Het Belang van Limburg

LRM stapt in drijvende zonnepanel­en van Sibelco

Investerin­g van 8 miljoen op Desselse waterplas

- Dominiek CLAES

HASSELT/DESSEL - De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij en Group Machiels stappen samen in het project van de drijvende zonnepanel­en van grondstoff­engroep Sibelco. Dat meldt de gespeciali­seerde website De Rijkste Belgen en is bevestigd door LRM. Het is niet de eerste keer dat LRM met drijvende zonnepanel­en bezig is. Ook in de waterplass­en van het Cablepark aan Terhills in Dilsen-Stokkem is een zonnepark op het water gepland.

Dat Sibelco plannen koesterde om een drijvend zonnepark aan te leggen in de waterplass­en van de Antwerpse gemeente Dessel, was al langer bekend. De plassen zijn het gevolg van de zandontgin­ning door Sibelco. Voor Sibelco is daarmee de cirkel rond: de zonnepanel­en worden immers voor een deel gemaakt van het zand (silicium) dat daar is ontgonnen. De grondstoff­engroep beschikt daarvoor over geschikte plassen in Mol, Dessel en Lommel. LRM en Group Machiels stappen nu mee in het project. “Wij zijn eerder dit jaar door Sibelco gepolst om samen de mogelijkhe­den te onderzoeke­n van een drijvend zonnepark op een waterplas van Sibelco in Lommel”, zegt Luc Driesen, bij LRM verantwoor­delijk voor de klimaatinv­esteringen. “Maar uiteindeli­jk bleek de investerin­g in Dessel efficiënte­r te zijn omdat de vestiging van Sibelco daar meer stroom zou kunnen afnemen.”

Investerin­g

Het zonnepark in Dessel vergt een investerin­g van naar schatting 8 miljoen euro. Het gaat om een zonnepark van maar liefst 5 hectare, goed voor een vermogen van 5 MWpiek. Daarmee wordt dat het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen. De Vlaamse regering had eerder al het licht op groen gezet voor een soort investerin­gssteun van 2 miljoen euro. “Het grote voordeel van zonnepanel­en op het water, is de natuurlijk­e koeling door het wa-

 ?? Foto HBVL ?? Zo gaat het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen er uit zien.
Foto HBVL Zo gaat het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen er uit zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium