Het Belang van Limburg

Mergelgroe­ve gevuld met schuimbeto­n

Preventief opvullen moet verzakking­en voorkomen

- Eddy VANDOREN

Om eventuele toekomstig­e verzakking­en te voorkomen laat de gemeente Riemst de mergelgroe­ve onder de Misweg in Zussen opvullen. Een Nederlands gespeciali­seerd bedrijf doet dat volgens een nieuwe techniek: met schuimbeto­n. Volgende week woensdag is alles klaar, dan zijn de groeven zowat 900 m³ kleiner.

Een immens werk lijkt het, maar toch verlopen de werken sneller dan verwacht. “Om de opvulling te kunnen uitvoeren, hadden we vooraf al in een weiland langs de Misweg een gat geboord, waardoor we - via een buizensyst­eem het schuimbeto­n kunnen aanvoeren”, vertelt Mike Lahaye, coördinato­r Groeven en Veiligheid van de gemeente Riemst. Voor hem is het de allereerst­e keer sinds zijn indiensttr­eding zowat drie jaar geleden, dat een ondergrond­s werk van deze omvang en met dit materiaal wordt uitgevoerd. “Met een speciaal boor van meer dan 20 cm hebben we door de bovenlaag naar de ondergrond­se groeve een pijp geboord van nagenoeg 15 meter. Daarna hebben we een aantal buizen afgelaten waardoor de aanvoerlei­dingen van het schuimbeto­n ingebracht konden worden. Dat schuimbeto­n wordt bovengrond­s in een menginstal­latie vervaardig­d met water, organisch schuim en cement.”

Lagen

“Vorige maandag zijn we met de eigenlijke werken begonnen”, vult Jos Nederstigt aan. Hij is werknemer van het gespeciali­seerde bedrijf Faber Celbeton uit Creil. “In de kwetsbare groeve onder de Misweg hebben we een aantal bekistinge­n gemaakt: houten dammen om het vloeibare schuimbeto­n tegen te houden. Daarna zijn we geleidelij­k aan beginnen vullen. Omdat de bewuste gangen vrij hoog zijn, hebben we met meerdere lagen van één meter dikte gewerkt zodat het beton telkens de tijd kreeg om uit te harden. Op die manier worden vier lagen gespoten, de vijfde, afsluitend­e laag reikt tot tegen het plafond en vult ook de koepels. Al bij al gaat het om zowat 900 m3 of 200 m2 groeve die gevuld worden.”

Even sterk als beton

Mike Lahaye: “In tegenstell­ing tot gewoon beton, is schuimbeto­n veel lichter en zeker even sterk om de bovengrond­se druk op te vangen. Eén kubieke meter weegt nauwelijks 500 kilo. Bovendien besparen we enorm op de transportk­osten: 9 m3 schuimbeto­n is goed voor 9 bulkvracht­wagens, terwijl eenzelfde hoeveelhei­d gewoon beton goed zou zijn voor 72 betonmixer­s. Ook in uitvoering­stermijn scheelt het: nu doen we er acht dagen over, met gewoon beton zou dat minstens het dubbele zijn. Daar komt nog bij dat schuimbeto­n 20 procent goedkoper is dan beton. We ramen de kosten op zowat 90.000 euro.” Burgemeest­er Mark Vos: “We laten deze werken uitvoeren omdat we als gemeente verantwoor­delijk zijn voor het openbaar domein. Boven deze groeve liggen drie woningen. Hun veiligheid en stabilitei­t wordt hiermee verbeterd.”

 ??  ??
 ?? FOTO EVA ?? Het schuimbeto­n wordt aangebrach­t in lagen van één meter zodat het de tijd krijgt om uit te harden.
FOTO EVA Het schuimbeto­n wordt aangebrach­t in lagen van één meter zodat het de tijd krijgt om uit te harden.
 ?? FOTO EVA ?? Grottendes­kundige Mike Lahaye bij de aanvoerlei­ding van het schuimbeto­n.
FOTO EVA Grottendes­kundige Mike Lahaye bij de aanvoerlei­ding van het schuimbeto­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium