Het Belang van Limburg

“Een mooi bewijs van creativite­it”

Kledingwin­kel Jules maakt reclame door wegdek schoon te spuiten

- Thomas JANSEN/Chris NELIS

Met de feestdagen in aantocht, pakt kledingwin­kel Jules uit met een bijzondere reclamecam­pagne. In de buurt van hun vestiginge­n, waaronder die in Hasselt en Genk, brachten ze hun logo en boodschap aan in ‘reverse graffiti’. Denk daarbij niet aan spuitbusse­n, integendee­l. De letters verschijne­n door met een sjabloon ribbeltege­ls of zebrapaden schoon te spuiten. In het verleden werden dergelijke acties al bestraft met een GAS-boete. Maar daar wil Hasselt niet van weten, en ook voor Genk is dit niet prioritair.

Vorig jaar pakte Jules in de decemberma­and al uit met reclame via Voice Deposit, een in onbruik geraakte techniek waarbij een boodschap zonder vooraf te bellen op voicemail wordt ingesproke­n. Nu is de kledingwin­kel nog origineler. “We zijn altijd op zoek naar andere reclamekan­alen dan de traditione­le”, zegt Hugo Claus, country manager van Jules. “Een spotje op tv en radio kost handenvol geld. Zo zijn we uitgekomen bij ‘reverse graffiti’. We hebben een firma ingehuurd die met een sjabloon en een hogedrukre­iniger aan de slag is gegaan. Het is dus een zeer ecologisch­e manier om reclame te maken.”

“Het bekendste voorbeeld van reverse graffiti is wellicht het tekenen met de vinger op een vuile auto of vrachtwage­n”, zegt Wietse Van Daele van jeugdwerko­rganisatie Graffiti vzw. “Maar ondertusse­n zijn er kunstenaar­s die er echt mee aan de slag gaan. Het werk van Jules is zeer profession­eel uitgevoerd.”

GAS-boete

Hoewel de tegels en wegen bij deze techniek in feite enkel proper gemaakt worden, is niet elke stad opgezet met dergelijke campagnes. Zo kreeg Axe, bekend van deodorants en douchegels, in 2014 een GAS-boete van de stad Gent voor een gelijkaard­ige campagne. Het cosmeticab­edrijf moest de graffiti verwijdere­n, waarop de passende reactie volgde: “Hoe verwijder je een schoongema­akt stuk stoep?”

Zo ver wil Hasselt niet gaan. “Aangezien deze actie niemand hindert en het gebruik van de tegels hier ook niet mee belemmerd wordt, gaan we niet optreden”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Meer nog, ik vind het zelfs een mooi bewijs van creativite­it.”

“Creatief is het wel”, zegt Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Maar de openbare weg is al meer gebruikt om boodschapp­en op te schrijven. Neen, toestemmin­g is er niet voor gevraagd. De zebrapaden en ook de rest van de openbare weg in Genk worden tegen de winter helemaal opgekuist. Ik denk dat de boodschap dan ook wel weg zal zijn. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat openbaar terrein gebruikt wordt om reclame te maken. Als onze diensten toch schade vaststelle­n, wordt de kost verrekend aan wie deze veroorzaak­t heeft. We gaan ons komende week even buigen over dit item, al moet ik zeggen dat zoiets niet meteen prioritair is.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Kledingket­en Jules maakt onder meer in Hasselt (boven) en Genk (rechts) reclame op de openbare weg.
FOTO RAYMOND LEMMENS Kledingket­en Jules maakt onder meer in Hasselt (boven) en Genk (rechts) reclame op de openbare weg.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium