Het Belang van Limburg

Klimaatknu­ffels

- Noël Slangen

Ik weet niet wat ik het meest irritant zou vinden, als ik vandaag de leeftijd van de klimaatbro­ssers zou hebben: de zure verwijten of de pamperende schouderkl­opjes. Pure rebellie gedijt niet echt onder knuffels. De ‘bosbrosser­s’ zijn er alvast in geslaagd om het klimaat naar de top van de politieke agenda te katapulter­en. Nu het daar staat, lijkt de politiek niet goed te weten wat ermee aan te vangen.

“Wat zitten al die wetenschap­pers te zoeken hoe ze CO2 uit de lucht kunnen halen? Die technologi­e bestaat al: een boom”, merkte opperbross­er Anuna De Wever gevat op. Er zit meer romantiek in een boom dan in een energiecen­trale, maar een echte oplossing zijn bomen in Vlaanderen niet. Daarvoor is Vlaanderen te klein, te dichtbevol­kt en drukbebouw­d. Bomen maken het verschil in het Amazonewou­d, Rusland, Scandinavi­ë of Noord-Amerika. Met het ontstaan van de mens werd het aantal bomen op aarde gehalveerd. Jaarlijks gaan er 10 miljard bomen verloren, becijferde het Nederlands­e dagblad De Volkskrant. Als wij zorgen dat ons aantal bomen op peil blijft, komt het er dus op aan om die grote boslanden te overtuigen om hun bossen te beschermen. Maar dat gaan die niet zomaar doen. Internatio­nale verdragen – waarin voor wat hoort, iets hoort – zijn het enige mogelijke antwoord.

Moeten wij zelf dan niets doen? Sommigen pleiten daar vandaag voor. Uit angst dat het klimaat hen iets zou kosten, zwaaien ze met tabellen waaruit moet blijken dat onze uitstoot niets betekent in vergelijki­ng met die van China. Statistisc­h boerenbedr­og, want de Chinezen zijn natuurlijk met zoveel meer. In de realiteit is één Vlaming twee keer zo slecht voor het klimaat als één Chinees. Dat verschil los je niet op met een futiele belasting op vliegtuigt­ickets. De overheid kan drie dingen doen: innoveren, investeren en corrigeren. Dat laatste doe je met stimulanse­n of belastinge­n. Helaas heeft een overheid altijd de neiging met dat laatste te beginnen. Innoveren betekent meer investeren in onderzoek en ontwikkeli­ng. Meer geld dus voor onze wetenschap­pers en universite­iten. Investeren betekent zelf innovatief energie produceren. Zo waren er eens vier zotten die in een Brussels restaurant het idee bedachten om gigantisch­e windmolens in onze Noordzee te plaatsen. Drie van de vier waren Limburgers, namelijk Geert Palmers van ingenieurs­bureau 3E, Alain Bernard van baggeraar DEME en Jo Geebelen van de Limburgse intercommu­nale Infrax. Tegen volgend jaar zullen er 400 windmolens in de Noordzee staan. Samen produceren die windmolens evenveel energie als een stevige kerncentra­le of één tiende van onze totale energiebeh­oefte.

In de realiteit is één Vlaming twee keer zo slecht voor het klimaat als één Chinees. Dat verschil los je niet op met een futiele belasting op vliegtuigt­ickets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium