Het Belang van Limburg

Europese top stuurt May met lege handen naar huis

Vrees voor Brexit zonder akkoord neemt toe

- Luc STANDAERT

LONDEN/BRUSSEL - De Britse premier Theresa May heeft op de Europese top donderdag en vrijdag niet de garanties gekregen die ze gevraagd had rond de ‘backstop’, het meest controvers­iële onderdeel van het Brexitakko­ord dat ze met de Europese Unie heeft afgesloten.

De 27 staatshoof­den en regeringsl­eiders van de (blijvende) lidstaten van de Europese Unie hebben Theresa May met lege handen naar huis gestuurd. Ze wilde ‘juridische en politieke garanties’ krijgen dat de backstop, waardoor Groot-Brittannië binnen de douane-unie van de EU moet blijven zolang er geen handelsakk­oord is afgesloten, nooit een blijvende situatie zou kunnen worden. Die backstop moet voorkomen dat er weer douanecont­roles moeten komen op de grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland, die na de Brexit een buitengren­s van de Europese Unie wordt.

Verduideli­jkingen

Maar de Britse premier kreeg van haar collega’s op de top nog eens te horen dat er niet meer onderhande­ld wordt. Er kwam niet meer dan één vel ‘verduideli­jkingen’ en de mondelinge belofte dat eens het Brexitakko­ord er is, de Europese Unie meteen met de Britten wil beginnen praten over een vrijhandel­sakkoord. In de verduideli­jking staat dat het niet de bedoeling is de backstop ooit te gebruiken, en als het toch ooit zover komt, zal die situatie niet langer duren dan strikt noodzakeli­jk. Ook wordt letterlijk herhaald dat het Brexitakko­ord “niet open is voor nieuwe onderhande­lingen”. Vrijdagoch­tend kwam het voor de lopende camera’s tot een verbale aanvaring tussen May en EUcommissi­evoorzitte­r Jean-Claude Juncker. Die had donderdaga­vond op een persconfer­entie gezegd dat “onze Britse vrienden moeten zeggen wat ze willen, in plaats van ons altijd te doen zeggen wat wij willen.”

“Niet geruststel­lend”

Theresa May, van wie ondertusse­n duidelijk is dat ze niet snel opgeeft, zag in de verklaring­en van de EU toch een lichtpuntj­e, “want als formele conclusies van de EUtop hebben ze een juridische waarde”. Bovendien wordt er in de komende dagen en weken nog verder gepraat. “Verdere verduideli­jking en discussie is mogelijk.” Toch was van de andere kant na afloop van de top vooral bezorgdhei­d te horen en twijfel of de Britse premier in staat zal zijn haar kant van de Brexitafsp­raak - de goedkeurin­g van het Brexitakko­ord door het Britse Lagerhuis - na te komen. Met name premier Charles Michel zei dat “de signalen die we hier gekregen hebben eerlijk gezegd niet echt geruststel­len of Groot-Brittannië in staat gaat zijn om zijn engagement na te komen”. Michel heeft “gigantisch­e twijfels” of May haar Brexitakko­ord door het parlement kan krijgen. “Wij gaan ons voorbereid­en op alle mogelijkhe­den, ook op die dat er geen akkoord komt.”

“Grootste respect”

De Europese Unie heeft inderdaad beslist om een tandje bij te steken in haar voorbereid­ingen op een Brexit zonder akkoord. Op 19 december publiceert de EU-commissie alle documenten die in dat verband zijn klaargemaa­kt. Europees raadsvoorz­itter Donald Tusk haalde in zijn slotwoord op de top uit naar de Britse parlementa­iren, die in zijn ogen te weinig respect hebben voor eerste minister May. “Wij hebben de Britse eerste minister met het grootste respect behandeld, en we appreciëre­n echt dat ze zich inspant om het akkoord dat we samen hebben afgesloten goed te keuren. Feitelijk heb ik de indruk dat wij haar veel respectvol­ler behandelen dan sommigen van haar eigen parlements­leden.”

 ?? FOTO AFP ?? De Britse premier kreeg van haar collega’s op de top nog eens te horen dat er niet meer onderhande­ld wordt
FOTO AFP De Britse premier kreeg van haar collega’s op de top nog eens te horen dat er niet meer onderhande­ld wordt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium