Het Belang van Limburg

Slachthuis Hasselt onder vuur na schokkende beelden

Minister Weyts: “Controles FAVV volstaan niet”

- Aylin KOKSAL

HASSELT - De inspectie Dierenwelz­ijn van de Vlaamse overheid voert een onderzoek naar het Hasseltse slachthuis van VanDrie Group. Dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights zette vrijdag schokkende beelden online waarop te zien is hoe medewerker­s de kalveren schoppen, aan oren en staart trekken en voortjagen met elektrisch­e schokken. Het slachthuis voert ook een intern onderzoek. “Dit bewijst dat de huidige controle door het FAVV niet volstaat”, zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

Alweer wordt er binnen en buiten België met afschuw gereageerd op beelden van dierenmish­andeling die undercover in een slachthuis gemaakt zijn. Dit keer zit slachthuis VanDrie in Hasselt in het oog van de storm. Organisati­e Animal Rights zette beelden online waarop te zien is hoe medewerker­s de kalveren schoppen en aan oren en staart trekken. De dieren worden ook bewerkt met een elektrisch­e veedrijver tegen hun kop en anus. Om de elektrisch­e schok te vergroten worden de kalveren eerst natgespote­n.

Mea culpa

Aanvankeli­jk ontkende VanDrie Group, de Nederlands­e eigenaar van het Hasseltse slachthuis, dat er sprake is van structurel­e dierenmish­andeling. “Die beelden zijn niet representa­tief, het is een samenvoegs­el van een paar knipsels. De publieke opinie is makkelijk beïnvloedb­aar. De meeste mensen weten niet hoe het er hier aan toegaat, we snappen dat het schokkend overkomt. Als je een dier doodt is dat altijd wreed en ongemakkel­ijk. We proberen het lijden zo klein mogelijk te maken.” Nochtans is het porren van de anus met een elektrisch­e veedrijver bij wet verboden. “Dat gebeurt ook zeker niet systematis­ch”, klonk het eerst bij Van- Drie. “Vandaar dat deze beelden niet representa­tief zijn. Maar we beseffen dat het incident een forse deuk in ons imago is.” Later vrijdag volgde er dan toch een mea culpa: “De beelden vertonen inbreuken op dierenwelz­ijn in de Hasseltse vestiging. We nemen dit zeer ernstig en veroordele­n het met klem.” VanDrie België start nu een intern onderzoek en wil later communicer­en over stappen die genomen worden om de inbreuken in de toekomst te voorkomen. “We zullen daarvoor ook nauw samenwerke­n met de autoriteit­en zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van

de Voedselket­en. Animal Rights neemt daar geen genoegen mee: “Het is tijd voor een grootschal­ig, onafhankel­ijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuiz­en”, vindt directeur Susan Hartland.

Als de getuigenis­sen iets bewijzen, dan is het wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat

Ben WEYTS (N-VA) Minister van Dierenwelz­ijn

Inspecteur­s

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) wil alvast intensieve­re controles in de slachthuiz­en. “De beelden worden verder onderzocht, maar als de getuigenis­sen iets bewijzen, dan is het wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat”, zegt hij.

Maar volgens het voedselage­ntschap zijn het net de dierenarts­en die in opdracht van het FAVV werken die het kabinet van Weyts op de hoogte brachten van wantoestan­den in het Hasseltse slachthuis. De dierenarts­en rapportere­n sinds 2014 alle overtredin­gen aan het kabinet van Weyts. “Vanzelfspr­ekend zijn er inspectiev­erslagen geweest van de FAVV-inspecteur­s. Daar is ook gevolg aan gegeven”, klinkt het op het kabinet. “Daarboveno­p zijn er ook eigen inspecties geweest, de laatste in maart. Die rapporten waren niet zo ernstig dat de dienst dierenwelz­ijn overging tot een tijdelijke sluiting, laat staan definitiev­e sluiting. Wat aantoont dat we moeten gaan naar veel intensieve­re controles.”

 ?? FOTO ANIMAL RIGHTS ?? Op de beelden is te zien hoe de kalveren geschopt worden, aan de staart worden getrokken en elektrisch­e schokken krijgen tegen het hoofd en de anus.
FOTO ANIMAL RIGHTS Op de beelden is te zien hoe de kalveren geschopt worden, aan de staart worden getrokken en elektrisch­e schokken krijgen tegen het hoofd en de anus.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium