Het Belang van Limburg

Advocaat Peter Callebaut: “Het was niet meer de Van Rossem die ik kende”

Overleden na twee dagen in het ziekenhuis

-

Jean-Pierre Van Rossem overleed donderdagn­acht in het UZ in Brussel. Twee dagen eerder was hij door de brandweer geëvacueer­d uit zijn appartemen­tje boven een bakkerij in het centrum van Kapelle-op-den-Bos. Van Rossem was doodziek. De hulpdienst­en troffen hem aan in zijn zetel en hij vertelde dat hij al dagen niet meer gegeten of gedronken had. En dat hij bovendien korte tijd geleden al was opgenomen in het ziekenhuis met ‘water op de longen’.

“Hij was op”, zegt zijn advocaat Peter Callebaut. “Ik bezocht hem vorige week nog. Het was niet de Van Rossem die ik kende. Hij antwoordde niet, hij gaf eigenlijk geen kick meer. In mijn streek zeggen ze dan: ‘Zijn duivel was dood.’ En dan is het alleen nog wachten tot het echt gebeurt.” “Hij heeft een heel heftig leven geleid. Met zes pakjes sigaretten per dag heeft hij zich kapot gerookt. Zijn aderen waren dichtgesli­bd en hij was al een aantal keer geopereerd. Hij kon ook niet meer stappen op het eind.” De advocaat sprak al met de zoon van Van Rossem. “Zijn kinderen hebben het ook zien aankomen, wees gerust.”

Er gaan geruchten over zelfdoding. “Die praatjes heb ik ook gehoord. Maar dat klopt hoegenaamd niet. Hij is gewoon gestorven na een heftig leven.” Callebaut was 34 jaar de advocaat van Van Rossem. “Meer dan honderd verkeersov­ertredinge­n heb ik voor hem gepleit en ook bij de opheffing van zijn parlementa­ire onschendba­arheid verdedigde ik hem. Het was misschien geen vriend, maar wel een heel speciale mens met wie ik een bijzondere relatie had. Iemand die kleur aan het leven gaf en schoppen onder de kont uitdeelde. Ik ga hem missen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium