Het Belang van Limburg

“We durven het bijna niet vragen, maar er is geen andere uitweg”

Vanessa uit Ham wil 70.000 euro inzamelen voor repatriëri­ng en peperdure kankerbeha­ndeling van broer in Rusland

- Gunter WILLEKENS

HAM - 70.000 euro. Zoveel wil Vanessa Thys (41) uit Ham inzamelen om haar broer Dominik (43) een levensredd­ende operatie te kunnen geven. Dominik werd vorige week gehospital­iseerd in zijn thuisland Rusland nadat een bijzonder agressieve kanker bij hem was vastgestel­d. Omdat een behandelin­g daar onmogelijk blijkt, wil Vanessa haar broer repatriëre­n. “70.000 euro is veel geld en ik durf het bijna niet vragen”, zegt Vanessa. “Maar het moet, voor mijn broer.”

“Help Dominik leukemie overwinnen.” Onder die titel postte Vanessa Thys uit Ham haar verhaal op GoFundMe, een crowdfundi­ngwebsite waar mensen campagnes publiek kunnen maken en schenkinge­n kunnen vragen, voor elk mogelijk doel. “We hebben er in de familie lang over gediscussi­eerd of we dit wel moeten en mogen doen”, zegt Vanessa. “Bedelen ligt niet in onze aard. Maar het moet wel. We zien geen andere uitweg.”

Vanessa kreeg vorige week vrijdag een telefoontj­e vanuit Rusland met vreselijk nieuws. “Mijn broer was opgenomen in het ziekenhuis, met myeloïde leukemie of AML. Ik ben meteen op het internet gaan zoeken wat dat betekent. En ik ben er niet goed van.” Volgens dokter Google overleeft maar één derde van de patiënten met AML het eerste jaar na de diagnose. Een goede behandelin­g is levensnood­zakelijk.

Voor de liefde

Maar dat blijkt in het geval van Dominik Thys niet evident. Jaren geleden werd hij op een reis door Azië verliefd op Nadia, een Russisch meisje uit Kemerovo, een stadje op 6.500 km van Hasselt. Voor de liefde verhuisde de Limburger naar haar geboortest­ad, want Nadia kwijnde in Vlaanderen weg van heimwee. “Mijn broer leefde er gelukkig met zijn vrouw en twee kinderen. Hij startte er een frituur en een Belgisch café”, vertelt Vanessa. “Zijn zaak was behoorlijk populair. Een Russische televisiez­ender maakt er onlangs een reportage over. Alles ging dus goed, tot deze ramp.”

Geen match

Dominik ondergaat nu in het Russische ziekenhuis een intensieve chemothera­pie, vertelt Vanessa. “Hij heeft een goede ziekteverz­ekering waarmee hij in heel Rusland behandeld kan worden. Maar een volgende stap in die behandelin­g is een stamceltra­nsplantati­e, en dat kan niet in Kemerovo. Nu blijkt dat het ook zinloos is om Dominik naar een ander Russisch ziekenhuis over te brengen voor stamcelthe­rapie, omdat West-Europese en Oost-Europese stamcellen verschille­n. De kans op een match is daardoor quasi onbestaand­e. Er is dus geen andere optie dan hem in ons land te verzorgen.”

“Volgens een oncoloog die we contacteer­den zou de behandelin­g hier ongeveer 40.000 euro kosten. Dat hebben we dus minimaal nodig. Maar er zijn meer kosten. Omdat Dominiks immuunsyst­eem inmiddels zo verzwakt is, zou een vlucht met een gewoon lijnvliegt­uig levensgeva­arlijk voor hem kunnen zijn. Een vlucht met een privévlieg­tuig kost evenwel handenvol geld. Om alle andere ziekenhuis­facturen te kunnen betalen, zouden we 70.000 euro willen inzamelen. Dat is heel veel geld, ik weet het. Maar sinds ik mijn oproep heb geplaatst, hebben zelfs totaal onbekende mensen al 500 euro gestort. We hebben in één dag al meer dan 2.500 euro ingezameld. Ongeloofli­jk. Soms denk je weleens dat de wereld rot is. Wel, uit dit verhaal heb ik geleerd dat dat niet waar is.”

We hebben er in de familie lang over gediscussi­eerd of we dit wel moeten en mogen doen. Bedelen ligt niet in onze aard. Maar we zien geen andere uitweg

Vanessa THYS

 ?? FOTO SVEN DILLEN/HBVL ?? Dominik Thys woont met zijn gezin in het Russische Kemerovo. Zijn zus Vanessa wil haar broer nu repatriëre­n voor een levensnood­zakelijke behandelin­g tegen zijn leukemie. “Maar die kost zoveel dat we hulp van anderen nodig hebben.”
FOTO SVEN DILLEN/HBVL Dominik Thys woont met zijn gezin in het Russische Kemerovo. Zijn zus Vanessa wil haar broer nu repatriëre­n voor een levensnood­zakelijke behandelin­g tegen zijn leukemie. “Maar die kost zoveel dat we hulp van anderen nodig hebben.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium