Het Belang van Limburg

Genk is de meest bijenvrien­delijke gemeente van Vlaanderen

-

Genk is verkozen tot de bijenvrien­delijkste gemeente van Vlaanderen. Dat heeft de Vereniging voor Openbaar Groen beslist die deze wedstrijd organiseer­t in opdracht van het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid.

Het is de eerste maal dat een Limburgse gemeente deze prijs wint. Al meer dan vier jaar is Genk in de weer om de bijenpopul­atie in stand te houden. Zo is er een bijenplan uitgewerkt met als doel de samenlevin­g aan te porren om zorg te dragen voor bijen. Ook scholen en horecazake­n worden betrokken. In de horeca leidde dat tot allerlei soorten drankjes en gerechten waarin honing verwerkt is en foldertjes voor hun klanten waarmee de aandacht op de bij wordt gevestigd. Andere pluspunten waarom de jury voor Genk koos, is de uitbouw van een educa- tieve bijenhal in het Heempark. Ook de promotie en de verkoop van de spork is belangrijk. De plantjes dragen vijf maanden per jaar bloemen en zijn dus erg interessan­t voor bijen.

Genk is de eerste winnaar van deze wedstrijd. Laureaten krijgen - naar analogie met de Michelinst­erren - één, twee of drie bijtjes toegekend, afhankelij­k van hun bijdrage aan de bijenpopul­atie. Veertig gemeenten tekenden het bijenchart­er en zestig gemeenten namen deel aan de wedstrijd. Andere Limburgse gemeenten die als bijvriende­lijk worden beschouwd zijn Bilzen, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Beringen en Houthalen-Helchteren.

 ?? CN ?? Imker Albert Reynaers is één van de drijvende krachten achter het bijenbehee­rsplan van Genk.FOTO
CN Imker Albert Reynaers is één van de drijvende krachten achter het bijenbehee­rsplan van Genk.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium