Het Belang van Limburg

Inbrekers steken woning in brand om sporen te wissen

Marktkrame­rs Sylvain en Jenny hebben niets meer

- Zahra BOUFKER

In de Astridlaan in Zolder is een huis onbewoonba­ar verklaard nadat er zaterdagmo­rgen een zware brand uitbrak. Volgens de lokale politie gaat het om een inbraak in combinatie met brandstich­ting. Het parket en de politie van Heusden-Zolder onderzoeke­n de zaak. “Dit is de eerste keer in mijn 17 jaar als korpschef dat ik deze combinatie meemaak. Volgens mij is dit een ingrijpend­e manier om geen sporen na te laten”, aldus korpschef Geert Luypaert.

Sylvain Veltjens en Jenny Wouters waren zaterdagoc­htend naar de markt in Lummen vertrokken. Rond 8 uur merkte een voorbijgan­ger brand op in hun woning aan de Astridlaan in Zolder. De brandweer had het vuur snel onder controle. “De brand is ontstaan in de woonkamer”, zegt brandweero­fficier Werner Van Kerckhove. Omdat niemand aanwezig was, moest de brandweer de voordeur inslaan om binnen te geraken. Het huis is onbewoonba­ar. De bewoners worden opgevangen door hun zoon. Na het blussen werden sporen van inbraak vastgestel­d. “De dieven zijn via de achterdeur binnengera­akt nadat ze over de omheining zijn gesprongen”, zegt eigenaar Sylvain Veltjens. “Ze hebben de glazen deur ingeslagen. Behalve de juwelen van mijn vrouw, een laptop en 15 flessen champagne hebben ze niet veel meegenomen.”

“De inbrekers hebben de brand aangestoke­n”, zegt Sylvain vol overtuigin­g. De politie bevestigt dat er sporen van inbraak zijn, maar onderzoek door het labo en de brandweerd­eskundige zal nog moeten uitwijzen of de brand ook werd aangestoke­n. “Welk het motief van de daders was, zal het onderzoek moeten uitwijzen”, zegt korpschef Geert Luypaert van de lokale politie Heusden-Zolder. Sylvain Veltjens en zijn vrouw Jenny keerden zondag terug naar hun huis. “Er zijn twee brandhaard­en: eentje op bed en eentje in de living. Overal zijn lades opengetrok­ken. Ik weet niet wat ze precies zochten”, zucht Sylvain. Een dag na de brand meet het koppel de schade op. En die is bijzonder groot. “Alles is zwart, er schiet niets meer over. We hebben alleen nog de wagen waarmee we op de markt stonden en de kleren die we dragen.”

Hoe hun toekomst eruitziet, weten Sylvain en Jenny nog niet. “We verblijven voorlopig bij onze zoon, maar of ons huis ooit nog terug opgebouwd kan worden, is niet duidelijk. Dat dit ons juist nu moet overkomen tijdens de kerstperio­de”, zegt Jenny.

 ?? FOTO ZB ?? De dag na de brand meet Sylvain Veltjens de schade op in zijn woning.
FOTO ZB De dag na de brand meet Sylvain Veltjens de schade op in zijn woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium