Het Belang van Limburg

NHZ stopt na 36 jaar met politiek

- Zahra BOUFKER

De partij 'Nieuw Heusden-Zolder', kortweg NHZ ,wordt na 36 jaar opgedoekt. Donderdag zetelden ze voor de laatste keer in de gemeentera­ad. Huidig schepen van Financiën Peter Tielens wilde de partij aanvankeli­jk nog voortzette­n. Maar ook hij heeft ondertusse­n beslist te stoppen.

“De oudere garde wilde afhaken en de anderen konden geen gedragen toekomstpl­an opstellen”, zegt voorzitter Rob Gijsen. “Dan heeft de Raad van Bestuur beslist om iedereen zijn eigen weg te laten gaan en NHZ stop te zetten.” Huidig schepen Marleen Hoydonckx trok naar GOED, de partij van de burgemeest­er. Rudi Coomans koos voor sp.a en Filip Kellens en zijn vrouw Anja Rutten gingen in zee met VOLUIT. Peter Tielens heeft lang getwijfeld maar moest uiteindeli­jk zijn ambities voor een nieuwe lijst opbergen.

NHZ startte als N.I.E.U.W bij de verkiezing­en van 1982 met Nu Is Er Uw Wens. Eén van de oprichters, wijlen Jaak Vandenwijn­gaert, werd toen ook burgemeest­er, twaalf jaar lang. Bij de verkiezing­en van 2000 werd ereburgeme­ester Tony Beerten, medeoprich­ter van de NIEUW, ook burgemeest­er voor zes jaar. Daarnaast is hij ook gedurende vijftien jaar schepen geweest. “Ik heb 36 jaar geleden de opstart van onze partij meegemaakt en neem vooral de mooie herinnerin­gen mee.”

Zwaailicht­en

Er waren zo heel wat leuke momenten. “Voor de herinricht­ing van de centra van Heusden, Zolder en Bolderberg ging NHZ op studiebezo­ek met de anonieme gemeenteli­jke politiewag­en in de Nederlands­e gemeente Maasbracht”, zegt voorzitter Rob Gijsen. “Bij een politiecon­trole mochten we uitleggen wat de bedoeling was van de blauwe zwaailicht­en in de kofferbak.” Maar de partij kende ook tegenvalle­rs, zoals in 2006. “Inderdaad, toen kwam er een anti-Tony Beertencoa­litie tot stand die met een voorakkoor­d was bezegeld. Bij CD&V stonden ex-liberalen als Plussers op de lijst. Daarnaast was er nog een VLD-Vivant lijst en kwam N-VA voor het eerst op. NHZ maakte een kartel met sp.a. en belandde voor het eerst in de oppositie. Dat waren de minder fijne tijden”, aldus Beerten. “Een grote teleurstel­ling was ook onze poging om meer vrouwen te laten verkiezen door ze allemaal vooraan op de lijst te zetten in 2012”, gaat Gijsen verder. “Deze primeur kon op vrij weinig applaus rekenen in de media en bij de vrouwen zelf. Maar we zijn vooral dankbaar voor de collegiale samenwerki­ng die we over al die jaren met onze partners hebben mogen ervaren en wensen de toekomstig­e beleidsmak­ers veel succes toe.”

 ?? FOTO ZB ?? Albert Palmers, Rob Gijsen, Peter Tielens, Jeanne Prikken en Tony Beerten zaten in het bestuur van NHZ.
FOTO ZB Albert Palmers, Rob Gijsen, Peter Tielens, Jeanne Prikken en Tony Beerten zaten in het bestuur van NHZ.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium