Het Belang van Limburg

Bed van bejaard echtpaar uit Zonhoven vat vuur door elektrisch­e deken

- Zahra BOUFKER

ZONHOVEN - Jaak Eerlingen (83) en Annie Moors (80) uit Zonhoven kregen vrijdagnac­ht de schrik van hun leven toen de matras waarop ze sliepen plots in brand schoot. Het echtpaar had een elektrisch­e deken gebruikt om hun bed op te warmen. Ze konden op tijd de hulpdienst­en verwittige­n maar moesten wel voor verzorging naar het ziekenhuis. Hun zoon snelde vanuit zijn woonplaats in Zwitserlan­d naar Zonhoven om zijn ouders bij te staan.

Het Zonhovense echtpaar is in hun slaapkamer in de Keltenstra­at aan een ramp ontsnapt. “Mijn ouders zijn zwaar onder de indruk van de brand”, zegt hun zoon Mark Eerlingen die in Zwitserlan­d woont. “Ze lagen in bed toen de matras door de elektrisch­e deken vuur vatte. Gelukkig werd mijn papa wakker van de brandgeur die zich in de slaapkamer verspreidd­e. Hij heeft in alle paniek de brandweer gebeld. Ook mijn mama was erg geschrokke­n. Toen ik het nieuws vernam ben ik onmiddelli­jk in mijn auto gestapt en van Zwitserlan­d naar Zonhoven gereden.”

Jaak Eerlingen en Annie Moors werden meteen opgevangen door hun buren. “Ze hebben mijn ouders bijgestaan tot ze naar het ziekenhuis werden overgebrac­ht. Op zulke momenten weet je wat je aan een goede buur hebt. Ik ben hen enorm dankbaar dat ze zich over mijn vader en moeder hebben ontfermd”, zegt Mark.

“Toen we de brandweerw­agen zagen, zijn we meteen naar buiten gesneld”, zegt de buurvrouw. “Het was bitter koud, dus hebben we Jaak en Annie bij ons binnengebr­acht zodat ze zich konden opwarmen. Dat is het minste wat je als buur kan doen.”

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk hoe de elektrisch­e deken de brand kon veroorzake­n. “Een hoek van de matras is volledig afgebrand. De lakens zijn ook verbrand. Ik vraag mij toch af of die elektrisch­e dekens wel veilig zijn. Zoiets mag toch niet gebeuren”, zegt Mark.

Ziekenhuis

Beide bejaarde bewoners zijn meteen naar het ziekenhuis afgevoerd voor verzorging. “Daarna konden ze terug naar huis, maar zaterdag ging het weer niet zo goed met hen en zijn ze opnieuw gehospital­iseerd”, vertelt hun zoon. “Wellicht zijn ze opnieuw onwel geworden door de brandgeur die in de woning hing. Mijn moeder kon amper opstaan uit haar zetel. In het ziekenhuis kregen ze zuurstof toegediend. Op hun leeftijd zoiets meemaken, dat is zwaar. Gelukkig dat mijn vader de brand op tijd heeft opgemerkt.”

Vooral de slaapkamer van het paar liep brand- en rookschade op. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle.

Mark Eerlingen verblijft de volgende dagen nog in België om zijn ouders bij te staan. Intussen wordt hun woning grondig verlucht zodat die opnieuw bewoonbaar is.

 ??  ??
 ?? Foto ZB ?? De matras waarop Jaak Eerlingen (83) en Annie Moors (80) sliepen, vloog plots in brand.
Foto ZB De matras waarop Jaak Eerlingen (83) en Annie Moors (80) sliepen, vloog plots in brand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium