Het Belang van Limburg

1.000 vrouwen en 138 Ferrari’s

-

“Sterven is een kunst, zoals alles. Ik doe het uitzonderl­ijk goed.” De jonge Bruggeling Jean-Pierre Van Rossem was er onderstebo­ven van toen hij dit vers van dichteres Sylvia Plath las. Misschien waren het ook de laatste zinnen die door zijn hoofd spookten voor hij donderdagn­acht stierf in het ziekenhuis. Volgens zijn advocaat Peter Callebaut aan de gevolgen van een doorrookt leven. Want Van Rossem was een kettingrok­er in het kwadraat. Minstens 3,8 miljoen sigaretten heeft hij opgestoken, zoals hij ooit zelf uitrekende. “Ik krijg jaarlijks 5 miljoen euro van Belga om op televisie constant hun sigaretten te roken. Ik ben een levend reclamebor­d.” Hij zwoor de sigaret pas definitief af in mei dit jaar, na een operatie waarbij de dokter nog net zijn been had kunnen redden.

Professor Van Rossem

Van Rossem was vooral een man die zeer goed kon leven. Meerdere levens heeft hij geleefd én verbrod. “Ik ben een klootzak geweest, maar wel een interessan­te klootzak”, zei hij zelf. Het eerste leven dat hij verbrodde, was dat als ernstig academicus. Tot twee keer toe zelfs miste hij die boot. Toen hij als beloftevol­le handelswet­enschapper bij de latere Nobelprijs­winnaar Lawrence Klein stage liep in de Verenigde Staten, raakte hij verslaafd aan de heroïne. Als junk keerde hij terug naar België, en hij begon met de begeleidin­g van studenten in zijn repetitore­nkantoor in Gent. “Ik onderbrak de lessen met mijn studenten om een shot te zetten. Eten deed ik amper, zodat ik graatmager werd. Zelfs vrouwen interessee­rden me niet meer. De flash die ik kreeg door te spuiten, was het enige doel in mijn leven”, zei hij over die periode.

Op een bepaald moment woog de man met de baard en lange vettige haren nog amper 46 kilogram. Een rechter redde uiteindeli­jk zijn leven door hem vier jaar naar de gevangenis te sturen. Toen hij vrijkwam, kreeg hij een aanbod om te beginnen als professor Informatic­a. Maar de afgekickte junk koos op dat moment resoluut voor het geld. Hij schreef liever scripties en zelfs doctoraats­studies voor rijkeluisk­inderen met de nood aan een diploma, maar met weinig ambitie of intellect, dan zich te profileren als academicus. “Als wetenschap­per had ik dat excentriek­e leven niet gehad, en zou ik zo’n grijs bestaan wel aankunnen? Dat is een dilemma waar ik nooit uitgekomen ben”, zei hij hierover in ‘Humo’. Volgens Van Rossem was zijn bizarre leven vooral het gevolg van de dood van zijn broertje. Hij noemt de dag waarop Paul onder een vrachtwage­n liep terwijl ze tegen elkaar aan het lopen waren een sleutelmom­ent.

Beursgoero­e en Formule 1baas

Terwijl hij de rijkeluisk­inderen bijlessen gaf, overtuigde hij hun ouders om hun centen door hem te laten beleggen. Want JPVR beweerde dat hij een rekenkundi­g model had bedacht waarmee hij de beurs kon voorspelle­n. Van de eerste tot de laatste, allemaal geloofden ze in het beursbedri­jf Moneytron dat hij daarvoor oprichtte. Hoewel Van Rossem altijd het tegendeel bleef beweren, was de enige die er rijker van werd hijzelf. Het was het moment dat heel Vlaanderen de flamboyant­e en schatrijke Van Rossem leerde kennen. In 1988 stond er maar liefst 791 miljoen dollar op zijn bankrekeni­ng. “Ik heb mezelf toen een schuitje cadeau gedaan: de Destiny, een jacht van 89 miljoen dollar. Puur voor de show. Bij het jacht hoorden nog 89 ventjes: kapitein, koks, personeel.”

Van Rossem kocht ook 138 Ferrari’s, soms drie tegelijk. Hij scheurde er tegen duizelingw­ekkende snelheden mee over de Vlaamse wegen en parkeerde ze het liefst fout. Het is geen wonder dat hij de boetes opstapelde. Maar wat kon het hem schelen. The sky was the

limit. Op een bepaald moment was hij zelfs de eigenaar van een Formule 1-team, twee vliegtuige­n en een hotel in New York met 264 kamers dat hij later aan Donald Trump verkocht. Naar eigen zeggen deelde hij ook met meer dan duizend vrouwen het bed.

Politieke eendagsvli­eg

Begin 1990 kondigde Van Rossem zelf het bankroet aan. Een jaar later vloog hij tijdelijk de cel in op verdenking van oplichting. Het belette niet dat hij als verdachte in een fraudedoss­ier toch verkozen geraakte als Vlaams volksverte­genwoordig­er. Met de verkiezing­sleuze ‘Geen gezwijn, stem libertijn’ veroverde zijn partij drie zetels in het parlement, voornameli­jk met de hulp van protestste­mmers. Niet dat JPVR politiek veel potten brak. Zijn opmerkelij­kste politieke passage vond plaats tijdens de eedafleggi­ng van koning Albert II in 1993. “Vive la république d’Europe! Vive Julien Lahaut (een communist die Vive la république had geroepen tijdens de eedafleggi­ng van Boudewijn en een week later werd vermoord, nvdr.).” JPVR beweerde hier later twee zaken over. Ten eerste dat hij daartoe opgestoken was door andere politici. Ten tweede dat hij uit eigen wil had geroepen, maar het koningshui­s wel met een brief had verwittigd. Zijn partij lag dan al

aan duigen.

Twee jaar later stapte JPVR uit de politiek, in het jaar dat hij bij verstek tot vijf jaar gevangenis werd veroordeel­d voor valsheid in geschrifte, bedrieglij­ke bankbreuk en misbruik van vertrouwen. Een straf die hij in december 1997 moest uitzitten. In juli 1999 kwam Van Rossem voorwaarde­lijk vrij.

De man die niets meer verwachtte

Iedereen denkt dat hij totaal berooid eindigde, maar onlangs beweerde Van Rossem in de documentai­re die Peter Boeckx over hem draaide voor Vier dat hij nog tot 2014 een heel mooi leven had. In weelde. Een schril contrast met het armtierige appartemen­tje waar ze hem voor de docu filmden in Kapelle-op-den-Bos. Maar ongelukkig was hij niet, zo hield hij toch vol als de camera’s draaiden. Al zou hij wel zelfdoding plegen als hij opnieuw twee jaar naar de gevangenis moest, zoals de rechter vorige maand nog besliste in een dossier rond oplichten en witwassen. “Ik heb een schitteren­d leven gehad. Spijt, dat heb ik van een waslijst dingen. Maar had ik het anders gedaan, was het nooit zo boeiend geweest. Ik verwacht niks meer van het leven. En ik heb nog alle herinnerin­gen aan vroeger.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO ISOPIX ?? Van Rossem kocht in zijn leven zo’n 138 Ferrari’s, soms zelfs drie tegelijk.
FOTO ISOPIX Van Rossem kocht in zijn leven zo’n 138 Ferrari’s, soms zelfs drie tegelijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium