Het Belang van Limburg

“Mijn hart dreigde stil te vallen”

Patrick Vandewaete­re (43)

-

HECHTEL-EKSEL - In maart 2016 was Patrick Vandewaete­re (43) uit Hechtel-Eksel al eens in het ziekenhuis beland met een bloedklont­ertje in de hersenen. “Maar pas toen ik de FibriCheck-hartscreen­ing gedaan had, konden hartritmes­toornissen worden vastgestel­d.”

Patrick was een fanatieke hondenspor­ter. Met zijn Duitse herders nam hij deel aan wedstrijde­n waarbij onder meer de gehoorzaam­heid en speurkwali­teit van de honden getest worden. “Na een zware tweedaagse hondenweds­trijd in maart 2016 ben ik op een dag in elkaar gezakt. De huisarts heeft me naar de spoeddiens­t gestuurd en daar bleek dat ik een TIA had (een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen, nvdr.).”

De dokters vermoedden dat Patrick aan hartritmes­toornissen leed, maar konden dat in het ziekenhuis niet vaststelle­n. “Ik kreeg bloedverdu­nners en ben een paar maanden niet gaan werken. Toen ik opnieuw aan het werk ben gegaan, voelde ik dat mijn hart soms oversloeg. Maar als ik dan naar de huisarts ging, kon die weer niets vaststelle­n.”

Op aanraden van zijn vrouw nam Patrick deel aan de FibriCheck-hartscreen­ing via deze krant. “Ik wist dat de app bestond, maar omdat die niet werd terugbetaa­ld had ik hem nog niet geprobeerd. Toen ik begon te meten, bleek dat mijn hartslag schommelde tussen 31 en 150 slagen per minuut. Het risico bestond dat mijn hart zou stilvallen. Ik ben meteen doorverwez­en naar het Jessa waar ze via mijn lies een ablatie (waarbij de ritmestoor­nis wordt weggebrand of bevroren, nvdr.) hebben uitgevoerd.”

Patrick is tevreden dat de oorzaak gevonden is, maar daarmee is het probleem nog niet van de baan. “Ze hadden me verwittigd dat de ritmestoor­nissen konden terugkeren en dat is nu het geval. Op 15 januari moet ik opnieuw naar de dokter. Mogelijk volgt er een nieuwe ablatie of moet ik een pacemaker krijgen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium