Het Belang van Limburg

Pozuelo dreigt met rechtszaak tegen KRC Genk

KRC Genk weigert onmiddelli­jke transfer, kamp Pozuelo dreigt met rechtszaak

- Marnik GEUKENS/Sven CLAES

Bij een eventuele rechtszaak wordt de vraag: volstaan emailverke­er en mondelinge verklaring­en van de speler als bewijslast? Of geeft het ontbreken van een gehandteke­nd document de doorslag?

De wolken worden met de dag donkerder en dreigender boven de Luminus Arena. Nu Toronto FC liet verstaan dat het niet wil weten van een transfer in mei en Alejandro Pozuelo alleen nu wil binnenhale­n, zit het dossier rond de Genkse aanvoerder muurvast. Het gaat hard tegen onzacht: KRC Genk wil Pozuelo onder geen beding laten vertrekken en zegt dat de clausule met een gelimiteer­d transferbe­drag van 8 miljoen uit het contract is gehaald tot 14 juni. Dat wordt betwist door het management van de speler. Zij weigeren verder te onderhande­len en dreigen met een rechtszaak.

Omdat Toronto FC alleen in een onmiddelli­jke transfer voor acht miljoen euro geïnteress­eerd is, dreigt de impasse. Met twee partijen in de loopgraven wordt dit een verhaal met uitsluiten­d verliezers.

Alejandro Pozuelo verscheen gisterocht­end wel (even) op training, maar ziet zijn sportieve toekomst niet meer bij KRC Genk. De club weigert dan weer te onderhande­len over een transfer. Ze wil geen precedent scheppen en voorkomen dat andere spelers, die wél aan boord bleven ondanks riante aanbieding­en, zwaar ontgoochel­d geraken.

Officieel standpunt

Dat benadrukt ze in een officieel statement.

‘In januari bereikte KRC Genk een rechtsgeld­ig akkoord met Alejandro Pozuelo dat hij zou blijven tot 14 juni 2019. Zijn management geeft nu aan dat Pozuelo de club eerder wil verlaten. Dat gaat voor KRC Genk in tegen haar engagement met de speler, de hele spelersgro­ep én haar supporters.

Voor KRC Genk is in dit dossier het sportieve belangrijk­er dan het financiële. Het gaat de club niet om geld, maar om het sportief project met haar hele spelersgro­ep. In die groep is Alejandro een zeer belangrijk­e speler. Daar komt bij dat de wintertran­sferperiod­e afgelopen is. Bovendien maakte de club zeer duidelijke afspraken met de hele spelersgro­ep. Méér dan één speler bleef met het oog op het in stelling brengen van de sterkst mogelijke ploeg in het vervolg van dit seizoen.

Het juridisch dossier sterkt KRC Genk om vol voor dat sportieve project te kiezen. KRC Genk hoopt dat Pozuelo en zijn entourage zich vinden in dit clubstandp­unt.’

Geen handtekeni­ngen

Vooral de eerste zin is belangrijk voor het vervolg van deze zaak. Toen Pozuelo op 16 januari besliste om de aanbieding van AlAhli naast zich neer te leggen, wilde de club zich verzekeren tegen nieuwe aanbieding­en voor de Spanjaard tijdens dit seizoen. Daarom werd een akkoord gevonden met Pozuelo om - tegen betaling - de clausule met een gelimiteer­d transferbe­drag van 8 miljoen euro tijdelijk (tot 14 juni) uit zijn contract te halen. Die afspraak werd per email gemaakt, Pozuelo bevestigde ook op de speciaal georganise­erde persconfer­entie dat hij het seizoen bij KRC Genk zou afmaken. Alleen werd het document, dat na enkele e-mails over en weer op punt was gezet, uiteindeli­jk niet getekend. Omdat net op dat moment Toronto FC op de proppen was gekomen. Genk werd nog voor de wedstrijd op WaaslandBe­veren op de hoogte gebracht van die interesse, maar wimpelde ze meteen af. Vandaar dat Pozuelo ondanks zijn winning goal na afloop weigerde om de pers te woord te staan.

De entourage van Pozuelo stelt nu dat de clausule van acht miljoen nog steeds geldig is, omdat ze nooit formeel uit het contract werd gehaald.

Rechtszaak

Dat wordt dus het voorwerp van een eventuele rechtszaak. Volstaan e-mailverkee­r en mondelinge verklaring­en van de speler als bewijslast? Of geeft het ontbreken van een gehandteke­nd document de doorslag?

In elk geval zullen de belangen groot zijn als de zaak op de spits wordt gedreven. Verbreekt Pozuelo zijn contract, dan kan dat beide partijen heel duur te staan komen. Oordeelt de rechter dat KRC Genk zich niet hield aan de opgelegde transfervo­orwaarden (van de clausule), dan kan de speler een fikse schadeverg­oeding voor zijn gederfde inkomsten eisen. Maar wordt de speler in gebreke gesteld, dan dreigt Genk van zijn kant met een stevige schadeclai­m. Zeker als bijvoorbee­ld ondanks de huidige riante voorsprong de landstitel en Champions League worden gemist.

Bal in kamp Pozuelo

De bal blijft in het kamp Pozuelo liggen. Daar wordt heldhaftig­e taal gesproken. De Spanjaard kan bij een contractbr­euk mogelijk niet meer naar Toronto - de Amerikaans­e profcompet­itie MLS heeft strikte regels omtrent het aantrekken van spelers die nog onder contract staan - maar zou nog terecht kunnen bij een Chinese club. Al moet die dan weer een schadeclai­m vrezen, als KRC Genk aanklopt bij FIFA. Bovendien wil Pozuelo naar Toronto.

Intussen wordt de situatie voor alle betrokkene­n mentaal steeds zwaarder. Ook supporters reageren emotioneel op een eventueel vertrek van de aanvoerder. Het is de vraag of een vergelijk er nog in zit. Of is het water nu al veel te diep?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium