Het Belang van Limburg

Oulare zes tot acht weken buiten strijd

-

U hebt u in de discussie over de regeringsc­risis met een aantal tweets gegooid.

Drie weken geleden heb ik al exact voorspeld wat zou gebeuren: dat N-VA-ministers de regering zouden verlaten en dat minister Michel een minderheid­skabinet zou vormen. Die zou dan dossier per dossier een meerderhei­d moeten vinden in de Kamer, dat gebeurt dus nu. Maar de oppositie wil niets steunen en N-VA maakt haar steun afhankelij­k van de toegevinge­n van Michel.”

PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt dat N-VA de regering gijzelt. Die partij is nog nooit zo sterk geweest. Akkoord?

“Ja, maar in de politiek is sterkte een relatief begrip. Want als de N-VA volgende week de begroting niet goedkeurt, is dat een zware slag voor de regering. Dan gaan we naar nieuwe verkiezing­en.”

Niemand wil verkiezing­en. Maar wat zouden we nu echt niet kunnen uitvoeren als die begroting niet goedgekeur­d wordt? Komt dan de volgende fase van de tax shift er echt niet? Die is toch wettelijk vastgelegd?

“Inderdaad. Maar alle extra uitgaven worden dan bevroren.”

Dus de mensen zullen dat in hun portemonne­e voelen?

“Ja, en dan zal N-VA de regering de schuld geven en omgekeerd. Dan begint het zwartepiet­en weer.”

De aanleiding van deze crisis was het Marrakech-pact. Had u deze gevolgen zien aankomen?

“Wel, twee jaar lang is er wat dat betreft geen vuiltje aan de lucht geweest. Alles liep op wieltjes. Theo Francken heeft de aanpassing­en aan de tekst gedaan, premier Michel is in september bij de VN gaan zeggen dat ons land dit pact zou tekenen. Maar dan volgen de gemeentera­adsverkiez­ingen en stelt N-VA vast dat Vlaams Belang bezig is om de kiezers te recuperere­n die ze aan de Vlaams-nationalis­ten had verloren. De houding van N-VA is dus puur opportunis­tisch.”

De regering mag niet zwichten voor demagogisc­he xenofobie, schreef u. Michel moet naar Marrakech gaan.

“Tuurlijk. Maar daarna kwam iets wat eigenlijk nog niet goed genoeg is uitgelegd: voor die socialemed­ia-campagne gebruikte N-VA foto’s van de Alternativ­e für Deutschlan­d. Dat is een bijna neonazi-partij die verbonden is met de FPÖ in Oostenrijk, ook neonazi’s, bijzonder ranzig allemaal. Het groot gevaar voor N-VA is dat als ze onnozel doen en deze regering saboteren, ze in de hoek van het Vlaams Belang worden geduwd. Dan is er bijna geen verschil meer met het Vlaams Belang. Ook als ze beginnen te roeren in de communauta­ire soep, zitten we in de problemen.”

Valt dat te vermijden?

“Ik denk dat veel N-VA’ers in de verleiding komen om het cordon sanitaire te doorbreken.”

De Wever heeft al naar aanleiding van de coalitie tussen sp.a en PVDA in Zelzate gezegd dat, aangezien het cordon links is doorbroken, er rechts ook geen beperkinge­n meer zijn.

“Dus ook in Vlaanderen zouden de extreemrec­htse krachten zich kunnen bundelen, zoals in Hongarije.”

De analyse die u nu geeft, komt overeen met die van De Morgen deze week. Die krant vindt dat N-VA thuishoort in het rijtje van Trump, Orban en Wilders. Vindt u dat ook?

“Ze horen er in elk geval steeds meer in thuis, en dat is ook niet goed voor N-VA. De enige manier om daar aan te ontsnappen is om samen te werken met de regeringMi­chel. Dat zal volgende week wel blijken. Anders dreigen ze samen met Vlaams Belang een extreemrec­htse partij te worden.”

Zal N-VA uiteenvall­en zoals Volksunie indertijd?

“Bij N-VA zijn er ook wel redelijke mensen waar je mee kan samenwerke­n, zoals Jan Jambon. Maar er zijn anderen die dromen van dat extreem nationalis­me, van Vlaanderen als een modelrepub­liek, eigen volk eerst enzovoort.”

Misschien wil Vlaanderen dat ook wel.

“Nee, als je met de mensen praat, weet je wel dat maar een heel kleine minderheid het einde van België wil.”

Maar de andere ideeën van N-VA en Vlaams Belang spreken de mensen wel aan. Dat zie je aan verkiezing­suitslagen.

“Dat ligt toch aan het migratiepr­obleem. Als we erin slagen om migratie te controlere­n, dan verliezen zij hun hoofdargum­ent. Want het communauta­ire is volgens mij niet meer de grote aantrekkin­gskracht van N-VA.”

Sommigen zeggen dat N-VA het Migratiepa­ct heeft gebruikt om het land lam te leggen en zo hun communauta­ire agenda uit te voeren.

“Wellicht leggen ze het communauta­ire nu al op tafel: in de onderhande­lingen met Miachtige chel over de begroting. Ze zullen zeggen: we keuren uw begroting goed, maar dan willen we een nieuwe communauta­ire ronde en moeten we nu de artikelen uit de grondwet aanduiden die we volgende legislatuu­r willen herzien. Dat moet namelijk gebeuren voor de ontbinding van het parlement. Dan hebben wij een probleem, want we zijn gekant tegen dat confederaa­l brouwsel van N-VA. Dat betekent het einde van België.”

Dus de huidige politieke situatie waarbij N-VA nodig is om in het parlement de dossiers goed te keuren, komt hen beter uit dan verkiezing­en? Want dan wordt het parlement ontbonden en kan dat communauta­ire de volgende legislatuu­r niet doorgaan?

“Natuurlijk. Dat communauta­ire zou voor hen een trofee zijn. Dan kunnen zij zeggen: we hebben dit 4,5 jaar in de koelkast gestopt, omdat het nodig was om het land er economisch weer bovenop te helpen, maar de volgende legislatuu­r gaan we België opnieuw ontmantele­n.”

Maar in België zie je ook wel echt twee werelden. Wallonië schuift op naar links en Vlaanderen naar rechts.

“Dat is toch een vertekend beeld, want in Vlaanderen rukt Groen ook op en dat is een centrumlin­kse of zelfs linkse partij. Groen heeft in Vlaanderen ook veel aanhang bij jonge mensen. Uiterst rechts in Franstalig België maakt in elk geval geen kans. Daaruit leidt De Wever af dat er in België twee democratie­ën zijn die je moet scheiden. Hij wil een confederaa­l akkoord waarbij ieder zijn eigen pot kookt. Maar dat dogma van hem gaat niet op. Kijk maar eens naar de 16 deelstaten in Duitsland. Sommige hebben een socialisti­sche meerderhei­d, andere een christende­mocratisch­e. Dat wisselt, maar dat is toch geen reden om die deelstaten uit elkaar te halen en ze onafhankel­ijk te maken. Idem in de VS, ook daar besturen in de ene staat de Democraten en in de andere de Republikei­nen. Geen enkele Amerikaan stelt voor om Amerika op te splitsen.”

Belgen hangen anders minder aan elkaar dan Duitsers en Amerikanen.

“Aan de universite­it heb ik nog ‘Walen buiten’ meegemaakt, maar nu kussen ze elkaar over de taalgrenze­n heen. Niet alleen de academici, ook de studenten. Maar in de academisch­e wereld gebruikt men tegenwoord­ig vooral Engels en daar hebben de Vlamingen een voorsprong op de Franstalig­en. Dag geeft ons internatio­nale uitstralin­g.”

Meer uitstralin­g aan Vlaanderen of aan België?

“Aan Vlaanderen. Maar sommige kramp- nationalis­ten zijn daar ook tegen: eigen volk eerst, muren bouwen, ik beschouw ze soms als de holbewoner­s uit de prehistori­e. Ze wonen in grotten en ze trekken de ladder op. Ze zijn tegen Europa en voor economisch protection­isme.”

Verwijst u nu met holbewoner­s naar N-VA?

“Nee, maar wel naar de Vlaams-nationalis­ten die geobsedeer­d zijn door identiteit, over eigen volk eerst. Die zitten zowel bij N-VA als bij Vlaams Belang. Maar hét volk bestaat niet meer, dat is nu de bevolking en die is multicultu­reel.”

Mensen beginnen de politieke crisis ook wel beu te worden. Denk maar aan de uithaal van tv-maker Tom Lenaerts naar Calvo (Groen) en De Roover (N-VA): mensen krijgen meer en meer een failed-state-gevoel.

“Ze vinden politiek inderdaad een circus. De vraag die we ons moeten stellen is: zou het kunnen dat onze democratie een uitvinding van de 19de en 20ste eeuw - in de 21ste eeuw niet meer functionee­rt? De kiezer voelt zich niet meer vertegenwo­ordigd, want de politici doen andere dingen dan waar hij voor gestemd heeft. We have a vote, but not a voice, dat is de grootste frustratie.”

Wie is dan fout: de kiezer die de foute vertegenwo­ordiger kiest of de politicus die niet doet wat de kiezer wil?

“Beiden, maar het is een probleem in alle landen van de wereld. De vraag is: hoe maak je een democratie opnieuw representa­tief ? Voor de verkiezing­en zegt een partij: dit is mijn programma, stem op mij. Maar dan moet ze in een coalitie stappen, compromiss­en sluiten en kan ze maar een kwart van haar programma realiseren. Dus volgt de grote ontgoochel­ing. Dat is zo voor alle partijen. Hoe doorbreek je dat? Mijn voorstel is om met een puntenstem­ming te werken, je geeft elke kiezer niet één stem, maar 10. Hij kan die besteden zoals hij wil.”

Dus hij kan zeggen: vijf stemmen voor CD&V en vijf voor N-VA?

“Ja, hij doet alsof hij geld heeft en daarmee naar de supermarkt gaat. De kiezer is dan ook degene die zo de coalities samenstelt.”

Sommigen zeggen dat we beter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium