Het Belang van Limburg

Vlaamse Regering keurt oprichting Jachtfonds goed

-

BRUSSEL - De Vlaamse Regering heeft vrijdag de oprichting van het Jachtfonds goedgekeur­d. Het geld dat van de jagers naar Vlaanderen gaat, wordt vanaf nu rechtstree­ks geïnvestee­rd in wildbeheer in al zijn facetten. In totaal gaat het elk jaar om ongeveer 2 miljoen euro. Hiervan zal 1,2 miljoen euro worden besteed aan onderzoek naar duurzaam wildbeheer.

Een mijlpaal noemt de Hubertus Vereniging Vlaanderen de oprichting van het Jachtfonds. Ook Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) is zeer tevreden: “Voor het eerst gaat het geld dat van de jagers komt ook gegarandee­rd terug naar de natuur, jagers en projecten. Het fonds laat toe om structuree­l samen te werken aan meer natuur en biodiversi­teit.”

Beslissing­srecht

De onderhande­lingen voor het fonds startten tien jaar geleden. “Voorheen gingen de betalingen van de jachtverlo­ven en de inschrijvi­ngsgelden van de jachtexame­ns - geld dat de jagers betaalden - naar de Vlaamse Regering. De overheid besliste dan eenzijdig welke projecten financieri­ng toegekend kregen”, vertelt Maarten Goethals van Hubertus Vereniging Vlaanderen. “Door ons vanaf nu mee te laten beslissen wat er met het budget gebeurt, worden de jagers erkend als volwaardig natuurbehe­erder.”

Studies en oplossinge­n

In totaal gaat het om een jaarlijks bedrag van 2 miljoen euro. Daarvan zal 300.000 euro gaan naar de profession­alisering van Hubertus Vlaanderen en 495.000 euro naar het Agentschap van Natuur en Bos. Er zal geïnvestee­rd worden in de praktische organisati­e en het optimalise­ren van de jacht, maar ook in het toezicht op de stroperij. “De grootste som, 1,2 miljoen euro, wordt gebruikt voor onderzoeke­n gelinkt aan duurzaam wildbeheer. Dat kan gaan van hoe het everzwijne­nprobleem aan te pakken tot onderzoek over de akkervogel­s. Elke onderzoeks­instelling kan een voorstel indienen. Leden van Hubertus Vlaanderen en de Vlaamse overheid beslissen dan samen welke studies steun krijgen. Dit kan problemen beter in kaart brengen en leiden tot het vinden van oplossinge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium