Het Belang van Limburg

Stefan Munters zondag gewijd tot permanent diaken

-

“Mijn taak als leraar in het Technicum in SintTruide­n, gesticht door de Aalmoezeni­ers van de Arbeid, bracht me in contact met die congregati­e. Hun inzet inspireerd­e mij tot een taak voor de gemeenscha­p.” Dat zegt Stefan Munters (56) uit Schulen, die zondag door bisschop Patrick Hoogmarten­s tot permanent diaken wordt gewijd.

“De Aalmoezeni­ers van de Arbeid zijn altijd begaan geweest met het welzijn van arbeidersg­ezinnen en de meest kwetsbaren. Die inzet sprak mij – zoon van een mijnwerker – heel erg aan”, zegt Munters.

“Sinds mijn achttiende was er al iets in mij aan het kriebelen voor een taak voor de gemeenscha­p, maar priester worden? Neen, daaraan heb ik nooit gedacht. Zeven jaren geleden ben ik wel voor het eerst mijn licht gaan opsteken voor een taak als diaken. Vier jaren geleden is de opleiding gestart, telkens op dinsdagavo­nd, met mijn vrouw Lieve erbij. Het diaconaat is voor vrouwen nog niet weggelegd, maar het is quasi dezelfde opleiding als voor parochie-assistente. Nu, de taak van diaken is een keuze die we samen hebben gemaakt.”

Stefan Munters is de tweede diaken van de huidige opleidings­cyclus die wordt gewijd. In november viel die eer al te beurt aan Gert Dujardin en met Pinksteren volgt nog Augustin Bokolo in Maasmechel­en.

Zestigtal

“In het bisdom Hasselt werken momenteel een zestigtal diakens”, zegt Jan Lenaers van de Persdienst in het bisdom Hasselt. “Dat aantal blijft min of meer constant. Zij zijn werkzaam op diverse vlakken. In de eerste plaats blijven ze actief in hun beroepsact­iviteit. De meesten vervullen daarnaast een pastorale taak in parochies waarvan ons bisdom er momenteel 308 telt, gegroepeer­d in 58 federaties die stilaan verder groeien naar een grotere eenheid. Anderen zetten zich in in de zorgsector, bijvoorbee­ld als pastor in ziekenhuiz­en en woon-zorgcentra. Nog anderen hebben een caritatiev­e opdracht, bijvoorbee­ld bij vluchtelin­gen. Bovendien zijn ook enkele diakens actief in de organisati­e van het bisdom, bijvoorbee­ld in de beleidsplo­eg. In de liturgie assisteren permanente diakens o.a. bij eucharisti­evieringen, uitvaarten en huwelijken. Zij kunnen ook het doopsel toedienen.”

Als diaken in de pastorale eenheid Heilige Maria Amandina met de vijf parochies van Herkde-Stad krijgt Stefan Munters een aantal specifieke taken: “Dopen mag ik doen en ook huwelijken en begrafenis­sen in diensten zonder consecrati­e.”

 ?? FOTO LW ?? Stefan Munters wordt zondag 16 december tot diaken gewijd in de viering om 15 uur in de Sint-Martinuske­rk van Herk-de-Stad. Stefan Munters uit Schulen geeft les in Sint-Truiden.
FOTO LW Stefan Munters wordt zondag 16 december tot diaken gewijd in de viering om 15 uur in de Sint-Martinuske­rk van Herk-de-Stad. Stefan Munters uit Schulen geeft les in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium