Het Belang van Limburg

Sjoemelend­e Centea-bankier uit Herk krijgt vrijspraak

Acht spaarders recuperere­n niets van hun 770.000 euro

- Geert HOUBEN

HASSELT/HERK-DE-STAD - Verrassing in de Hasseltse correction­ele rechtbank vrijdagmor­gen: de 70-jarige voormalige Centea-bankier V. C. uit Herk-de-Stad krijgt de vrijspraak voor het bedrieglij­k wegmaken van zijn vermogen. Acht spaarders hoopten na 18 jaar wachten via een veroordeli­ng eindelijk wat van hun verdwenen 770.000 euro te recuperere­n, maar blijven nog altijd in de kou staan. De beklaagde en zijn vrouw, die eveneens de vrijspraak kreeg, vielen elkaar huilend in de armen na het horen van de vrijspraak. “Al 18 jaar gaan wij hieraan kapot.”

gedupeerde­n hadden rond de eeuwwissel­ing hun spaargeld aan C. toevertrou­wd voor een collectiev­e belegging. In 2000 wilden ze hun centen terug. Net toen C. hen wilde terugbetal­en, werd hij naar eigen zeggen overvallen toen hij vanuit Luxemburg terugkeerd­e met 61 miljoen Belgische frank of 1,6 miljoen euro. De politie vond nooit enig spoor van een overval en V. C. werd veroordeel­d voor oplichting. Gevolg was een jarenlange juridische strijd, tot cassatie toe. In 2012 volgde de uitspraak dat C. de gedupeerde­n 2,2 miljoen euro moest terugbetal­en.

Nul euro

Het juridische gevecht duurt intussen al zo lang dat enkele slachtoffe­rs de strijd hebben opgegeven. Anderen probeerden nog via een andere procedurel­e weg aan hun zuurverdie­nde centen te geraken. Zo hoopten enkele aanhouders nu nog een bedrag van 770.000 euro te recuperere­n. Maar on- danks de veroordeli­ng in 2012 kregen de gedupeerde­n nog altijd geen enkele euro te zien. V. C. claimde niets meer te bezitten en bijgevolg niets meer te kunnen terugbetal­en. De slachtoffe­rs opperden dat V.C. zijn geld via allerhande constructi­es versaste naar rekeningen en vennootsch­appen die niet op zijn naam stonden. “Leeft hij nu dan van de hemelse dauw?” klonk het tijdens het proDe ces vorige maand. De procureur vorderde toen een jaar met uitstel voor V. C. tijdens een bij momenten zeer emotioneel proces. De rechtbank sprak V. C. en zijn vrouw nu vrij omdat de feiten van het bedrieglij­k onvermogen deels verjaard en deels niet bewezen zijn. Zo is onder meer het geld van de verkoop van vastgoed niet weggemaakt, maar ging het wel naar de betaling van andere schulden en leningen, oordeelde de rechtbank. De gedupeerde­n waren niet aanwezig op de uitspraak en hebben nu dertig dagen de tijd om in beroep te gaan. Advocaat Danny De Wispelaere wou nog geen uitspraak doen of dat ook effectief gaat gebeuren. “Eerst wil ik het vonnis met mijn cliënten bespreken.”

Emotioneel

De betichte en zijn vrouw waren vrijdag wel present in de rechtbank en reageerden heel emotioneel op de vrijspraak. “Toch is dit geen opluchting. Al 18 jaar gaan wij hieraan kapot. Ik heb gewerkt tot mijn 65ste om mijn pensioen wat op te krikken. Wij hebben geen huis, en net als mijn goede naam ben ik mijn familie kwijt. En mijn man is een wrak door de zaak”, sprak de vrouw van V. C., die verder niets kwijt wilde.

Of de acht gedupeerde­n ooit nog wat van hun geld zullen zien, blijft nog altijd de vraag. Ze blijven er door de veroordeli­ng van V. C. in 2012 weliswaar nog steeds aanspraak op maken.

 ?? FOTO VUM ?? De spaarders die destijds hun spaargeld toevertrou­wden aan toenmalig Centea-bankier V.C. blijven voorlopig in de kou staan.
FOTO VUM De spaarders die destijds hun spaargeld toevertrou­wden aan toenmalig Centea-bankier V.C. blijven voorlopig in de kou staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium