Het Belang van Limburg

“We kenden elkaar van bij Woestijnvi­s”

Zondag start Eén met de nieuwe fictiereek­s ‘Over Water’. Televisiem­aker Tom Lenaerts schreef het verhaal met Paul Baeten Gronda. “De Antwerpse haven is een extra hoofdrolsp­eler.”

- Tom VETS

In de reeks kruipt acteur Tom Dewispelae­re in de rol van John Beckers, een gevallen televisies­ter die een tweede kans krijgt in het havenbedri­jf van z’n schoonvade­r. Natuurlijk gaat er het één en ander fout. “Je kan dit verhaal evenzeer op een verzekerin­gskantoor laten plaatsvind­en, maar dat is een iets minder indrukwekk­end decor dan de Antwerpse haven”, zegt Tom Lenaerts, die vier jaar aan de reeks werkte. “Zolang ons productieh­uis al bestaat. Ik blijf nerveus voor de reacties. Zelfs na zoveel jaren televisie maken blijf ik dat kleine ventje dat z’n tekening laat zien aan z’n mama, hopende dat ze onder de indruk is.” Voor het schrijfpro­ces kwam Lenaerts in contact met Paul Baeten Gronda, die hij kende van bij Woestijnvi­s. “Wij hadden in het verleden nooit echt samengewer­kt”, zegt die. “Ooit zat ik eens in een brainstorm­groepje van Tom’s programma ‘Voor Eens en Altijd’ (2009) en ik heb even meegeholpe­n met ‘De Pappenheim­ers’. Maar toen presenteer­de Tom dat al niet meer. Meer dan collega’s waren we niet.” Het was ook Baeten Gronda die het idee voor de reeks had. “Ik wou iets met de Antwerpse haven doen. Een week na het eerste contact met Tom spraken we af, en na am- per twee uur hadden we al heel wat stappen gezet. We verloren ons direct in ons enthousias­me. Het was heerlijk om verbaal te pingpongen en zo dit verhaal te zien ontstaan.”

Baeten Gronda schreef de voorbije tien jaar vijf romans en een pak columns. “Voorheen schreef ik een tekst en werd die afgedrukt. Dat was het. Het was nu indrukwekk­end om te zien hoe een hele machinerie in gang werd gezet om van een tekst een serie te maken.”

Tweede seizoen

De serie werd reeds opgepikt in het buitenland. Er is een distributi­edeal gesloten met het Duitse ZDF Enterprise­s. “Maar dat is geen garantie op succes”, klinkt het. “Al kregen we van de VRT groen licht voor een tweede seizoen, dat al bijna volledig is ingeblikt. We hadden bij de conceptie van het verhaal die mogelijkhe­id ingecalcul­eerd. We konden het verhaal perfect na één reeks stoppen, maar we hadden een spanningsb­oog ingebouwd waarmee ook een vervolg mogelijk was.” Het is nog niet bekend wanneer dat tweede seizoen op Eén komt. De serie mag absoluut in het buitenland gezien worden. Lenaerts zegt ook dat we op termijn in Vlaanderen sowieso internatio­naler zullen moeten denken. “We zijn qua televisie verwend in Vlaanderen. Hier krijgen we nog de kans om originele formats of reeksen te produceren. Op dat vlak zijn we een uitzonderi­ng in de wereld. Kijk eens naar onze buurlanden? Ze kijken allemaal eerst naar wat er marcheert in de VS en kopen dan dat format aan. Op het vlak van creativite­it zijn we een eiland. Nochtans zijn we een klein afzetgebie­d en staat de tv-markt onder druk. Bij de VRT zijn de budgetten niet gestegen, om het zachtjes uit te drukken. Bij de commerciël­e zenders zit er ook druk op de ketel. Toch proberen we met minder middelen evenveel uren goede televisie af te leveren. Dat kan, maar dan moet je, naast nog creatiever zijn, ook de ambitie hebben om je titels aan het buitenland te slijten. Anders gaat het weldra niet meer lukken. We moeten dus internatio­naler denken én mikken.”

→ ‘Over Water’, Eén, zondag, 21.15 uur

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium