Het Belang van Limburg

VERPLICHT fietshelm voor -14-jarigen VERBIED alcohol voor motorrijde­rs

Experts geven politieke partijen 10 tips voor veiliger verkeer Ook deze maatregele­n moeten verkeer veiliger maken

-

BRUSSEL - Veiligheid­sinstituut Vias roept politici via een tienpunten­programma op het verkeer drastisch veiliger te maken. Opvallends­te voorstelle­n zijn een verplichti­ng van fietshelme­n te verplichte­n voor -14-jarigen, een compleet alcoholver­bod voor motorrijde­rs én snelheidsc­ontroles door privébedri­jven. “Want de politie heeft te weinig manschappe­n.”

België telt meer dan 600 verkeersdo­den per jaar, bijna 2 per dag. Opeenvolge­nde regeringen beloofden dat aantal tegen 2020 te reduceren tot 420 slachtoffe­rs, of een halvering van het aantal doden in 2010.

Dat doel halen wordt echter twijfelach­tig, zegt veiligheid­sinstituut Vias in een tienpunten­plan dat het – met het oog op de Vlaamse en federale verkiezing­en van eind mei – aan alle politieke partijen bezorgde. Daarin pleit Vias voor het invoeren van 10 maatregele­n voor een veiliger verkeer. Het meest opmerkelij­ke voorstel: privébedri­jven die flitscontr­oles gaan uitvoeren. Vandaag heeft de politie vaak te weinig mensen om op alle gevaarlijk­e plekken regel- matig controles uit te voeren. “En dus zou dit een goeie aanvulling zijn”, zegt Stef Willems van Vias. “Voor de goede orde: de politie zou natuurlijk blijven bepalen waar er gecontrole­erd wordt. En zo’n bedrijf zou ook niet betaald worden per overtredin­g.” In sommige delen van Frankrijk voert een privébedri­jf nu al flitscontr­oles uit. Het systeem wordt volgend jaar uitgebreid naar het hele land.

Jongeren vragende partij

Net als snelheid moet ook alcohol veel strenger worden aangepakt, wil ons land het aantal verkeersdo­den verder naar beneden krijgen. Vias vraagt daarom ook een totaal alcoholver­bod voor zowel beginnende chauffeurs als voor alle motorrijde­rs. “Tegenstand­ers werpen altijd op dat een nultoleran­tie voor alcohol jonge chauffeurs stigmatise­ert. Maar onze bevraging toont net aan dat jongeren zélf vragende partij zijn: 7 op de 10 jongeren zijn voorstande­r”, aldus nog Willems. Wat de nultoleran­tie voor motorrijde­rs betreft, zegt Vias dat de meeste motorrijde­rs nu al beseffen dat ze het best totaal geen alcohol drinken. “Motorrijde­n vraagt immers veel meer behendighe­id dan autorijden.”

Voor fietsers vraagt

Vias de politieke partijen een helmplicht in te voeren voor -14-jarigen. Volgens de experts bestaat daarvoor een groot draagvlak bij de bevolking. “Uiteraard moet er ook blijvend worden geïnvestee­rd in veiligere fietspaden”, beklemtoon­t Willems.

De Fietsersbo­nd is niet gewonnen voor een verplichti­ng “uit vrees voor een daling van het

fietsgebru­ik”.

Verbod op radarverkl­ikkers

die mobiele controles aanduiden.

➜ Veiliger

weginfrast­ructuur. Snellere en meer gepaste bestraffin­g van verkeersov­ertreders.

“Want de huidige straffen schrikken niet alle verkeersov­ertreders af.”

➜ Verdere

uitbreidin­g van zone 30

in stad- en dorpscentr­a.

➜ Op veel grotere schaal inzetten van

om bestuurder­s te controlere­n op drugsgebru­ik.

➜ Ondersteun­ing van

speekselan­alyse

voertuigau­tomatiseri­ng

door de overheid, denk aan het mee mogelijk maken van rijhulpsys­temen die autorijden veiliger maken.

➜ Geïntegree­rde aanpak van

de

zorg voor verkeerssl­achtoffers.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium