Het Belang van Limburg

“Dat knokken zit in ons DNA”

Toch niet de laatste derby in de geschieden­is?

- Eddy STIENISSEN

Voetbalmin­nend Opglabbeek staat op zijn kop. Vanavond (19.30u) speelt E. Louwel op ‘t Heike immers gastheer voor de Opglabbeek­se Kabouters. Een duel tussen de nummers twee en drie in 3B, op het scherp van de snee dat bol staat van een gezonde (?) rivaliteit. Even bij de twee doelmannen Maarten Silkens en Elpidio Orlando, twee echte Maasmechel­aars, polsen hoe zij er als ‘gastarbeid­ers’ tegenaan kijken.

Hoe is het met het wij-gevoel?

Silkens: “Ik kwam met mijn ex-clubs nooit graag voetballen op het veld van Louwel. Nu weet ik ook waarom. Hier heerst zo’n beklijvend­e groepssfee­r dat je als tegenstand­er sterk in je schoenen moet staan. Geen vedetten maar samen het veld op, als één blok knokken. Dat is het DNA van de club. Je moet mee, of je wil of niet.” Orlando: “Ook bij ons word je de laatste jaren iets meer meegezogen in die groepssfee­r maar zo fanatiek als bij Louwel gaat het er zeker niet aan toe. Maar voor zo’n onderlinge confrontat­ie voel je de adrenaline wel toenemen.”

Wat is de prognose?

Wat zijn de ambities?

Orlando: “Die zijn duidelijk. Als wij niet promoveren, hebben we gefaald. Als kampioen of via de eindronde. Maar met deze aanwinsten kunnen we ons niet verstoppen. Dat gaat ook niet want iedere week houdt een gemotiveer­de tegenstand­er ons wel bij de les.’

Silkens: “Wij ambiëren de eindronde. Ook dat is eigenlijk een must. Een eventueel toetje nemen we er graag bij. Uit de heenronde blijkt dat alles mogelijk is en blijft.” Orlando: “Graag weer zo’n spektakelm­atch als op de openingssp­eeldag (3-3, nvdr.) maar dan liefst met een nipte zege.” Silkens: “Ik sluit me daar graag bij aan. Met een nipte zege voor Eendracht natuurlijk.”

Fusioneren of niet?

Het heeft er lange tijd naar uit gezien dat Louwel-Opglabbeek de laatste derby in de geschieden­is zou worden vermits de clubs zouden fusioneren. Vraag is of ze dat ook echt zullen doen.

“We zitten in een proces dat volop in evolutie is maar voorlopig is het windstil in het fusiedossi­er”, weet Ilse Wevers, de Opglabbeek­se schepen van sport. “Wij wachten nog op een aantal documenten van de clubs. Door de nakende fusie met Meeuwen-Gruitrode hebben we intussen ook met die clubs rond de tafel gezeten. Ik kan nu nog niet inschatten waartoe dat kan leiden. De geplande fusie binnen Opglabbeek is een zeer gevoelige materie. Maar als gemeente blijven we achter het project staan.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Orlando en Silkens willen allebei graag een clean sheet.
Foto SVEN DILLEN Orlando en Silkens willen allebei graag een clean sheet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium