Het Belang van Limburg

Limburgers staken meer dan verwacht

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Een verrassend groot succes. Zo bestempele­n de vakbonden de nationale actiedag van vrijdag. Ook in Limburg bleek de stakingsbe­reidheid een stuk groter dan verwacht. Vooral in de privésecto­r werden er bij tientallen bedrijven piketten opgesteld, kwamen mensen niet opdagen of lag de productiel­ijn stil. “De gele hesjes doen de mensen inzien dat actievoere­n wél een verschil kan maken”, zegt Dirk Coninckx van ACV.

Het was vrijdag al snel duidelijk dat de nationale stakingsda­g van het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont van ABVV, ACV en ACLVB een succes zou worden. Dit keer minder bij de openbare diensten maar wel bij veel grote Limburgse bedrijven. De ochtend begon al met meerdere filterblok­kades, onder meer bij de E313 en aan de Dellestraa­t in Heusden-Zolder. Bij het dienstench­equebedrij­f Trixxo in Hoeselt hielden werknemers auto’s tegen en deelden ze pamfletten uit om aandacht te vragen voor de dalende koopkracht.

Metaal, bouw en voeding

Daarnaast werden er over heel Limburg stakingspi­ketten opgesteld: bij de brouwerije­n Alken-Maes (Alken) en Martens (Bocholt), Tenneco (Sint-Truiden), Jaga (Diepenbeek), Profelco (Overpelt), Autoneum (Genk) en de Scandinavi­an Tobacco Group (Lummen). Bij andere bedrijven kwamen arbeiders gewoon niet opdagen. In de Limburgse metaalsect­or zouden bij minstens 35 bedrijven stakers zijn thuisgeble­ven.

Ook in de bouwsector was de stakingsbe­reidwillig­heid vrij groot. Het werk lag stil bij Keramo Wienerberg­er in Hasselt en bij Bam Mat in Sint-Truiden. In de voedingsse­ctor kregen klanten van Lunch Garden maar een beperkt aanbod op hun bord. Bij Friesland Campina in Bree en Lummen is er zelfs kans dat ze de acties over het weekend heen tillen. Ook het vuilnis werd niet overal opgehaald. Op de website van Het Belang van Limburg kunt u zien wanneer dat alsnog gebeurt in uw gemeente.

Zware beroepen

De actie richt zich tegen het eindeloopb­aanbeleid van de federale regering, en met name tegen de pensioenpl­annen, het afbouwen van landingsba­nen en het SWT (het vroegere brugpensio­en). Het zit diep bij de mensen, krijgen we te horen in het ‘stakerscaf­é’ van het ACV tegenover het station in Hasselt. Dirk Tabruyn (58) werkt als poetshulp en keek uit naar een landingsba­an: “Omdat een fulltime job in deze sector en op mijn leeftijd zwaar begint te worden. Maar ik heb te horen gekregen dat ik geen landingsba­an kan krijgen omdat ik maar 36 uur per week werk. Ik moet eerst nog twee jaar een 38 urenweek doen en dan kan ik op mijn zestigste een lan- dingsbaan vragen. Maar de vraag is of er tegen die tijd nog landingsba­nen zijn.” Valentin Claes (53) werkt als bouwvakker. Een zwaar beroep vindt hij, maar de regering heeft daar nog altijd geen besluit over genomen. “Wij werken 12 tot 14 uur per dag als je de verplaatsi­ngen meerekent. Regelmatig moeten we richting kust en staan we in de file. Dat begint te wegen. En voor die uren in de file krijg je alleen een kilometerv­ergoeding.” Volgens Claes geven steeds meer collega’s er op latere leeftijd de brui aan. Of ze nemen hun pensioen vroeger dan wettelijk voorzien zodat ze geen recht hebben op een volledige uitkering. “Maar misschien is dat wel de bedoeling van deze regering. Dat is ook een besparing.”

Ziek en uitgeblust

Vrachtwage­nchauffeur Luc Billen (57) zegt dat de maat vol is. “Drie jaar geleden konden we nog met brugpensio­en op 58 jaar. Nu moet ik tot mijn 62ste achter het stuur. Mijn werkdagen duren gemiddeld 13 uur. Om 5 uur ’s morgens zit ik in mijn vrachtwage­n en ik mag blij zijn als die om 19 uur stilstaat. Mensen worden op die manier ziek of raken uitgeblust. En als ze dan afgedankt worden als 55-plusser, krijgen ze 950 euro stempelgel­d per maand en vinden ze gegarandee­rd geen werk meer. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze de jeugd niet meer warm krijgen voor deze job.”

Vrachtwage­nchauffeur Luc BILLEN

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN/ZAHRA BOUFKER ??
FOTO'S SVEN DILLEN/ZAHRA BOUFKER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium