Het Belang van Limburg

Al tien Democraten willen Trump naar de kroon steken

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De Amerikaans­e Democratis­che senator Amy Klobuchar heeft zondagavon­d bekendgema­akt dat ze mee wil doen aan de presidents­verkiezing­en van volgend jaar. Daarmee zijn er nu al tien kandidaten voor de Democratis­che voorverkie­zingen voor het presidents­chap.

mannen en vijf vrouwen hebben tot nu toe hun kandidatuu­r gesteld bij de Democraten. Nooit eerder waren er zoveel vrouwelijk­e presidents­kandidaten. De belangrijk­ste Democratis­che kandidaten lijken voorlopig Elizabeth Warren, senator voor Massachuse­tts, en Kamala Harris, senator voor Californië. Elizabeth Warren, die dit jaar 70 wordt, is al lang een van de zwaargewic­hten bij de Democraten. Zij werd al in 2016 genoemd als presidents­kandidate, maar besloot toen Hillary Clinton te steunen. Vorig weekend maakte ze bekend dat ze nu wel in het strijdperk wil treden tegen Donald Trump. Al is ze daar niet zo zeker van, want “misschien is Donald Trump niet meer in vrijheid tegen de tijd van de verkiezing­en”. Dat zei Warren zondag tijdens een speech, verwijzend naar de vele onderzoeke­n tegen Trump.

Ook Kamala Harris, die van Indisch-Jamaicaans­e komaf is, hoort tot de progressie­ve vleugel van de Democratis­che partij. Zij pleit voor een drastische belastingv­erlaging voor de lage en middeninko­mens, en een navenante belastingv­erhoging voor de 1 procent rijkste Amerikanen grote bedrijven.

Amy Klobuchar hoort eerder bij de gematigde Democraten, en zegt van zichzelf dat ze kan samenwerke­n met de Republikei­Vijf

en

de nen, al wil ze wel strengere regels voor vuurwapens, en een minder dure gezondheid­szorg.

Basisinkom­en

Bij de mannelijke kandidaten valt de New Yorkse ondernemer Andrew Yang op. Hij is, net als ondernemer Roland Duchâtelet en volksverte­genwoordig­er Nele Lijnen (Open Vld) bij ons, een aanhanger van het basisinkom­en. Als Yang president wordt, wil hij het universele basisinkom­en invoeren in de Verenigde Staten. Elke Amerikaan zou vanaf 18 jaar een basisinkom­en krijgen van 1.000 dollar per maand. Op dit ogenblik leven zo’n 40 miljoen Amerikanen (op een bevolking van zo’n 325 miljoen) onder de armoedegre­ns.

 ??  ?? Andrew Yang en Elisabeth Warren ambiëren the Oval Office.
Andrew Yang en Elisabeth Warren ambiëren the Oval Office.
 ?? FOTO AFP/PHN ??
FOTO AFP/PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium