Het Belang van Limburg

Boswachter­s worden stropers

- Pieter HUYBERECHT­S / Alain TRAPPENIER­S / Werner ROMMERS

Het Leuvense gerecht heeft twee ambtenaren – een van het Agentschap Natuur en Bos, en een van het Agentschap Landbouw en Visserij – aangehoude­n. De twee hielden er een handeltje op na in Chinese muntjakken. Die kleine hertensoor­t werd stiekem opgekweekt, losgelaten in de natuur, massaal neergescho­ten en uit puur winstbejag ook nog eens als vlees verkocht.

LEUVEN -

“Om van te kotsen. En dat voor zogezegde natuurlief­hebbers.” Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek spreekt schande over de twee overheidsa­mbtenaren. Volgens het Leuvense gerecht maakten ze zich schuldig aan corruptie, inbreuken op de wapenwet en inbreuken op het milieu-, soorten- en jachtdecre­et. De zaak kwam onlangs aan het licht, na een intern onderzoek van het Agentschap voor Natuur en Bos. “We kregen informatie dat één van onze ambtenaren zich bezighield met illegale praktijken”, zegt woordvoers­ter Marie-Laure Vanwanseel­e. “Op basis van die vermoedens zijn we een interne procedure gestart en is het gerecht ingeschake­ld.”

Exoten

De twee, onder wie Bert B. (44) uit Laakdal, bleken er al twee jaar een illegaal handeltje op na te houden. Ze kweekten Chinese muntjakken, de kleinste hertensoor­t in ons land en aanzien als “invasieve exoot”. Dat wil zeggen dat ze naast schuw ook vooral destructie­f zijn voor het natuurgebi­ed waar ze opduiken. “Ze eten alles op”, zegt Janssen. “En ze horen hier niet. Als je ze ziet, weet je dat er ergens een jager met illegale praktijken bezig is. Met name: bewust muntjakken uitzetten.” In dit geval, leert het onderzoek, ging het nog veel verder: de ambtenaren kweekten de muntjakken, lieten ze vrij in de natuur en gingen dan op jacht met vrienden. Volgens onze informatie dook het jachtgezel­schap geregeld met nachtkijke­r en geluidsdem­per de bossen in. Een deel van de hertjes werd afgeschote­n, waarna het vlees werd bereid en illegaal verkocht. “Op die manier maakten ze er een lucratieve hobby van”, aldus het Leuvense gerecht. De muntjakken werden gekweekt op locaties in de regio Aarschot en

Kaakslag

In totaal vielen 45 politiemen­sen binnen in Leuven, Herselt, Langdorp en Laakdal. Het federaal voedselage­ntschap FAVV, verantwoor­delijk voor de controle op de voedselvei­ligheid, deed de nodige vaststelli­ngen en stelde de inbreuken vast. De twee zijn intussen op non-actief gezet. De kans dat ze nog terugkeren naar hun functie in de ambtenarij is klein. “Al is zulke figuren ontslaan geen evidentie”, zegt een bron.

 ?? Foto HBVL ?? De natuurambt­enaren hielden er een handeltje op na in Chinese muntjakken,de kleinste hertensoor­t in ons land.
Foto HBVL De natuurambt­enaren hielden er een handeltje op na in Chinese muntjakken,de kleinste hertensoor­t in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium