Het Belang van Limburg

“Met andere melk slaapt en eet onze baby nauwelijks”

‘Novarice’-melk voor baby’s met koemelkall­ergie niet meer te verkrijgen door productiep­roblemen Toen we Novarice ontdekt hadden, is de rust in ons gezin teruggekee­rd. Onze kinderen aten eindelijk goed en ze sliepen ’s nachts Stephanie MEEUS Moeder van N

- Koen SNOEKX

LAAKDAL - Zo’n twee tot drie procent van de baby’s in ons land lijdt aan een koemelkall­ergie, waardoor ze eczeem of maag- en darmproble­men krijgen als ze hun papje drinken. Novalac Novarice, een babymelk met eiwitten uit rijst, is een van de weinige alternatie­ven voor deze baby’s. Maar de melk is door productiep­roblemen nergens meer te krijgen in ons land. “Na maanden zoeken hadden we eindelijk de juiste melk voor onze baby, maar plots is die er niet meer”, klinkt het misnoegd bij heel wat ouders met een baby met koemelkall­ergie. “Er zijn wel alternatie­ven, maar die zijn fors duurder.”

In het huis van Stephanie Meeus (30) en haar man Costin Gioarsa (33) in Laakdal klinkt in de woonkamer het geluid van twee kirrende baby’tjes: Nora-Sophia (bijna 2) en haar kleine broertje Noah (5 maanden). Allebei hebben ze een koemelkall­ergie. “Bij Nora-Sophia heeft het drie maanden en een hele reeks doktersbez­oeken geduurd vooraleer duidelijk werd dat ze een koemelkall­ergie had”, zegt mama Stephanie. “Ook Noah stond kort na zijn geboorte vol eczeem, had last van diarree en at nauwelijks. We hebben hem meteen laten testen en ook hij bleek koemelkall­ergie te hebben.” Baby’s met een koemelkall­ergie reageren allergisch op de eiwitten in koemelk. Omdat bijna alle poedermelk­en koemelkeiw­itten bevatten, zijn er voor deze baby’s maar weinig alternatie­ven. Het beste alternatie­f, dat door de meeste kinderarts­en wordt aangeraden, is Novalac Novarice, een melk met eiwitten op basis van rijst.

Gaatjes in het hart

“Toen we Novarice ontdekt hadden, is de rust in ons gezin teruggekee­rd”, zegt Stephanie. “NoraSophia en Noah aten eindelijk goed en ze sliepen ’s nachts.” Maar zo’n twee maanden geleden doken er problemen op met de Novarice-melk. “Ik bestelde de melk altijd via het internet, maar plots werd ze niet meer geleverd”, zegt Stephanie. “Ook in de apotheek vond ik er geen. Na een toer langs verschille­nde apotheken hebben we uiteindeli­jk nog enkele dozen kunnen verzamelen, maar ook die zijn ondertusse­n op.” Vooral voor Noah is dat een groot probleem. “Noah is geboren met twee gaatjes in zijn hartje. Om dat probleem op te lossen, is het heel belangrijk dat hij goed eet.” Na een hele reeks onderzoeke­n kreeg Stephanie voor haar zoontje Noah een alternatie­ve melk voorgeschr­even: Neocate, op basis van aminozuren. “Maar die melk heeft niet hetzelfde effect als Novarice. Ze verteert veel sneller, waardoor Noah ’s nachts na enkele uren weer wakker wordt en vraagt om een nieuwe maaltijd. De melk is ook duur: meer dan 40 euro voor een klein potje waar ik maar tweeëneenh­alve dag mee toekom. Gelukkig wordt de melk voor een stuk terugbetaa­ld door de ziekenkas.”

Frankrijk

Nog meer ouders met een baby met een koemelkall­ergie zitten met de handen in het haar. “Ons zoontje is zes maanden en krijgt al sinds hij drie weken oud was Novarice. Onze osteopaat zegt dat er eigenlijk geen enkel goed alternatie­f is met dezelfde voordelen als Novarice”, zegt een moeder uit As. Andere ouders rijden zelfs naar Frankrijk om daar een voorraad Novarice in te slaan.

“Ik begrijp dat heel wat ouders ten einde raad zijn”, zegt Marc Raes, diensthoof­d pediatrie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar heel wat ouders komen aankloppen nu er geen Novarice-melk meer is. “Als alternatie­f is er melk op basis van aminozuren, al kunnen de meeste baby’s geholpen worden met de zogenaamde hypoallerg­ene melken. Dat zijn melken waarbij het koemelkeiw­it bewerkt werd, waardoor er minder kans is op allergieën. Deze melken zijn wel duurder dan gewone melken en worden niet terugbetaa­ld.” Bij Menarini, het bedrijf dat Novalac Novarice produceert, zijn ze zeer vaag over de producties­top. “We kunnen voor onbepaalde duur geen leveringen garanderen”, klonk het daar gisteren kort. Naar verluidt kan het bedrijf niet aan rijst van goede kwaliteit geraken om de melk te produceren, al wil Menarini daar niets over kwijt.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Stephanie Meeus (30) met dochtertje Nora-Sophia (bijna 2) en zoontje Noah (5 maanden), die allebei een koemelkall­ergie hebben.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Stephanie Meeus (30) met dochtertje Nora-Sophia (bijna 2) en zoontje Noah (5 maanden), die allebei een koemelkall­ergie hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium