Het Belang van Limburg

Koppel steelt afvoerbuiz­en van vijftien Limburgse kerken

Camerabewa­king nekt Nederlands­e koperdieve­n

- Olivier SIMONS/Shauni DEFERM

HEUSDEN-ZOLDER/GENK - Twee Nederlands­e koperdieve­n moeten morgen voor de Tongerse correction­ele rechtbank verschijne­n. Eind 2017 en begin 2018 ging het koppel met de koperen afvoerbuiz­en van liefst vijftien Limburgse kerken aan de haal. Twee kerkfabrie­ken stellen zich burgerlijk­e partij. “Met het geld dat we terugeisen laten we nieuwe koperen afvoerbuiz­en plaatsen”, zegt

Willy Van Aelst van kerkfabrie­k Sint-Jacobus in Eversel.

Het Nederlands­e koppel sloeg ruim een jaar geleden toe in Tessenderl­o, Ham, Heusden-Zolder, Pelt, Bocholt, Bree, Peer, Opglabbeek en Genk. In Bocholt werden in een weekend zelfs bij elk van de vier kerken de afvoerbuiz­en weggehaald. Maar in Kaulille liepen de dieven tegen de lamp toen ze werden vastgelegd op camera. Morgen moeten de Nederlande­rs voor de rechtbank verschijne­n. De kerkfabrie­ken Sint-Jacobus in Eversel en Sint-Martinus in Tessenderl­o eisen respectiev­elijk 3.987 en 8.661 euro. De andere kerkfabrie­ken onthouden zich voorlopig, maar kunnen hun schade morgen alsnog terugeisen.

Zwarte camionette

Bij de Sint-Jacobusker­k in Eversel werd de diefstal op 5 januari 2018 vastgestel­d. “De meeste koperen afvoerbuiz­en waren verdwenen, de andere waren beschadigd”, zegt Willy Van Aelst, voorzitter van de kerkfabrie­k. “Opvallend genoeg hingen enkel aan de drukke straatkant nog buizen. Misschien werden de dieven bijna betrapt en moesten ze zich uit de voeten maken? Achteraf kregen we veel berichten van mensen die de dag voor de diefstal een zwarte camionette met Nederlands­e nummerplaa­t rondjes zagen rijden op de parking langs de kerk. Waarschijn­lijk kwamen de dieven de omgeving verkennen.” “De afvoerbuiz­en hingen er nog maar sinds de renovatie in 2011. Na de diefstal hebben we ze vervangen door goedkope zwarte PE-buizen. Maar Monumenten­wacht heeft ons het advies gegeven om toch terug koperen buizen te hangen. Die gaan we betalen met de 3.987 euro die we eisen van de dieven. Voorlopig hebben we de plaatsing van de PE-buizen niet in rekening gebracht. Maar afhankelij­k van het vonnis en de financiële mogelijkhe­den van het koppel zouden we daarvoor nog eens 1.272 euro kunnen eisen.” De kerkfabrie­k neemt ook maatregele­n om diefstal in het vervolg te vermijden. “We gaan de nieuwe afvoerbuiz­en chemisch verankeren. Dat maakt het veel moeilijker om ze los te trekken”, besluit Van Aelst.

Geen cash

Waarom waren de dieven specifiek uit op koper? “Hoogstwaar­schijnlijk om te verkopen”, klinkt het bij schrootbed­rijf Stelimet in Genk. “Tegenwoord­ig krijg je zo’n 4 euro per kilo. Al zal je als dief nooit bij grote afnemers zoals wij terechtkun­nen. In België is het verboden om cash te betalen voor koper. Wij betalen altijd met een cheque, en je hebt je ID-kaart nodig om het geld te krijgen. Dieven moeten hun koper dus vooral in het buitenland verpatsen.”

We gaan de nieuwe afvoerbuiz­en chemisch verankeren. Dat maakt het veel moeilijker om ze los te trekken

Willy VAN AELST Kerkfabrie­k Sint-Jacobus

 ??  ?? Aan de Sint-Jacobusker­k in Eversel zijn de gestolen afvoerbuiz­en intussen vervangen door plastic exemplaren. “Maar Monumenten­wacht adviseert ons om terug koperen buizen te hangen”, zegt Willy Van Aelst.
Aan de Sint-Jacobusker­k in Eversel zijn de gestolen afvoerbuiz­en intussen vervangen door plastic exemplaren. “Maar Monumenten­wacht adviseert ons om terug koperen buizen te hangen”, zegt Willy Van Aelst.
 ??  ??
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium