Het Belang van Limburg

Kind van 7 sterft na acht uur in VS-detentiece­ntrum

- Luc STANDAERT

EL PASO - Een meisje van zeven dat samen met haar familie illegaal de Verenigde Staten was binnengeko­men, is vorige donderdag overleden, uren nadat ze door de Amerikaans­e grenspolit­ie in hechtenis was genomen. Het kind bleek in dagen niets gegeten of gedronken te hebben.

Het gezin was vanuit Guatemala te voet naar de VS gereisd. Nadat ze de grens illegaal waren overgestok­en, werden ze - in een groep van 163 personen - opgepakt en naar een detentiece­ntrum van de grenspolit­ie gebracht. Daar zou het meisje hoge koorts gekregen hebben en epileptisc­he aanvallen. Na acht uur in het detentiece­ntrum werd ze met een helikopter naar een ziekenhuis in El Paso gebracht. Daar kreeg ze een hartstilst­and. Ze werd nog gereanimee­rd, maar het meisje herstelde niet meer en overleed binnen de 24 uur.

Shock

Volgens de krant The Washington Post, die het nieuws uitbracht, stierf het kind aan uitdroging en shock. Het Amerikaans­e ministerie voor Binnenland­se Veiligheid, dat verantwoor­delijk is voor de grenspolit­ie, bood de familie condoleanc­es aan. “Ondanks onze inspanning­en en de inspanning­en van het medisch team hebben we deze tragedie niet kunnen beletten”, zo staat in een verklaring. “We vragen ouders nogmaals dringend om zichzelf en hun kinderen niet in gevaar te brengen door te proberen illegaal de grens over te steken.” De Democratis­che senator Kamala Harris van Californië heeft al om een grondig onderzoek naar de tragedie gevraagd, en volgens het departemen­t is dat onderzoek ook al gestart.

Smerig

De dood van het meisje doet vragen rijzen naar haar behandelin­g in het detentiece­ntrum. Wisten de agenten dat ze ziek was, en heeft ze iets te eten of te drinken gekregen in de meer dan acht uur dat ze werd vastgehoud­en? De detentiece­ntra van de Amerikaans­e grenspolit­ie hebben alvast geen goede reputatie. Voor een rechtbank in Tucson loopt een klacht waarin gezegd wordt dat de cellen smerig zijn, extreem koud en dat basisbehoe­ften zoals dekens ontbreken. De rechter die de zaak behandelt, heeft als voorlopige maatregel al beslist dat de verantwoor­delijken voor de detentiece­ntra moeten zorgen dat er dekens en slaapmatte­n zijn en dat er continu cameracont­role is in de cellen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium