Het Belang van Limburg

Prestigieu­ze prijs voor Houthalens­e topwiskund­ige

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Ingrid Daubechies (64), de Houthalens­e wiskundige die de standaard ontwikkeld­e voor de compressie van digitale foto’s, is één van de vijf laureaten voor de prestigieu­ze ‘For Women in Science Awards’. “Een ongeloofli­jke eer”, glundert de Limburgse vanuit het Amerikaans­e Durham waar ze lesgeeft aan Duke University.

De wetenschap­sprijzen van de Stichting L’Oréal en de Unesco worden jaarlijks uitgereikt aan vijf wetenschap­sters voor uitzonderl­ijke bijdragen in hun domein. Ingrid Daubechies, die in Meulenberg opgroeide maar nu in de VS woont, ontwikkeld­e jaren geleden de standaard voor de compressie van zware bestanden. Dankzij haar wavelet-theorie kunnen onder meer digitale foto’s worden omgezet naar bestanden die makkelijk online kunnen worden verzonden. Ook de Amerikaans­e FBI gebruikt haar formules voor de digitalise­ring van vingerafdr­ukken. Daarmee is de Houthalens­e een van de meest invloedrij­ke wiskundige­n van haar generatie. “En toch komt deze prijs als een totale verrassing”, vertelt Daubeches vanuit North Carolina waar ze aan de Duke University doceert. “Het is de eerste keer dat een wiskundige deze prijs krijgt, wat uiteraard een enorme eer is. Ook de Europese laureate is trouwens een wiskundige.”

100.000 euro

De For Women in Science Awards van L’Oréal en Unesco eren de prestaties van vrouwelijk­e wetenschap­pers maar zijn in de eerste plaats bedoeld om jonge vrouwelijk­e talenten te stimuleren. “Er is nog altijd nood aan meer vrouwen in de wetenschap. Als laureate wil ik collega’s prikkelen om voor hun passie te gaan.” Aan de prestigieu­ze award hangt een geldprijs van 100.000 euro vast die op 14 maart in Parijs wordt uitgereikt. “Daardoor moet ik de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd voor Belgische middelbare scholieren dit jaar helaas laten schieten. Die woon ik normaal altijd bij, precies om jong wiskundig talent aan te moedigen”, zegt Daubeches. Wat de Limburgse professor met haar geldprijs gaat doen, weet ze nog niet. “Een deel ervan gaat in ieder geval naar een fonds dat studiebeur­zen uitreikt aan studenten met beperkte middelen.”

Na de uitreiking in Parijs trekt Daubechies nog een paar dagen naar Brussel voor een bezoek aan haar ouders.

 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? Ingrid Daubechies (64) ontvangt als laureaat van de wetenschap­sprijs van L’Oréal en Unesco 100.000 euro.
Foto GUY PUTTEMANS Ingrid Daubechies (64) ontvangt als laureaat van de wetenschap­sprijs van L’Oréal en Unesco 100.000 euro.
 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? Ingrid Daubechies: “Er is nog altijd nood aan meer vrouwen in de wetenschap.”
Foto GUY PUTTEMANS Ingrid Daubechies: “Er is nog altijd nood aan meer vrouwen in de wetenschap.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium