Het Belang van Limburg

Stemmen moeten herteld in Lummen en Kortessem

Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen gaat in op verzoeksch­riften CD&V-kandidaten

- Guy THUWIS

Zowel in Kortessem als in Lummen komt er een gedeelteli­jke hertelling van de stemmen uitgebrach­t tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober. Dat heeft de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen vrijdag beslist. De hertelling voor Lummen vindt woensdag plaats en die voor Kortessem vrijdag. Over de verzoeksch­riften in Nieuwerker­ken (GBL) en Bilzen (Groen) is nog geen uitspraak gedaan.

In Kortessem gaat het om een individuee­l verzoeksch­rift van CD&V-kandidaat Cyriel Konings die in één van de vijf telbureaus opvallend weinig naamstemme­n behaalde. Er zou iets fout gelopen zijn, waardoor een 40-tal naamstemme­n voor Konings niet zijn meegeteld. Konings behaalde 529 naamstemme­n en eindigde hiermee als 12de van de CD&V’ers. Als de hertelling volgende week uitwijst dat hij officieel 569 naamstemme­n behaalt, wipt hij over partijgeno­ot Jorden Jackers die met zijn 558 naamstemme­n als 10de verkozen was. In dat geval is Konings verkozen als gemeentera­adslid en valt Jackers nipt uit de boot. Iets gelijkaard­igs gebeurde op de CD&V-lijst van Halen na de gedeelteli­jke hertelling van de naamstemme­n vorige maandag in het Provincieh­uis. Burgemeest­er Tom Thijssen (CD&V) van Kortessem vindt het in ieder geval een goede zaak dat de eedafleggi­ng van de nieuwe gemeentera­adsleden na de hertelling volgens de juiste cijfers zal verlopen.

Meldert

In Lummen zal er na de hertelling geen nieuw raadslid ‘verkozen’ zijn, maar verschuive­n de machtsverh­oudingen binnen de CD&V wel. De partij had een verzoeksch­rift tot hertelling ingediend omdat de naamstemme­n van alle CD&V-kandidaten in een Melderts stembureau niet waren meegeteld in de officiële cijfers. Via haar getuigen heeft de partij wel een juist zicht op de uitslag. “De zetelverde­ling is correct bij ons, maar ergens is een materiële fout gemaakt in een telbureau waar de uitslagen van drie stembureau­s samenkwame­n”, legt burgemeest­er Luc Wouters (CD&V) uit. “Vooral voor de kandidaten van Meldert zelf maakt dat een groot verschil. Omdat de mensen voor elke stem gewerkt hebben en de kiezers zelf ook het recht hebben dat hun stem wordt meegeteld, hebben we de hertelling gevraagd. Dat zal intern de rangorde van onze 12 verkozenen wat wijzigen, maar daar hebben we in de nieuwe bestuurspl­oeg al rekening mee gehouden.” Na de hertelling zal oud-schepen Betty Luyten een grote sprong maken. Zij geraakte met 419 naamstemme­n maar nipt verkozen als 12de CD&V’er. In werkelijkh­eid behaalde ze 603 naamstemme­n en komt ze op de derde plaats bij CD&V. “Betty wordt in de nieuwe bestuurspl­oeg gemeentera­adslid en zal onze jongere raadsleden begeleiden. Ze zal met deze rechtzetti­ng zeer blij zijn”,

besluit burgemeest­er Wouters.

Bilzen

Het blijft opvallend dat er na de gemeentera­adsverkiez­ingen al drie gedeelteli­jke hertelling­en zijn uitgesprok­en voor de naamstemme­n van CD&V-kandidaten. In Nieuwerker­ken vraagt GBL’er Rohnny Mas een hertelling, maar daarover heeft de Raad van Verkiezing­sbetwistin­gen nog geen uitspraak gedaan.

Dé vraag blijft of er in Bilzen een hertelling komt, want daar kan een verschuivi­ng van een handvol stemmen beslissend zijn voor de nieuwe coalitie. De klacht van Johan Danen (Groen) moet voor Kerstmis uitspraak krijgen. Daarna wordt ook nog Johan Sauwens’ (Trots op Bilzen) vraag tot nietigverk­laring van de verkiezing­en in Bilzen behandeld.

 ?? Foto
KLU ?? CD&V diende een verzoek tot hertelling in. “Dit zal intern de rangorde van onze 12 verkozenen wat wijzigen”, zegt burgemeest­er Luc Wouters.
Foto KLU CD&V diende een verzoek tot hertelling in. “Dit zal intern de rangorde van onze 12 verkozenen wat wijzigen”, zegt burgemeest­er Luc Wouters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium