Het Belang van Limburg

“Bij STVV strijd ik eindelijk voor mijn eigen club”

Zaken die u nog niet wist over POL GARCIA TENA

- Pieter VANLOMMEL

HET BELANG VAN LIMBURG

Ondanks een sterke voorbereid­ing kwam Pol Garcia Tena in het begin van het seizoen niet in de plannen voor van coach Marc Brys. Sinds hij midden september in Gent zijn kans kreeg, is de Spanjaard dankzij zijn secuur verdedigin­gswerk en feilloos positiespe­l niet meer weg te denken uit de basiself. En daar zijn de laatste weken ook nog eens goals en assists bijgekomen. Garcia

1. Hij komt uit een hockeystad

Garcia is geboren en getogen in Terrassa. Met 216.000 inwoners is dat de derde grootste stad van Catalonië, na Barcelona en L’Hospitalet. Het is ook de stad van de legendaris­che Barçamidde­nvelder Xavi, maar bij hockeylief­hebbers doet de naam ongetwijfe­ld ook een belletje rinkelen. Terrassa is het mekka van het hockey in Spanje. Tussen 1928 en 2004 leverde de stad 124 atleten aan de Olympische Spelen van wie de meerderhei­d hockeyspel­ers waren. “Het is de nummer één sport in Terrassa”, bevestigt Garcia Tena. “Er zijn drie profession­ele teams en veel spelers van de nationale ploeg spelen bij Atletic Terrassa, de grootste club van de drie. Ik zat op school met jongens voor wie hockey hun leven was, maar mij heeft het nooit veel gezegd. Vanaf

Tena leerde voetballen bij Barcelona en verdedigen bij Juventus, hij verwacht een lastige opdracht tegen Lokeren en staat op één kaart van een schorsing. Maar dat wist u wellicht al allemaal. Daarom gingen we op zoek naar wat u nog niét wist over de trouwe soldaat in de Truiense defensie.

mijn vierde was ik al niet weg te slaan van het voetbalvel­d.”

2. Zijn vader was ook

profvoetba­ller

Eén van de redenen waarom Garcia Tena voor het voetbal koos, is dat zijn vader er de kost mee verdiende. Pa Garcia speelde als middenveld­er bij Terrassa in derde klasse. Hij was in die reeks zelfs de jongste speler ooit toen hij op z’n vijftiende debuteerde in het eerste elftal. “Na zijn loopbaan werd hij coach van het jeugdteam en zo werd hij mijn eerste trainer. Elke training, elke match analyseerd­e hij met mij en wees hij op mijn fouten. Nu nog steeds. Mijn vader is mijn grootste criticus. Voor hem is het nooit goed genoeg, dat is mijn zegen geweest. Het is dankzij zijn strenge aanpak dat ik op dit niveau ben geraakt. Dankzij hem heb ik de drang gevonden naar perfectie: geen enkele fout willen maken, geen enkele bal willen verliezen.”

3. Zijn oudere broer is ook

profvoetba­ller

Voetbal zit ten huize Garcia in de genen, want ook Pols oudere broer Jesus (28) verdient de kost als prof. Als verdediger bij de Schotse derdeklass­er Stenhousem­uir FC. “Jesus speelde lang in de Schotse Premiershi­p”, knikt de jongste Garcia Tena. “Maar twee jaar geleden brak hij zijn knie toen hij einde contract was bij Hamilton. Hij vond geen club meer en moest helemaal onderaan herbeginne­n. Jesus is enorm belangrijk geweest in mijn carrière. Hij was mijn voorbeeld. Dankzij hem kon ik destijds bij Espanyol testen nadat de club eerst hem had vastgelegd. Daarna zijn we samen naar Juventus getrokken. Intussen zit hij al zeven jaar in Schotland. Hij is getrouwd met een Schotse en samen hebben ze een kind. Ik hoop snel nog eens een wedstrijd van hem te kunnen meepikken, maar evident is dat niet met mijn agenda.”

4. Hij heeft een

Italiaanse vriendin

Op zijn negentiend­e stuurde Juventus Garcia voor het eerst op uitleenbas­is de deur uit richting Vicenza. Bij de Noord-Italiaanse club leerde hij Silvia Mandato kennen. “Haar vader werkte bij de club. Silvia kwam naar alle wedstrijde­n en op een bepaald moment is de vonk overgeslag­en. Intussen zijn we vier jaar samen. Silvia studeert geneeskund­e in Italië. Ze heeft al vijf jaar achter de rug en na dit jaar nog eentje te gaan. De afstand maakt het er niet gemakkelij­ker op. Soms zie ik haar weken aan een stuk niet… (haalt de schouders op) Het is wat het is. We moeten volhouden en vechten voor onze liefde. Als die sterk genoeg is, overleven we dit wel. Ik kijk er enorm naar uit om met Kerstmis een weekje bij haar te zijn. We hebben quality time in te halen.”

5. Hij speelde bij vijf

Serie B-clubs

Voor hij afgelopen zomer zijn kribbel zette onder een contract bij STVV passeerde Garcia Tena

Je wilt niet weten hoeveel rituelen ik heb voor de wedstrijd. Ik draag veel ringen en armbandjes, die gaan er altijd in dezelfde volgorde af. Het helpt me om met de spanning van een match om te gaan

Pol GARCIA TENA

bij liefst vijf verschille­nde clubs uit de Serie B en dat in amper vier jaar tijd. “Ik had nochtans gezworen om zoiets nooit te doen toen ik bij Juve tekende. Ik ben erg gesteld op stabilitei­t en structuur in mijn leven. Dat krijg je niet als je elk seizoen in een andere omgeving terecht komt. Dan voel je je een passant. Maar als je onder contract ligt, moet je je werkgever gehoorzame­n. Je wilt niet weten hoe opgelucht ik was toen ik bij STVV eens een langdurige overeenkom­st (twee jaar met twee jaar optie, nvdr.) kon tekenen. Nu heb ik eindelijk het gevoel dat ik voor mijn éigen club aan het strijden ben.”

6. Hij springt altijd op zijn

rechtervoe­t het veld op

In tegenstell­ing tot veel van zijn landgenote­n is Garcia Tena niet gelovig. Bijgelovig daarentege­n… “Je wilt niet weten hoeveel rituelen ik heb voor de wedstrijd”, schatert de sympathiek­e Spanjaard. “Ik draag veel ringen en armbandjes, die gaan er voor de opwarming altijd in dezelfde volgorde af. Als ik het veld oploop, zet ik altijd mijn rechtervoe­t op de lijn en maak ik een sprongetje op mijn rechterbee­n. Vervolgens doe ik een opwarmings­oefening waarbij ik drie keer op mijn rechtse voet spring en twee keer op mijn linkse. Zoals ik al zei, ik hou van structuur. Die rituelen helpen mij ook om met de spanning van een match om te gaan.”

7. Hij is fan van de NBA

Voor de fotoshoot voorafgaan­d aan ons interview ruilde Garcia Tena zijn warme trui voor een wedstrijds­hirt van STVV. Op zijn trui prijkte het logo van NBAclub Golden State Warriors. “Ik ben grote fan van de NBA”, knikt hij. “Ik probeer zoveel mogelijk Op de achterkant van Garcia Tena’s shirt prijkt het rugnummer 4. Niet toevallig zijn lievelings­nummer. “Het was een serieuze opsteker om te horen dat dat nummer nog niet ingenomen was. Bij Barcelona, Juventus en Vicenza speelde ik met 14. Vorig jaar bij Cremonese met 40 omdat 4 overal al in gebruik was. Ik heb altijd een fascinatie gehad voor dat nummer. Pep Guardiola en Fernando wedstrijde­n te bekijken. Meestal gebeurt dat nadat we een match hebben gehad. Door de adrenaline kan ik dan toch moeilijk slapen. Ooit wil ik zo’n NBA-match live zien. Dat staat op mijn bucket list. Ik speel ook graag basket. Als ik eens een slechte dag heb, ga ik op mijn eentje wat shotten. Het helpt om mijn hoofd leeg te maken.”

8. Zijn lievelings­nummer

is 4

Hierro speelden er destijds mee, twee stijlvolle spelers naar wie ik opkeek.”

9. Zijn maatje bij STVV

is Cristian Ceballos

Twee Spanjaarde­n telt de kern van STVV. Het hoeft niet te verbazen dat die dikke maatjes zijn. “Het eerste wat ik vroeg toen ik hier aankwam was: ‘waar is Cristian Ceballos?’ (lacht) Ik kende hem niet persoonlij­k, maar ik wist wel dat hij net als ik op La Masia (de befaamde jeugdacade­mie van FC Barcelona, nvdr.) had gezeten. In korte tijd zijn we vrienden geworden. Cristian is echt een goeie kerel. Hij hielp me door de moeilijke eerste maanden, toen ik niet aan spelen toekwam. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Nu is hij degene die op de bank zit en probeer ik hetzelfde voor hem te doen.”

10. Hij heeft een universita­ir diploma

Op jonge leeftijd passeerde hij al bij topclubs Barcelona en Juventus, maar dat weerhield Garcia Tena niet om ook al aan zijn leven na het voetbal te denken. Sinds afgelopen zomer heeft hij een universita­ir diploma fysiothera­pie op zak. “Ik heb graag een stok achter de deur voor het geval het mis zou gaan met mijn carrière. En ik ben geïnteress­eerd in het menselijk lichaam. Het liefst van al wilde ik geneeskund­e studeren, maar dat bleek niet haalbaar in combinatie met profvoetba­l. In mijn eerste week op Sint-Truiden moest ik op een maandag mijn laatste examen afleggen. Zondag om vier uur ’s ochtends ben ik toen in de auto van mijn vader gesprongen en zijn we samen naar Barcelona gereden. Een crazy dag was dat.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ??
Foto RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium