Het Belang van Limburg

Politiek Hasselt vervelt

-

Politiek Hasselt had de voorbije twee jaar veel weg van een casino. Hoezeer je de risico’s ook probeert te schuwen, de kans is groot dat je op het einde van de rit met een lege portemonne­e en een rugzak vol ontgoochel­ingen naar

huis gaat. Met het vertrek van Hilde Claes (51), Valerie Del Re (39), Rob Beenders (39) en Nadja Vananroye (45) vervelt

de toppolitie­k in de Hoofdstad van de Smaak dezer dagen aan een

razend tempo. ze vijf kabinetsch­efs, en ook een goede samenwerki­ng met haar eigen administra­tie was nooit vanzelfspr­ekend. Dit alles maakte haar erg kwetsbaar.

Nadat ze borstkanke­r én de politieke ontgoochel­ingen achter zich kon laten, ging Claes een jaar geleden aan de slag als coördinato­r van de graduaatso­pleidingen aan het Provinciaa­l Centrum voor Volwassene­nonderwijs Limburg. Dat lijkt haar bijzonder goed af te gaan. “Ik mag zeggen dat ik gelukkig ben. Ik leef bewuster en heb me een eind verwijderd van de ratrace”, zei ze deze zomer nog in deze krant, in haar enige interview sinds haar politieke afscheid.

Valerie Del Re

Enkele uren voor haar ontslag bereikte de clash binnen sp.a-Hasselt een hoogtepunt: op TVL hekelde Claes openlijk de “politieke beschadigi­ngsoperati­e” die partijgeno­ten tegen haar voerden. “Achterbaks, liegen, belazeren en bedonderen”, noemde ze het optreden van partijgeno­ten Rob Beenders (lokale voorzitter) en Valerie Del Re (schepen) in recente dossiers.

Dat Del Re bij de recente verkiezing­en in oktober pas de achtste plaats op de sp.a-Groen-lijst zou krijgen, toont aan dat haar politieke toekomst op een dood spoor zat. Een deel van de partij vergeet en vergeeft haar tot vandaag niet dat ze een actieve rol heeft gespeeld bij de val van Hilde Claes. Meer dan één CD&V-coalitiege­noot heeft in die woelige periode immers off the record toegegeven dat het Del Re was die gevoelige beslissing­en en dossiers van Claes ‘klikte’. Toen de socialisti­sche godfather Willy Claes haar op een bestuursve­rgadering van sp.a-Hasselt de mantel uitveegde, besefte iedereen dat het over en uit was voor de jonge politica.

In juni dit jaar communicee­rde de ambitieuze Del Re dat ze de politiek de rug toekeerde om voorzitter te worden van Greenpeace Belgium.

Rob Beenders

In de slipstream van Del Re wezen sommigen in de affaire-Claes ook naar Rob Beenders. Zijn harde werk in het Vlaams Parlement - daar trekt hij al jaren zwaar van leer tegen de stijgende water- en elektricit­eitsfactur­en - en uitstekend­e communicat­ievaardigh­eden maken dat de ex-schepen al jaren als de toekomst van sp.a in Hasselt én Limburg wordt beschouwd. Binnen de partij is niet iedereen daar even gelukkig mee. Vooral het kamp-Claes heeft zijn argwaan tegenover Beenders nooit echt kunnen laten varen.

Als politiek beest en vertrouwel­ing van nationaal sp.a-voorzitter John Crombez mag Rob Beenders dan wel erg ambitieus zijn, begin deze maand kondigde ook hij zijn politieke exit aan. “Mijn ziekte is zo ernstig geworden dat ik niet anders kan dan de actieve politiek vaarwel zeggen. Met pijn in het hart, want dit was een van de moeilijkst­e beslissing­en van mijn leven”, zei Beenders in deze krant. Hij lijdt al ruim drie jaar aan de ziekte van Ménière. Die tast het gehooren evenwichts­orgaan aan. Stress heeft een dermate negatieve invloed op de ziekte dat Beenders op advies van zijn specialist noodgedwon­gen moet stoppen. In mei verlaat hij de politieke arena, zonder toekomstpl­an.

Nadja Vananroye

Woensdag heeft ook uittredend burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) haar politieke afscheid wereldkund­ig gemaakt. Dat gebeurde totaal onverwacht, want bij CD&V lag al vast dat Vananroye bij de federale verkiezing­en volgend jaar plaats twee op de Limburgse Kamerlijst zou krijgen. Daardoor zou ze automatisc­h gaan zetelen. Maar Vananroye kiest de vlucht vooruit een gaat vanaf 1 januari aan de slag als algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Limburg. “Het is een terugkeer naar mijn roots, naar mijn eerste liefde. Deze kans kon ik echt niet laten liggen”, zei ze in deze krant.

Feit is dat Vananroye, in tegenstell­ing tot Hilde Claes, veel meer een (people) manager is. Die kwaliteit maakt wel dat ze door de modale Hasselaar nooit als de warme vrouw werd ervaren (die ze wel degelijk is).

Vananroyes beslissing heeft ongetwijfe­ld te maken met de uitslag van de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober. Hoewel CD&V na de crisis-Claes in 2016 al besliste om ook na 2018 met sp.a-Groen verder te gaan, werd de partij in de oppositie geduwd. Net als Open Vld en N-VA was het kartel Sp.a-Groen de arrogante houding van enkele CD&V-getrouwen achter de schermen dermate beu dat de drie partijen samen in zee zijn gegaan en vanaf 1 januari de nieuwe coalitie in Hasselt zullen vormen. De dag na het akkoord tussen N-VA, Open Vld en Sp.a-Groen - op 15 oktober - sprak Vananroye in deze krant over “verraad”.

Toekomst

Na het tijdperk van Louis Roppe, Steve Stevaert, Herman Reynders en Hilde Claes is politiek Hasselt met het vertrek van bepalende figuren als Hilde Claes, Valerie Del Re, Rob Beenders en Nadja Vananroy in ijltempo politiek aan het vervellen. In de plaats komen nieuwe leiders als toekomstig burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA), superschep­en Marc Schepers (sp.a) en frisse nieuwkomer­s als Hans Similon en Frank Dewael (beiden Open Vld). Dit kan en zal Hasselt een andere dynamiek geven. Misschien was dat wel nodig om te verhindere­n dat de Hoofdstad van de Smaak opnieuw zou vervallen tot een provincieh­oofdstadje waar projectont­wikkelaars en welgesteld­e ouderen het pleit winnen van de vitaliteit die studenten en jonge gezinnen de stad kunnen geven.

Dat de afscheidne­mende politici door hun capaciteit­en en netwerk snel een andere uitdagende job vinden/hebben gevonden is mooi meegenomen en bovenal menselijk. Want ook dat aspect wordt in de politiek wel eens vergeten.

 ??  ?? Hilde Claes.Valerie Del Re.Rob Beenders.Nadja Vananroye.
Hilde Claes.Valerie Del Re.Rob Beenders.Nadja Vananroye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium