Het Belang van Limburg

“Tekenen helpt me dingen te plaatsen”

Bewoners De Overstap veilen kunstwerke­n voor goede doel

- Johnny GEURTS

In ‘De Overstap’ in Munsterbil­zen zijn vrijdag kunstwerke­n van bewoners verkocht voor het goede doel. In de Overstap kunnen mensen terecht die om psychiatri­sche redenen ondersteun­ing nodig hebben en beschut wonen. “Met deze expo willen we dan ook vooral onze mensen een ereplaatsj­e geven. Ze tonen hier hoe ze hun motivatie teruggevon­den hebben en op eigen kracht weer iets mooi kunnen verwezenli­jken”, stelt creatief therapeute Janna Rasquin.

In het dagactivit­eitencentr­um komen wekelijks 65 mensen langs die kampen met een blijvende psychische kwetsbaarh­eid. “Met doelgerich­te activiteit­en werken we met een team van 14 mensen aan hun herstel. En creatieve therapie werkt bevrijdend en rustgevend”, zegt Rasquin.

Dieren

Voor Yvon Falla (53) is tekenen een belangrijk aspect om te werken aan zijn stemmingss­toornis. “Ik ben sinds mijn 17 jaar manisch-depressief. Vooral in de donkere maanden heb ik het moeilijk. Door het creatief werken in het centrum vind ik rust. Ik teken vooral dieren, zoals vogels en herten. Dat ik nu met deze werken een bijdrage kan leveren aan de Warmste Week geeft me een heel goed gevoel”, vertelt Yvon. Ook Ron H. (54) vindt hier sinds kort een manier om zijn talenten te tonen. “Ik schrijf veel kortverhal­en en poëzie, maar mijn interesse in kunst bloeide in het creaatelie­r helemaal open. Al van in mijn puberteit worstel ik met depressies. Ik draag een zware rugzak mee. Elke dag is een nieuw gevecht. Via beschut wonen heb ik onder begeleidin­g weer mijn eigen zelfstandi­ge plekje. De vaak abstracte kunstvorme­n die ik hier in het dagactivit­eitencentr­um op papier zet, zijn beelden die ik zie in mijn hoofd. Het helpt me dingen te plaatsen in het leven en geeft me vooral rust. Ik hoorde net dat al een werk van me verkocht is voor het goede doel, dat is natuurlijk fantastisc­h”, lacht Ron.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Ron en Yvon (inzet) hebben een andere stijl, maar vinden allebei rust in het tekenen.
FOTO JOHNNY GEURTS Ron en Yvon (inzet) hebben een andere stijl, maar vinden allebei rust in het tekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium