Het Belang van Limburg

WAAR VOELT U DE STAKING MORGEN?

Vakbonden: “Nooit eerder zoveel respons”

- Hanne DE BELIE

HASSELT - De vakbonden kondigen voor morgen een “ongeziene nationale staking” aan, die overal gevoeld zal worden. Ook in Limburg. “Deze regering heeft gezorgd voor de verarming van de mensen. De maat is vol”, klinkt het bij de bonden. “Bedrijven, ziekenhuiz­en, scholen, kinderopva­ng, gemeentehu­izen, openbaar vervoer, luchtvaart… We hebben nog nooit zoveel respons gekregen om mee te staken.”

“Het is heel lang geleden dat zoveel mensen het werk willen neerleggen”, zegt Pierre Vrancken, voorzitter van ABVV Limburg. “Twee miljoen mensen leven aan de rand van de kansarmoed­e, het water staat hun aan de lippen. De regering roept luid: dankzij de tax shift stijgt het nettoloon. Maar de tax shift zorgt er net voor dat goederen duurder worden en facturen – van gas tot elektricit­eit en water – naar omhoog gaan voor de gewone mens. Bedrijven daarentege­n maken gigantisch­e winsten en worden nauwelijks belast. Ook de werkdruk stijgt: meer mensen zitten thuis met depressies, burn-outs, overbelast­ing van nek en rug, hartklacht­en… Deze regering luistert alleen naar zichzelf.”

De grote doorn in het oog van de vakbonden is de loonwet waardoor werknemers maximum een opslag van 0,8 procent kunnen krijgen. “Werkgevers willen niet méér geven, maar het is ook de schuld van de regering die de loonwet verstrengd heeft”, zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV Limburg. “Er is geen ruimte meer voor loonsverho­ging. De staking gaat dus in de eerste plaats over koopkracht (zie rechts) maar ook over de problemen rond einde loopbaan en landingsba­nen.”

Wie het werk niet neerlegt, is echter vooral bezig met de vraag: waar wordt er precies gestaakt? Dat is volgens de bonden moeilijk te voorspelle­n. Maar één ding is zeker: we zullen het meer dan ooit voelen. “Want het is uniek dat zowel de privé als de openbare sector meedoet”, zegt Vrancken. “In de openbare sector is er de laatste 16 of 17 jaar geen enkele loonsverho­ging geweest. Het openbaar vervoer doet mee, gemeentehu­izen en stadsbedri­jven, scholen, kinderopva­ng en zelfs ziekenhuiz­en.”

Bedrijven:

“Veel actieberei­dheid”

“Er komt geen grote manifestat­ie, maar we merken dat er in veel bedrijven animo is om mee actie te voeren. Ook in bedrijven waar anders slechts enkelingen staken”, zegt”, zegt Jean Vranken. “Er zullen acties zijn in de bedrijven en aan twee of drie industriet­erreinen in Limburg”, zegt Pierre Vrancken.

Openbaar vervoer:

“Amper bussen en slechts

helft van treinen rijden”

Bij De Lijn in Limburg wordt morgen massaal gestaakt. “Er rijden zo goed als geen bussen uit”, zegt Geert Witterzeel van ACV. “Waarom we staken? Er zijn nog de spanningen rond de rustpauze en we staan ook volledig achter de nationale staking over de lonen, pensioenen en einde loopbaan.” NMBS verwacht dat ongeveer de helft van de treinen zal rijden. “Een minimale dienstverl­ening is verplicht. We raden de reizigers aan om de app te raadplegen voor informatie over hun trein”, zegt Stefan ’t Jolyn van ACOD Spoor Limburg.

Ziekenhuiz­en:

“Jessa en Sint-Trudo staken”

“In het Jessa Ziekenhuis staken ongeveer honderd mensen mee”, zegt Ingrid Maurissen van LCBNVK. “Mensen van de sterilisat­iedienst staken, dus dat zal een invloed hebben op de operaties. Ook in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden wordt gestaakt. Acute zaken gaan altijd voor, maar het zou kunnen dat een geplande operatie verzet wordt. Ook in de MS Kliniek in Overpelt wordt gestaakt.”

Volgens het Jessa zal de staking geen hinder geven voor de patiënten. “Er wordt vooral gestaakt bij de facilitair­e diensten zoals keuken en schoonmaak, maar er is voldoende personeel aanwezig om de gaten op te vangen”, zegt Jessa-woordvoerd­er Lieve Ketelslege­rs.

Onderwijs:

“Impact verschilt van

school tot school”

De vakbonden voor onderwijsp­ersoneel COV en COC hebben niet specifiek opgeroepen om te staken. “Maar wie solidair wil aansluiten, kan dat”, zegt Marianne Coopman van COC. Onder meer GO!-basisschol­en Maasland in Dilsen-Stokkem en Zonnebloem in Wilderen (SintTruide­n) sluiten alvast morgen. “De impact zal van school tot school verschille­n”, zegt Coopman. “Overigens, als er scholen zijn die moeten sluiten, moet de directie maatregele­n treffen. De ouders worden op de hoogte gesteld en er wordt opvang voorzien voor de leerlingen.”

Post:

“Enkel kranten en pakjes”

“Wij gaan zelf geen stakingspi­ketten opzetten maar we steunen de actie wel en leggen bussen in naar andere stakingspo­sten”, zegt algemeen secretaris Jean-Pierre Nyns van ACOD Post. “We proberen met een aangepaste dienst-

regeling kranten en pakjes te leveren. Die krijgen prioriteit. Maar als er verdeelcen­tra liggen op industriet­erreinen die worden afgesloten, dan hebben wij daar natuurlijk geen vat op.”

Vuilnisoph­aling:

“Moeilijk te voorspelle­n”

“Limburg.net zal zelf wel kunnen ophalen maar bij de privé-ophalers horen we wel dat er mensen gaan staken”, zegt Kris Somers van afvalinter­communale Limburg.net. “Welke invloed dat heeft op de vuilnisoph­aling? Dat is moeilijk te voorspelle­n. We horen ook dat er industriet­erreinen op strategisc­he plaatsen worden afgesloten. Als onze wagens niet kunnen uitrijden, kan dat voor problemen zorgen.”

Gemeenteli­jke diensten:

“Veel stakingsbe­reidheid”

“Op dit moment is er redelijk veel bereidheid om mee te staken, horen we”, zegt Joke Man, provinciaa­l secretaris van ACV-Openbare Diensten. “Vooral bij de technische diensten zal het werk worden neergelegd. Hoe het voor de gemeenteli­jke diensten zit, zal van gemeente tot gemeente verschille­n. Al denk ik niet dat er gemeenten zijn waar de dienstverl­ening helemaal wordt stopgezet.”

Luchthaven­s:

“Amper vluchten”

Van en naar België zal er morgen praktisch niet gevlogen worden. Op de luchthaven van Zaventem wordt er gestaakt, de luchthaven van Charleroi gaat volledig dicht. Brussels Airlines schrapt 222 vluchten en treft zo meer dan 16.000 passagiers. Ook maatschapp­ij TUI moet zijn vluchten aanpassen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO EDM ??
FOTO EDM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium