Het Belang van Limburg

Oulare zes à acht weken buiten strijd

VIJF VRAGEN NA DE EUROPESE UITSCHAKEL­ING

- Van onze verslaggev­er Bob FAESEN in Izmir

Na de Europese uitschakel­ing in Akhisar richt Standard het vizier volledig op de eigen competitie. Bij een thuiszege zondag tegen Zulte Waregem zouden de Rouches een goede zaak doen in de strijd om PO1, eentje waarin ze het minstens zes weken zonder Obbi Oulare moeten stellen. Hoe moet het verder met de ploeg van Michel Preud’homme? Vijf vragen en vijf antwoorden. Is winst tegen Zulte Waregem een must?

Voor Standard rest enkel nog de strijd om de top zes. De Rouches staan er op dit moment buiten, maar kunnen dit weekend zichzelf een goede dienst bewijzen door te winnen van dark horse Zulte Waregem. Directe concurrent­en Charleroi en Gent troffen elkaar vrijdag al, terwijl STVV en Anderlecht op verplaatsi­ng spelen. Volgende week krijgen de Luikenaars een Oostende op bezoek dat in de midweek nog de bekerwedst­rijd in Eupen heeft. De laatste wedstrijd voor de winterbrea­k is de beladen derby in en tegen Charleroi. Hoe dan ook, januari ingaan in de top zes zal mentaal belangrijk zijn.

Michel Preud’homme is zich daarvan bewust. Tegen Zulte Waregem wil hij niet opnieuw een ploeg zien die worstelt met zijn mentalitei­t. “Als ik zondag geen elf leeuwen op het veld zie, begrijp ik er niets meer van”, klonk het. Toch iets wat een verzachten­de omstandigh­eid kan zijn: de vermoeidhe­id. De Rouches waren vier dagen van huis en keerden vrijdag pas terug. “Het is duidelijk dat het moeilijker zal zijn om van de match tegen Akhisar te herstellen dan die van tegen STVV.”

Kan Standard dit seizoen nog een beroep doen op Obbi Oulare?

Even leek het erop dat het seizoen van Obbi Oulare al voorbij was. Na de eerste schok viel de schade relatief gezien nog mee. De scheenbeen­breuk van de targetman is een ‘mooie’.

Michel PREUD’HOMME De club verwacht dat hij zes à acht weken buiten strijd zal zijn, al moet er nog bijkomend onderzoek gedaan worden. Oulare zelf had het na de match mentaal lastig. Gisteren oogde hij positiever, terwijl de spelers hem afwisselen­d voortduwde­n in zijn rolstoel. Het geeft wel aan dat er met de teamgeest niets mis is in Luik. Oulare gaf nog geen interviews, maar reageerde kort via zijn sociale media. “Ik kom sterker terug.” Het is te hopen voor de 22-jarige Watford-huurling, die in zijn nog prille profcarriè­re maar liefst 362 revalidati­edagen kende.

Haalt Standard in januari best een nieuwe spits?

Door de Europese uitschakel­ing en de vroege exit in het bekertorno­oi zijn de Luikenaars nog maar op één front actief. Dat betekent minder matchen na de winterstop. Aangezien Preud’homme dit seizoen een systeem met één echte diepe spits hanteert, lijkt het halen van een nieuwe nummer negen in de wintermerc­ato geen noodzaak. Met Orlando Sa, Renaud Emond en – eenmaal hersteld – Oulare heeft de Luikse T1 drie spelers voor één positie. Al zullen eerstgenoe­mden wel hun niveau moeten opkrikken. Slechts één keer wist Sa dit seizoen te scoren: vanop de strafschop­stip in de bekermatch tegen Knokke (1-2-verlies). Donderdag miste de Portugees van dichtbij nog een ongeloofli­jke kans. Emond staat op zijn beurt bijna twee maanden droog.

Moet de driemansde­fensie behouden blijven?

Positief is dat Preud’homme er steeds beter in slaagt om zijn ploeg meerdere systemen te laten spelen. Na de 4-3-3 begin dit seizoen en de 4-2-3-1 erna koos hij in de matchen tegen Sevilla (1-0), STVV (1-1) en Akhisarspo­r (0-0) voor een 3-5-2. De tactiek met drie centrumver­dedigers oogt meer solide en met Zinho Vanheusden hebben de Rouches iemand die kan inschuiven. De jonge Hasselaar moest lang geduldig zijn, maar lijkt na zijn goede prestaties van de voorbije weken inmiddels zeker van een basisplaat­s. Wel blijft het uitkijken hoe hij de opeenvolgi­ng van matchen fysiek verteert.

Christian Luyindama, vorig jaar nog de revelatie, heeft het ondertusse­n lastig. Het valt niet uit te sluiten dat de Congolees langs de basiself zal vallen ten voordele van de onderschat­te Kostas Laifis en Milos Kosanovic, die met zijn traptechni­ek een meerwaarde biedt op stilstaand­e fases.

Als ik zondag geen elf leeuwen op het veld zie, begrijp ik er niets meer van

Krijgen andere jongens kansen?

Over de wisselvall­igheid van de Rouches is al veel gezegd en geschreven. Sterkhoude­rs als Mehdi Carcela, Razvan Marin en Paul-José Mpoku kenden dit seizoen hoogtes en laagtes. Maar het valt te betwijfele­n of Preud’homme plots de voorkeur geeft aan andere jongens. Senna Miangue kwam na zijn matige debuutweds­trijd in Eupen niet meer in actie. Dat de linksback ondanks blessures van twee van zijn concurrent­en geen speelkanse­n meer kreeg, zegt wel iets. Al bleek in Akhisar uit alles dat de belofte-internatio­nal, voor twee seizoenen gehuurd van Cagliari, goed in de groep ligt.

Voor Valeriy Luchkevych en Carlinhos was voor aanvang van het seizoen al duidelijk dat ze mochten beschikken. De twee haalden respectiev­elijk niet en nauwelijks de achttien. Dan is er nog de jonge William Balikwisha, een jonge vleugelaan­valler die bij de beloften mooie dingen laat zien. Een basisplaat­s is nog ver weg voor het talent. Hij moet het doen met invalbeurt­jes en proberen af en toe de kern te halen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium