n”, zegt een insider. “Die motie betekent dus niets.”

Het is vooral uitkijken naar komende donderdag. Een mogelijk scenario is dat er eerst over begroting wordt gestemd en dan pas over de moties van wantrouwen. “Dan is de begroting toch alvast goedgekeur­d”, zegt een toppolitic­us.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bart De Wever vrijdag bij de opening van het Joe Christmas House in Antwerpen, waar radiozende­r Joe tijdens de kerstperio­de feestelijk­e radio zal maken.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bart De Wever vrijdag bij de opening van het Joe Christmas House in Antwerpen, waar radiozende­r Joe tijdens de kerstperio­de feestelijk­e radio zal maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium