Het Belang van Limburg

“Vlak voor repetitie kreeg ik het slechte nieuws te horen”

Actrice neemt twee jaar na kankerdiag­nose haar rol opnieuw op in ‘Dickens’

- Johnny GEURTS

Winnende nummers:

4 - 8 - 17 - 19 - 26 - 31 - 33 - 37 - 41 46 - 47 - 50 - 53 - 54 - 61 - 62 - 63 - 65 66 - 68

Winnende nummers: 1 - 0 - 0

Twee jaar nadat ze voor de tweede keer de diagnose kreeg van borstkanke­r, schittert Marie-Paule Meesters (59) dit weekend opnieuw als ‘Queen Mum’ in het Dickens-evenement in Bilzen. Het slechte nieuws werd haar destijds via de telefoon meegedeeld, net voor ze het podium op moest voor de repetitie. “Natuurlijk gaat er op dat moment van alles door je hoofd. Maar die gedachten hebben snel plaats gemaakt voor een positieve ingesteldh­eid, dat zit ook in mijn aard”

Vijftien jaar geleden kreeg de vrouw uit Eigenbilze­n al borstkanke­r. Die wist ze te overwinnen. Tot ze twee jaar geleden totaal onverwacht opnieuw getroffen werd. “Ik speel al sinds mijn jeugdjaren amateurton­eel”, zegt Marie-Paule. “De jongste jaren speel ik mee in het openluchtt­heater van Dickens, het jaarlijkse kerstverha­al in Bilzen. Twee jaar geleden zat ik in de kleedruimt­e, klaar om het hoofdpodiu­m op te gaan. Toen kreeg ik telefoon, een gesprek waarin ik te horen kreeg dat de ziekte na al die tijd opnieuw had toegeslage­n. Ik stond te bibberen op mijn benen. Gelukkig had ik achter de schermen een troost en toeverlaat, een goede vriendin die ook dokter was. Zij zag meteen dat er iets scheelde.” Wanneer de regisseur haar enkele minuten later op het podium roept, laat Marie-Paule het slechte nieuws even achter zich. “De muziek en het spel gaven me een ongekende energie. Ik was vastbeslot­en om een verhaal te schrijven van winnen, en niet van opgeven. Thuis vertelde ik mijn man, kinderen en familie het slechte nieuws. Natuurlijk gaat er op dat moment van alles door je hoofd. Soms dacht ik zelfs dat het afgelopen was. Maar die gedachten hebperfect ben snel plaats gemaakt voor een positieve ingesteldh­eid, dat zit ook in mijn aard.”

Magie

In de dagen daarop vinden de voorstelli­ngen plaats. Een enorme belasting, zou je denken. Maar niet voor Marie-Paule. “Ik putte er net enorm veel kracht uit, ik leefde voor de magie van Dickens. De behandelin­g die in de maanden erna volgde, was zwaar. Een heftige periode, maar ik heb de ziekte nooit mijn leven laten beheersen. Mijn sociale leven, familie en vrienden bleven belangrijk. Daar vond ik een enorme steun en drive.”

Ondertusse­n is de behandelin­g beëindigd, met succes. Bang dat de ziekte nog een derde keer terugkeert, is Marie-Paule niet. “Ik ben wel meer met mijn lichaam bezig. Ik eet gezond en ik beweeg veel. Maar dat heb ik eigenlijk altijd gedaan. De ziekte heeft geen andere persoon van mij gemaakt, maar ik geniet wel meer van het leven. Een tijdje geleden nam ik het pasgeboren kleinkind van mijn jongste zus op de arm. Dat moment was zo speciaal, ik voelde een enorme kracht en vastberade­nheid om te leven.”

Hetzelfde gevoel krijgt MariePaule nu Dickens weer in aantocht is. “Als ik op het podium sta, denk ik niet meer aan de zorgen en het verdriet van de afgelopen periode. Dat neem ik niet mee. Wat ik wel meeneem naar de voorstelli­ngen: mijn pruik. Tijdens en na de behandelin­gen heb ik die niet gedragen, omdat ze niet makkelijk zat. Maar omdat we nu voor de rol in Dickens toch een pruik moesten dragen, heb ik de kapper van mijn exemplaar een excentriek­e versie laten maken. Die past perfect in het plaatje van het spektakel.” (lacht)

Dagboek

Marie-Paule houdt ook een dagboek bij. “Ik heb er gisteren nog in zitten bladeren. Als ik daarin lees, besef ik eens te meer dat iedereen voor en achter de schermen van Dickens me ongeloofli­jk heeft gesteund, telkens opnieuw. Het voelt als een familie. Uit het optreden put ik ook telkens opnieuw kracht. Het laatste wat ik in mijn dagboek heb geschreven, vat het

Als ik op het podium sta, denk ik niet meer aan de zorgen en het verdriet van de afgelopen periode

Marie-Paule MEESTERS

samen: ‘Enthousias­t begin ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Dickens blijft mijn gevleugeld­e helper’.”

 ?? Foto JOHNNY GEURTS ?? Marie-Paule Meesters speelt in Dickens de rol van Queen Mum.
Foto JOHNNY GEURTS Marie-Paule Meesters speelt in Dickens de rol van Queen Mum.
 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Tijdens en na de behandelin­gen heeft Marie-Paule haar pruik niet gedragen: “Maar voor de rol in Dickens heb ik de kapper van mijn exemplaar een excentriek­e versie laten maken.”
FOTO JOHNNY GEURTS Tijdens en na de behandelin­gen heeft Marie-Paule haar pruik niet gedragen: “Maar voor de rol in Dickens heb ik de kapper van mijn exemplaar een excentriek­e versie laten maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium