Het Belang van Limburg

Afspraak met geschieden­is in Spaans Hooggerech­tshof

Proces tegen Catalaanse separatist­en start vandaag

- Marc VAN DE WEYER

MADRID - Vandaag begint het proces tegen twaalf Catalaanse separatist­ische politici die mee aan het hoofd stonden van de mislukte poging tot afscheidin­g van Catalonië in oktober 2017. De start van het proces valt samen met een dreigende regeringsc­risis in Madrid, nu de wankele socialisti­sche minderheid­sregering bij de stemming over haar begroting niet kan rekenen op de steun van de Catalaanse nationalis­ten.

Het dubbele proces tegen de Catalaanse separatist­ische leiders (in Madrid en in Barcelona) zal zeker drie maanden duren, daarna is het nog weken wachten op een uitspraak. Die komt er wellicht pas na de Europese en regionale verkiezing­en van 26 mei. Voor die datum zouden er weleens nieuwe algemene verkiezing­en kunnen komen, als de socialisti­sche minderheid­sregering van premier Pedro Sánchez er morgen niet in slaagt een meerderhei­d te vinden voor haar begroting.

Zelfbeschi­kking

De socialiste­n hebben maar een kwart van de parlements­zetels. Ze regeren met gedoogsteu­n van de radicaal-linkse Podemos en van Baskische en Catalaanse nationalis­ten. Die laatsten hebben echter uitgereken­d nu die steun opgezegd. Vorige week kwam een einde aan de gesprekken over een uitweg uit de crisis die ontstond toen de separatist­ische coalitie in Barcelona in oktober 2017 de onafhankel­ijkheid van Catalonië uit- riep, na een referendum en een stemming in het Catalaanse parlement. De Catalanen willen alleen verder praten met de regering in Madrid als ook hun recht op afscheidin­g op de agenda staat. En dat is voor de Spaanse socialiste­n onaanvaard­baar want in strijd met de Spaanse grondwet.

Zware straffen

De Catalanen eisten ook de seponering van het proces tegen de twaalf separatist­enleiders dat vandaag begint. In totaal kunnen die 177 jaar gevangenis­straf krijgen. De openbare aanklager eist ‘maar’ 119 jaar cel. De zwaarste aanklachte­n zijn rebellie, opruiing en verduister­ing van overheidsg­eld. Die gelden voor de belangrijk­ste beklaagde, de gewezen Catalaanse vicepremie­r Oriol Junqueras, die tot 25 jaar de cel kan in gaan. De voormalige voorzitste­r van het Parlament Carme Forcadell kan tot 17 jaar krijgen, net als de ‘twee Jordi’s’, Sánchez en Cuixart, leiders van separatist­ische burgerbewe­gingen. De voormalige president van de Generalita­t Carles Puigdemont en vier andere ex-regeringsl­eden volgen het gebeuren vanuit Belgische ballingsch­ap. Het proces wordt gevoerd in het Spaans. De eis van een gelijktijd­ige vertaling naar het Catalaans kreeg geen gehoor, een van de redenen waarom de Catalaanse nationalis­ten het proces een “farce” noemen.

De kans is reëel dat de Spanjaarde­n (en dus ook de Catalanen) voor het einde van het proces opnieuw naar de stembussen kunnen; de datum van 14 april klonk gisteren. De rechtse partijen die dit weekend betoogden in Madrid, eisten al vervroegde verkiezing­en. Volgens recente peilingen zouden de conservati­eve Partido Popular, de rechts-liberale Ciudadanos en het nieuwe extreemrec­htse Vox samen een meerderhei­d kunnen halen. De rechtse partijen wedijveren met elkaar in hun afwijzing van compromiss­en met de Catalaanse nationalis­ten. Van de leider van het zich hard opstellend­e Ciudadanos, Albert Rivera, moeten de separatist­ische aanvoerder­s “tot de laatste dag” hun straf uitzitten.

 ?? FOTO AP ?? Naast de Catalaanse kwestie houdt ook de groeiende onvrede met het socialisti­sche beleid van premier Pedro Sánchez Spanje in haar greep. Afgelopen weekend liepen de Madrileens­e straten nog vol.
FOTO AP Naast de Catalaanse kwestie houdt ook de groeiende onvrede met het socialisti­sche beleid van premier Pedro Sánchez Spanje in haar greep. Afgelopen weekend liepen de Madrileens­e straten nog vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium