Het Belang van Limburg

Aferese-machine Jessa zuivert 5.000 keer bloed

-

HASSELT - Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt voerde vrijdag zijn vijfduizen­dste aferese-behandelin­g uit. Daarbij wordt bloed afgetapt bij een patiënt waarna een machine plasma, witte bloedcelle­n, stamcellen en bloedplaat­jes eraan onttrekt. Daarna gaat het gezuiverde bloed terug naar de patiënt.

De aferese-machine wordt geprogramm­eerd om bepaalde cellen of bestanddel­en uit het bloed te halen op basis van kleurherke­nning. Voor de ‘jubileumbe­handeling’ was Johan Molenbergh­s (65) uit Ham de patiënt van dienst. Hij lijdt aan een zeldzame spierziekt­e. “Het begon in 2004. Plots werd ik vaak wakker door onverklaar­bare krampen”, zegt Johan. “Pas na talloze onderzoeke­n was het duidelijk dat er iets in mijn lichaam zit waardoor ik te veel eiwitten aanmaak. Ik ben de enige in België met die aandoening. Een geneesmidd­el bestaat er niet.”

Eiwitten

Tijdens de behandelin­g, die een viertal uren in beslag neemt, trekt de aferese-machine de eiwitten uit Johans bloed. “Dit is mijn 220ste behandelin­g. Zonder zou mijn leven een hel zijn. Nu heb ik toch nog vaak goede dagen, waarop ik redelijk normaal functionee­r”, vertelt de man uit Ham.

Het Jessa Ziekenhuis begon in 1995 met de aferese-behandelin­g en is het enige internatio­naal erkend centrum in Limburg dat die uitvoert. Met de machine zijn ook stamcelcol­lecties mogelijk. Daarmee vonden in het Hasseltse ziekenhuis al 679 stamceltra­nsplantati­es plaats. Vorig jaar waren er al 41 procent meer transplant­aties dan in 2015.

 ?? FOTO HBVL ?? Johan Molenbergh­s, met het ziekenhuis­personeel van Jessa, aan de jubilerend­e aferese-machine.
FOTO HBVL Johan Molenbergh­s, met het ziekenhuis­personeel van Jessa, aan de jubilerend­e aferese-machine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium