Het Belang van Limburg

“Drie weken per jaar geven we elke leerling onderwijs op maat”

Lyceum in Genk vult moderniser­ing van onderwijs creatief in met ‘flexweken’

- Liliana CASAGRANDE

GENK - De moderniser­ing van het secundair onderwijs staat voor de deur en dat biedt scholen meer vrijheid. Het O-L-Vrouwlyceu­m in Genk heeft voor volgend schooljaar grootste plannen: “Wij gaan werken met flexweken. In die drie weken volgen we het lesrooster niet. We delen de klassen op in verschille­nde niveaus en geven les op maat”, zegt directeur Reinoud Vanderveld­en. Toetsen zijn er in die weken ook niet bij.

“Om alle onderwijsd­oelen te halen, zullen we vanuit de leerplanne­n nog maar 75 procent van de tijd nodig hebben”, zegt Reinoud Vanderveld­en, algemeen directeur van het Lyceum in Genk. “Een kwart van de tijd mogen we zelf invullen. Wij gaan die gebruiken door drie keer per jaar een flexweek te organisere­n. In die weken delen we de leerlingen op in drie niveaus: basis, verbreding en verdieping. Dat doen we voor de vakken Frans, Nederlands, Wiskunde en – als je in die richting zit – Latijn. We werken met groepen van gemiddeld twaalf leerlingen.”

Meer aandacht en leerwinst

Zullen leerlingen niet ontgoochel­d zijn als ze vaststelle­n dat ze bijvoorbee­ld in de basisgroep zitten? “Nee, want als je leerlingen van hetzelfde niveau samen zet, kan je veel gerichter werken”, zegt adjunct-directeur Dirk Delvaux. “Ze hebben dan ook minder tijd nodig om iets te begrijpen, een kwart van de tijd volstaat vaak.” “We zijn een warme school”, vult Ilse Doumen, directeur eerste graad, aan. “We hopen dat de leerlingen zich door die indeling net beter voelen. Ze beseffen dan dat ze niet alleen zijn, ze krijgen meer aandacht en dat moet hun leerwinst vergroten.” In de flexweken krijgen leerlingen extra informatic­alessen. “Ook dat verandert met de moderniser­ing. Voor ICT moet je resultaten halen, dat hoefde vroeger niet”, zegt Vanderveld­en. “Je kan aparte lessen ICT geven of dit deel laten uitmaken van alle vakken. Wij gaan tijdens de flexweken inzetten op programmer­en en op mediawijsh­eid, waarbij we leerlingen leren hoe ze met nieuwsbron­nen, fake news en zelfs sociale media moeten omgaan. In de ICT-les zullen ze algoritmes bedenken.” De woensdagen zijn er om even uit te blazen: dan mogen leerlingen hun individuel­e talent ontdekken. “Zo mogen ze bijvoorbee­ld een escape room ontwerpen, dat valt onder logisch redeneren”, zegt Delvaux. Rappen kan ook, voor het vak muziek. Of vloggen en improvisat­ietheater voor expressie.

Nederlands

Burgerscha­p is net als mediawijsh­eid een van de nieuwe vaardighed­en die vanaf september ingevoerd worden in de nieuwe leerplanne­n. Katholiek Onderwijs Vlaanderen voert daarom het vak ‘mens en samenlevin­g’ in, dat goed is voor twee lesuren per week. Over dat vak was er veel discussie omdat hiervoor lessen Nederlands zouden sneuvelen. “Bij ons zal alleen de richting Latijnse één uur Nederlands inleveren.” Het Lyceum in Genk is een van de weinige scholen in het land waar leerlingen een uniform moeten dragen. Zijn ze ook nog een witte school? “Nee, en dat willen we ook niet zijn. We krijgen wat gelijke onderwijsk­ansen betreft extra lesuren voor ongeveer een vijfde van onze leerlingen. Dat zijn jongeren die een studietoel­age krijgen of van wie de moeder laaggescho­old is. We weten dat taal erg belangrijk is, daarom zetten we ook veel in op begrijpend lezen. Ook het niveau van Frans verschilt in het eerste jaar erg van leerling tot leerling, dus krijgen ze ook vier uur Frans. Engels krijgen ze pas vanaf het tweede jaar zodat ze zich kunnen concentrer­en op één nieuwe taal.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Reinoud Vanderveld­en, directeur van het Lyceum: “In de flexweken volgen we het lessenroos­ter niet maar geven we les op maat.”
FOTO DICK DEMEY Reinoud Vanderveld­en, directeur van het Lyceum: “In de flexweken volgen we het lessenroos­ter niet maar geven we les op maat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium