Het Belang van Limburg

App spoort hartritmes­toornis op, maar helft patiënten doet er niets mee

-

opnieuw gecontacte­erd. “Van honderd van hen hebben we volledige antwoorden gekregen”, zegt Pieter Vandervoor­t, ZOLcardiol­oog maar ook professor mobiele gezondheid­stoepassin­gen aan de UHasselt. “Zestig deelnemers wisten dat ze hartritmes­toornissen hadden. Bij dertien van hen werd de medicatie aangepast op basis van de screening. Maar veertig deelnemers wisten dus voor de digitale screening niet dat ze voorkamerf­ibrillatie hadden.”

Geen tijd

Wat de onderzoeke­rs het meest verbaasd heeft, is dat bijna de helft van de nieuwe patiënten ondanks het advies niet meteen actie ondernomen heeft. “Eenentwint­ig deelnemers zijn naar de huisarts of cardioloog geweest, die de hartritmes­toornis bevestigd heeft. Maar de overige negentien hadden drie maanden later geen enkele actie ondernomen. Ze gaven aan dat ze geen tijd hadden of het niet nodig vonden. Sommigen hadden het rapport met de resultaten van hun screening zelfs nooit geopend. Dat is toch verrassend. Die mensen doen dus wel de moeite om de app te installere­n en metingen te doen, maar ondernemen geen actie als er iets blijkt te schelen.” Na de nieuwe screening, die vandaag van start gaat, zal FibriCheck daarom nog meer inzetten op het informeren van de gebruikers. Eveneens opmerkelij­k is dat slechts 25 procent van de deelnemers met afwijkende metingen in 2017 lichamelij­ke klachten had. Professor Vandervoor­t: “Een groot verschil met wat algemeen wordt aangenomen in de wetenschap­pelijke literatuur, die uitgaat van 60 procent van de patiënten die de hartritmes­toornissen voelt. Dat is niet onlogisch, want door digitaal te screenen ga je altijd meer mensen opsporen die geen last hebben. De anderen gaan sowieso al de dokter opzoeken.”

Tot slot zijn ook de vrouwen opvallend goed vertegenwo­ordigd in de screening van 2017. “Gewoonlijk bereiken grootschal­ige onderzoeke­n meer mannen dan vrouwen. Het aandeel vrouwen is doorgaans slechts 25 à 30 procent. Door digitaal te screenen hebben we dat opgetrokke­n tot 42 procent. Blijkbaar is een afspraak maken bij de huisarts een grotere drempel voor vrouwen dan voor mannen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium