Het Belang van Limburg

Zakdoek in de aanslag: pollenseiz­oen barst los

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Allergieli­jders mogen opnieuw een voorraad papieren zakdoekjes inslaan, want het pollenseiz­oen is begonnen. “Er hangen voldoende stuifmeelk­orrels van de els en de hazelaar in de lucht om allergisch­e reacties op te wekken”, bevestigt pollenexpe­rt Marijke Hendrickx van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. De kans dat het pollenreco­rd van 2018 wordt verbroken, is gelukkig klein.

het pollenseiz­oen vorig jaar uitzonderl­ijk vroeg van start ging, lijkt 2019 voorlopig normaler te verlopen. “Dankzij een relatief koude maand januari en geregeld winterse neerslag kon het stuifmeel van de els en de hazelaar zich de voorbije weken nog niet in de lucht verspreide­n, maar daar is sinds dit weekend veranderin­g in gekomen”, legt Marijke Hendrickx uit, diensthoof­d mycologie en aerobiolog­ie bij Sciensano.

Hooikoorts

Afgelopen weekend maten de wetenschap­pers voor het eerst dit jaar meer dan 125 pollenkorr­els/ m3 van de els en de hazelaar in de lucht, voldoende om allergisch­e reacties op te wekken. “De els en de hazelaar zijn familie van de berk, de pollensoor­t waar de meeste Belgische allergieli­jders gevoelig voor zijn.” De komende weken worden meerdere stuifmeelp­ieken verwacht. “De els en hazelaar zijn de eerste bomen die bloeien, maar hierna is het de beurt aan onder meer de populier, es, berk, eik en de dennenfami­lie. Vanaf mei komen daar ook de pollen van de grassen bij en start het hooikoorts­eizoen.”

Geen recordjaar

2018 was een recordjaar wat beNadat treft pollenprod­uctie, met nooit eerder gemeten stuifmeelc­oncentrati­es voor haast elke boomsoort. “Of we opnieuw op een recordjaar afstevenen, is eigenlijk niet te voorspelle­n”, zegt Marijke. “Maar we weten wel dat bomen na een jaar met intense stuifmeelp­roductie het even wat rustiger aan doen. Bomen volgen daarbij een soort fysiologis­che cyclus. We vermoeden dus niet dat er dit jaar opnieuw zoveel records als in 2018 zullen worden gebroken.” Wat helaas wél vaststaat, is dat wetenschap­pers de laatste jaren een stijgende trend zien wat betreft stuifmeelk­orrels in de lucht. “Het warmere, drogere weer en de klimaatopw­arming spelen daar ongetwijfe­ld een rol in.”

 ?? BELGA
FOTO ?? Sinds dit weekend hangt het stuifmeel van de els en de hazelaar in de lucht, wat bij velen de neus doet kriebelen.
BELGA FOTO Sinds dit weekend hangt het stuifmeel van de els en de hazelaar in de lucht, wat bij velen de neus doet kriebelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium