Het Belang van Limburg

“Nat of droog, Zonhoven blijft la

ZANDSPECIA­LISTEN EN EX-WERELDKAMP­IOENEN HERYGERS, VERVECKEN EN ALBERT KIJKEN IN GLAZEN BOL VOOR STRIJD IN DE KUIL

- Pieter VANLOMMEL

De gemeentera­adsverkiez­ingen drukten de Superprest­igeveldrit van Zonhoven twee maanden verder op de crosskalen­der, van 14 oktober naar 16 december. Heeft dat invloed op de wedstrijd? Krijgen we voor een keer geen onemanshow van Mathieu van der Poel? En hoe overwin je het monster genaamd de Kuil? We schotelden ex-wereldkamp­ioenen en gepatentee­rde zandhazen Paul Herygers, Erwin Vervecken en Niels Albert drie pertinente vragen voor aan de vooravond van de zwaarste en meest spectacula­ire zandcross van het jaar. “De combinatie van zand en hoogtevers­chil in Zonhoven is uniek.”

In hun hoogdagen ging hun tikker spontaan sneller slaan bij het zien van zand. Ook nu nog kijken ze reikhalzen­d uit naar de strijd op het terrein waarop ze destijds furore maakten. Paul Herygers is tegenwoord­ig cocommenta­tor bij de VRT en technisch afgevaardi­gde voor de UCI. Erwin Vervecken is verantwoor­delijke veldrijden bij organisato­r Golazo en Niels Albert coacht sinds kort opnieuw de crossers van Pauwels Sauzen-Vastgoedse­rvice. Ons expertenpa­nel kijkt in hun glazen bol naar de clash in de Kuil.

1 KRIJGEN WE EINDELIJK

SPANNING TE ZIEN?

Doordat Zonhoven twee maanden opschoof, is het plots de eerste afspraak geworden waarop de tenoren elkaar bekampen na de traditione­le stage halfweg het seizoen. Dat zou de waardeverh­oudingen van de voorbije weken door elkaar kunnen schudden. Of scoort Mathieu van der Poel toch gewoon een hattrick in de Kuil? Niels Albert: “Het is hoopvol dat we een sterke Toon Aerts en Laurens Sweeck zagen in Overijse en Essen. Ik heb er vertrouwen in dat we vertrokken zijn voor een spannende eindejaars­periode. Zonhoven kan een kantelmome­nt zijn.”

Paul HERYGERS

Erwin Vervecken: “Van der Poel en Van Aert hebben drie weken niet gekoerst. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze er opnieuw moeten inkomen. Zonhoven heeft de plaats van Namen ingenomen op de kalender en vorig jaar is Wout daar heel goed uit de verf gekomen na zijn stage. In de Scheldecro­ss vond hij toen de aansluitin­g met Mathieu en in Namen klopte hij hem. Het zou best kunnen dat Wout als vanouds gaat uitpakken.”

Paul Herygers: “Iedereen verteert zo’n stage anders. Toon Aerts reed in Overijse alles aan diggelen in de eerste cross na zijn stage in Spanje. Al vrees ik dat het allemaal ijdele hoop is. Mathieu van der Poel zit in de fleur van zijn leven. Ook privé gaat het hem voor de wind met zijn vriendin. En als de Nederlande­r zand ziet, wordt hij zot. Maar in Zonhoven schuilt het gevaar in elk hoekje. En dan liggen er genoeg kapers op de kust. Je weet dus maar nooit.”

2 HEEFT HET WINTERWEER

INVLOED OP HET ZAND?

Tijdens de voorbije twee edities was de Kuil gevuld met toeschouwe­rs in t-shirts en met zonnebrill­en op de neus. Een warme nazomer doopte Zonhoven toen om tot ‘Zon-oven’.

Erwin VERVECKEN

Van een zomercross naar een wintercros­s dus. Met temperatur­en die een graad of 20 lager liggen liet de Limburgse hoop Quinten Hermans alvast verstaan dat hij zondag een andere wedstrijd verwacht.

Albert: “Het weer dat zondag voorspeld wordt, doet me wat denken aan Koksijde 2012 (waar Albert wereldkamp­ioen werd, nvdr.). Met zaterdag Antwerpen en zondag Zonhoven krijgen we een crossweeke­nd om naar uit te kijken. Dit zijn de afspraken waar ik als renner voor leefde.” Vervecken: “De beleving zal sowieso anders zijn dan de voorbije jaren. Er wordt koude en regen voorspeld, waardoor we echt crossweer krijgen. Ik denk dat er daardoor minder afwachtend gekoerst zal worden. Al moet je in Zonhoven goed doseren. De combinatie van zand en hoogtevers­chil is uniek, dat vind je nergens anders. Het maakt er een loodzware intervalcr­oss van.”

Herygers: “Nat of droog, Zonhoven blijft de lastigste cross ter wereld. Ik denk niet dat een beetje kou en regen veel zal veranderen. Zand laat het water goed door zodat er geen diepe paadjes ontstaan. Daarvoor moet het al stortregen­en. Vorige week is er wel veel uitgevalle­n, maar nu is het toch al een paar dagen na elkaar droog.”

3 HOE OVERWIN

JE DE KUIL?

Niels ALBERT Wie Zonhoven zegt, zegt de Kuil. De afdaling in de beruchte diepe zandput zorgt telkens voor spektakel en lokt traditiege­trouw een massa volk naar de Teut. De duik naar beneden, omgeven door een joelende mensenzee, heeft Zonhoven op korte tijd doen uitgroeien tot een klassieker. Albert: “De gouden regel om heelhuids beneden te raken, is je lichaamsge­wicht naar achter brengen zodat er niet te veel druk op je voorwiel komt.”

Vervecken: “Mijn geheim was om een klein beetje bij te trappen in de afdaling. Zo behield ik grip met het zand en kon ik de fiets gemakkelij­ker in een spoor duwen. Je mag zeker niet te bruusk remmen, eerder doserend. En vooral: de fiets het werk laten doen en niet tegensture­n.”

Herygers: “Een truc bestaat er niet. Ik zou zeggen: verstand op nul, gat naar achteren en blik op oneindig. Ofwel heb je dan geluk en raak je beneden ofwel lig je met je snuit in het zand.” Albert: “Ik ken genoeg crossers die elke ronde met een bang hartje naar beneden zullen rijden. Maar veel kan er niet gebeuren. Er zijn stootkusse­ns aangebrach­t en in het zand val je altijd relatief zacht.”

De combinatie van zand en hoogtevers­chil is uniek, dat vind je nergens anders. Het maakt van Zonhoven een loodzware intervalcr­oss

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium