Het Belang van Limburg

Onzekerhei­d

-

Het Europees Hof van Justitie heeft de overgangsm­aatregel vernietigd waardoor nieuw gehomologe­erde dieselwage­ns tot 2020 tot tweemaal zoveel NOx mogen uitstoten dan bepaald in de milieunorm Euro 6. Het zijn de stadsbestu­ren van Brussel, Parijs en Madrid die de maatregel voor het Hof in Luxemburg hebben betwist en zij krijgen nu gelijk. Voorlopig althans, want de Commissie kan in beroep gaan. Het Hof oordeelt dat de norm te hoog ligt en dat de Commissie niet bevoegd is om een afwijking toe te staan. De Commissie heeft een jaar de tijd om de normen aan te passen.

Waarover gaat het? Vooraleer auto’s op de markt komen, wordt er gemeten of zij beantwoord­en aan een aantal normen op het vlak van emissies, zoals roet en stikstofox­iden. Dat gebeurde decenniala­ng in een laboratori­um. De Europese Commissie en de industrie onderhande­lden jarenlang over een nieuwe meetmethod­e, onderhande­lingen die door het dieselscha­ndaal in een stroomvers­nelling terechtkwa­men. Vandaag worden nieuwe automodell­en onderworpe­n aan een veel realistisc­her test in dagelijkse rijomstand­igheden. De autoconstr­ucteurs kregen één troostprij­s. Tot het jaar 2020 mogen zij de norm voor NOx met een factor 2,1 overschrij­den. In plaats van een maximale NOxuitstoo­t van 80 milligram per kilometer, mag een nieuwe diesel nog 168 milligram uitstoten. Voor die overgangsr­egel waren best goede argumenten. Autoconstr­ucteurs plannen verschille­nde jaren vooruit. Nieuwe motoren worden immers niet van vandaag op morgen ontwikkeld, daar gaat wel wat tijd overheen. Waarbij de objectivit­eit gebiedt te vermelden dat de autolobby jarenlang de invoering van de nieuwe test heeft vertraagd en dat technologi­e om de NOx-uitstoot te reduceren al jarenlang op het schap lag. Ook op de metingen zelf zit nogal wat afwijking, argumentee­rt de sector, zelfs tot 40 milligram per kilometer naar verluidt.

De gevolgen van de uitspraak van het Europees Hof hebben mogelijk grote gevolgen voor de dieselrijd­er. De uitspraak is hoe dan ook koren op de molen van de antidiesel­lobby. In de discussies over dieselverb­oden en lage emissiezon­es bleven dieselwage­ns die beantwoord­en aan de meest recente editie van de milieunorm Euro 6 immers buiten schot. Het waren vooral de oudere diesels die het, overigens terecht, moesten ontgelden. In hun ijver om de luchtkwali­teit te verbeteren zouden lokale besturen immers best wel eens in de verleiding kunnen komen om nu ook de meest recente diesels aan te pakken. Met mogelijk grote gevolgen voor automobili­sten die pas hun oude diesel hebben ingeruild voor een modern exemplaar en dachten: daar kunnen we weer een paar jaar mee verder. Voor hen vangt een nieuwe periode van onzekerhei­d aan.

En eigenlijk zou dat niet eens nodig moeten zijn. Uit metingen blijkt dat de meeste dieselmoto­ren die vandaag aan de norm Euro 6d Temp beantwoord­en, ruim onder de limiet van 80 milligram NOx zitten. Uit een meting van de Duitse automobiel­club ADAC bleek onlangs dat één voertuig in reële omstandigh­eden zelfs een NOx-uitstoot haalde van 8 milligram per kilometer, tien keer onder de norm.

Of dat voldoende is om de discussie over diesel uit de ideologisc­he en soms zelfs religieuze sfeer te halen is onwaarschi­jnlijk. Maar in afwachting van betaalbare en praktische elektrisch­e auto’s (uit de stekker of uit waterstof) blijft de moderne dieselmoto­r (niet de rijdende hoestbuien van Euro 3, 4 en 5) een interessan­te technologi­e. Maar wie wil dat nog horen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium