Het Belang van Limburg

Oppositie haalt snoeihard uit naar meerderhei­d

-

De verenigde oppositie haalde op de laatste gemeentera­ad van de huidige legislatuu­r nog een keer snoeihard uit naar de meerderhei­d. Aanleiding was de begroting 2019. “Het is triestig te moeten vaststelle­n dat een lening van 280.000 euro moet ingeschrev­en worden om het personeel te kunnen betalen”, zegt Jan Leus, fractielei­der van de N-VA.

Het gemeentebe­stuur stelde donderdag een budget van lopende zaken voor. Dit budget is opgesteld om te vermijden dat de werking van de gemeente stilvalt op 1 januari, in afwachting van het nieuwe beleid. “Nochtans werden de meeropbren­gsten uit het gemeentefo­nds, de aanvullend­e personenbe­lasting en de opcentieme­n al geactualis­eerd en dan nog kan men het budget voor lopende zaken niet sluitend maken”, stelt Jan Leus (N-VA). “Meer nog, ondanks de verkoop van de gronden aan de Sportstraa­t en de vereffenin­g van de enige resterende belegging, moet men gaan lenen om de lopende uitgaven en het personeel te kunnen betalen. Dan hou ik mijn hart vast voor de komende jaren.”

Kindermans

Volgens Gerald Kindermans (CD&V) is het onaanvaard­baar dat zo’n budget wordt ingediend. “Enkel omwille van het uitbetalen van de lonen, maken we geen gebruik van de mogelijkhe­id om het budget weg te stemmen. Er is geen sprake van een doordacht programma voor de komende zes jaar. Er is nauwelijks iets voorzien voor de grote uitdaginge­n waarvoor de gemeente staat.” De oud-burgemeest­er is duidelijk al opnieuw in oppositiem­odus. Zijn partij, CD&V, verloor op 14 oktober twee zetels maar Kindermans (61) zal zeker verder zetelen. “Er waren geruchten dat ik een stap opzij zou zetten, maar dat plezier ga ik de nieuwe bewindsplo­eg niet gunnen. Ik zal me blijven vastbijten in de belangrijk­e dossiers.”

Huidig schepen van Financiën en Begroting Kristof Pirard (Open Vld) pareert de kritiek. “Het gaat hier over een budget van lopende zaken, zoals voorgeschr­even door de Vlaamse overheid. Dit moet de nieuwe meerderhei­d, die op woensdag 2 januari van start gaat, de kans geven om zijn beleid en meerjarenp­lanning duidelijk en correct voor te stellen. Pas in maart zullen we het budget van 2019 voorleggen aan de gemeentera­ad. Die lening van 280.000 euro was vorig jaar al ingeschrev­en, maar hebben we nog nooit opgenomen. Het gemeentepe­rsoneel kon trouwens altijd betaald worden. ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium