Het Belang van Limburg

“Winterstop is welkom”

Tongeren verliest twee maal op drie dagen

- Lars AUSSEMS

Na een sterk eerste seizoensde­el is de terugronde niet ideaal gestart voor Datovoc Tongeren. Op donderdag werd er zwaar verloren in Oudegem, zaterdag liep Asterix Avo na een tiebreak met de zege weg uit de Eburons Dome. “Tijd voor de winterstop”, wist Sofie Hawinkel. “Even wat rust zal de groep deugd doen.”

Het talrijk opgekomen publiek zag de thuisploeg een moedige start nemen. Een sterk aanvallend­e Hawinkel en Mouha namen Dato op sleeptouw (12-4). Asterix kreeg de grote kloof nooit meer dicht: 1-0.

Dato deed al stukken beter dan tijdens de wanprestat­ie tegen Oudegem. Al verliep het vanaf set twee opnieuw moeizamer. Klopt, Asterix is en blijft een topper. Maar de Tongerse foutenlast ging plots de hoogte in en de passing verliep niet soepel genoeg. De bezoekster­s waren gretiger en Avo stoomde vlot door naar een gelijke stand. Set drie bracht weinig beterschap. Receptione­el was de thuisploeg een schim van zichzelf. Hawinkel en Wittock scoorden wel, maar een sterk blokkerend Asterix hield de bovenhand. Enkele scheidsrec­hterlijke missers, in het Tongerse nadeel, hielpen niet: 1-2.

Vechtlust

Na een slechte start in set vier (1-5) leek het vat leeg. De individuel­e fouten stapelden zich op. Maar aan vechtlust geen gebrek. Dat werd beloond. Vinkesteyn toonde zich cruciaal met enkele stevige winners, Tongeren boog een achterstan­d om in een kleine voorsprong. In het spannende slot mepte Mouha een matchbal weg, Wittock schonk Dato een tiebreak met twee winners op rij. De Eburons Dome kolkte bij aanvang van set vijf, maar kreeg helaas nooit de spanning waar het op hoopte. Van Avermaet on serve en Boonstra deden Tongeren pijn. Receptione­el kraakte het, aanvallend was het onmondig. Dato speelde in de tiebreak nooit een rol van betekenis. Typerend: het was een Tongerse opslagfout die de eindstand op het bord zette.

Rust

“We wisten dat we tegen Avo absoluut meer grinta moesten tonen dan tegen Oudegem”, aldus Sofie Hawinkel. “En dat hebben we gedaan. Ook onze start was in orde. We brachten veel opslagdruk, maar toen Asterix in zijn spel kwam, was het voor ons soms moeilijk om volgen. We mogen best wel tevreden zijn met een puntje tegen de landskampi­oen.

SETS: 25-21, 24-26, 25-23, 25-22.

TWEEDE DIVISIE DAMES LANAKEN-RIEMST 3-2

Rond de 300 supporters zagen in de derby een prachtremo­nte van Sparvoc na een 0-2-achterstan­d. Kantelpunt bij 9-16 in set vier. Van Lent (ex-Riemst) serveerde het gat dicht, Palmaers bracht haar vizier op scherp. In de tiebreak nam leider Riemst het initiatief (8-11) maar Sohl en Corstjens maakten blokkerend nog het verschil.

SETS: 21-25, 11-25, 25-23, 25-21, 15-13.

BERINGEN-KASTERLEE 0-3

SETS: 22-25, 17-25, 11-25. Nu is het wel tijd voor de winterstop. Het was een goede, maar zware heenronde. We zitten ook met enkele lichte blessures, na een tijdje gaat dat doorwegen. Nu gaan we even genieten van wat fysieke en mentale rust.”

SETS: 25-13, 16-25, 21-25, 27-25, 8-15. TONGEREN: Hawinkel (21), Krenicka (1), Vinkesteyn (15), Mouha (15), Schaekers (2), Wittock (14), libero: Valkenborg. Kwamen in: Moors, Krenicky (4), Schrijvers (4), Humblet M, Humblet C.

BEVEREN: Janssens (11), Boonstra (30), Van Avermaet (18), De Leeuw (4), Devos (6), Van Gestel (13), libero: Voets. Kwamen in: Rampelberg.

RETIE-TONGEREN B 0-3

Vrancken en Meynckens trokken een dramatisch­e start recht in set één. Nadien sloeg de motor aan en stond er geen maat meer op Tongeren. Serverend was het superieur, aanvallend bracht het veel variatie. Retie kreeg de Tongerse aanvallen niet afgeblokt. Een sterke teampresta­tie van Dato.

SETS: 23-25, 20-25, 14-25.

HELCHTEREN-ARENDONK 3-1

HVC kroop uit het dal met een derde zege uit vier duels. Na een slechte start was het nadien net iets scherper in moneytime. Geraedts nam haar team op sleeptouw in de inhaalrace (11-17) in set drie. Nadien werd bezoekster Verbeek lamgelegd. Leuk voor Helchteren om de moeilijk gestarte heenronde winnend af te sluiten.

SETS: 10-25, 26-24, 26-24, 25-14.

ZOERSEL-STEVOORT 3-0

SETS: 25-12, 25-17, 25-14. (aula)

overwinnin­g klimt Maasmechel­en voorlopig weg uit de degradatie­zone.

Bepavoc worstelde met een collectiev­e offday. Het had moeite om te scoren en werd overklast. Beringen telt af naar de winterstop om de vele kwaaltjes te laten genezen.

 ?? TOM PALMAERS
Foto ?? Mouha en Wittock proberen Van Gestel af te blokken.
TOM PALMAERS Foto Mouha en Wittock proberen Van Gestel af te blokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium