Het Belang van Limburg

“Behoorlijk geschrokke­n toen ik resultaat zag”

Freddy Hamonts (72)

-

“Ik hechtte er weinig geloof aan, maar uit nieuwsgier­igheid heb ik vorig jaar toch deelgenome­n aan de FibriCheck-hartscreen­ing via jullie krant”, zegt Freddy Hamonts (72) uit Wellen. “Het was behoorlijk schrikken toen bleek dat er iets aan de hand was.”

“Ik moest een operatie ondergaan aan mijn knie. Daardoor was ik minder actief en heb ik nooit iets gemerkt van die hartritmes­toornissen”, zegt Freddy. “Maar toen via jullie krant dat aanbod kwam om zelf je hart te screenen, heb ik toch maar meegedaan, eerder uit nieuwsgier­igheid.” Toen Freddy na een week van meten het rapport van FibriCheck ontving, stond daarin te lezen dat meerdere registrati­es onregelmat­ige ritmes die suggestief zijn voor voorkamerf­ibrillatie vertoonden. “Toevallig had ik die dag net een afspraak met de cardioloog, als vooronderz­oek voor mijn knieoperat­ie. Wat hij vaststelde bleek exact overeen te komen met de metingen van FibriCheck. Mijn hartslag schommelde in rust tussen 57 en 110 slagen per minuut. Dat was schrikken. In 2014 was ik geopereerd voor darmkanker. Toen is mijn hart grondig gecontrole­erd en bleek er geen vuiltje aan de lucht.”

Op 13 maart onderging Freddy een cardiovers­ie, een elektrisch­e schok om het hartritme te normaliser­en. “Toen is me al gezegd dat de ritmestoor­nissen konden terugkomen en dat is ook gebeurd. Daarom staat voor 30 januari een ablatie gepland (waarbij de ritmestoor­nis wordt weggebrand of bevroren via de lies, nvdr.). Hopelijk is het probleem dan definitief van de baan.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium